5 minut čtení

Investujete, nebo spekulujete? V čem je rozdíl a co vám vydělá více peněz

Jakmile člověk do něčeho vloží peníze s očekáváním toho, že se mu zhodnotí, je to investice. Každý investor samozřejmě zvažuje poměr výdělku a rizika. A právě riziko je hlavním rozdílem mezi investováním a spekulací. Pojďme se na to podívat blíže.

Jak píše Petr Syrový ve své knize Investování pro začátečníky:

„Je dobře patrné základní investiční pravidlo: s rostoucím výnosem také roste riziko.

Základem investičního rozhodování je správná volba mezi výnosem a rizikem. Investování je totiž ovládáno dvěma emocemi:

  • chamtivostí
  • a strachem.“

Dobrý investor zakládá svá rozhodnutí na úsudku vytvořeném po důkladném průzkumu. Investuje, když usoudí, že má jeho investice na základě dostupných informací dobrou pravděpodobnost úspěchu s přijatelným rizikem.

Dobrý spekulant se nebojí udělat obchod, který má vysokou pravděpodobnost selhání a ta závisí na náhodě nebo nekontrolovatelných vnějších vlivech, protože když uspěje, bude návratnost jeho investice mnohokrát vyšší, než jaké kdy dosáhne dobrý investor.

Znamená to tedy, že investor je více ovládán strachem a spekulant chamtivostí? Možná, že by se to tak dalo říct.

Investování versus spekulace

Jak jsem už nastínila výše, primárním rozdílem mezi investováním a spekulací je v podstupovaném riziku. Rizikové spekulování se dá dokonce přirovnat ke gamblingu. Naopak málo rizikové investování používá při rozhodování především analýzy a pravděpodobnosti.

Investování

Určitě dobře víte, co je to investování. Existuje v mnoha různých podobách. Známe investování peněz, času nebo energie. A ve finančním slova smyslu jde o kupování aktiv jako jsou akcie, dluhopisy, fondy nebo různé další finanční produkty.

Investoři chtějí generovat profit prostřednictvím dlouhodobého odkládání a investování peněz. Využívají k tomu aktiva s průměrným nebo podprůměrným rizikem ztráty. Nejčastěji se pod pojmem investování skrývá nakoupení aktiv a jejich dlouhodobé držení, zatímco tato aktiva nabírají na hodnotě. Aby se investice řadila do dlouhodobé, musí ji investor držet alespoň rok.

Základem úspěšného investování je analýza a průzkum. Investor musí zhodnotit možnosti různých druhů aktiv, sektorů a trendů na trhu, aby mohl efektivně diverzifikovat své portfolio.

Spekulace

Spekulace znamená investice peněz do něčeho, co má vysoké riziko selhání. Spekulanti hledají nadprůměrné výnosy, angažují se v obchodech, které mohou skončit jen dvěma způsoby – vydělají spoustu peněz nebo o většinu přijdou. 

Ačkoliv se spekulování dá přirovnat ke gamblingu, není to to samé. Dobří spekulanti se totiž stejně jako dobří investoři snaží svá rozhodnutí založit na racionální analýze, ale pravdou je, že u těchto velmi rizikových investic je předvídatelnost úspěchu nebo neúspěchu mnohem obtížnější.

Dalším poznávací znamením spekulantů je to, že svá aktiva zpravidla drží jen krátkou dobu předtím, než je znovu prodají. Spekulanti drží horké investice měsíce, týdny nebo i pouhé minuty, než je pošlou dál.

Co vám víc vydělá – investice nebo spekulace?

Hlavní výhodou spekulování je to, že zisky z úspěšných spekulací jsou rychlé (můžete zbohatnout rychleji než za rok) a vysoké. To jsou dva hlavní důvody, proč spekulanti vůbec existují. Naopak nevýhodou spekulování je vysoké riziko toho, že o celou svou investici přijdete. Investování vydělává v dlouhodobém horizontu a s mnohem menším rizikem.

Právě kvůli vidině rychlého zisku a většímu přístupu veřejnosti k investování se spekulování na burze stává čím dál tím častější kratochvílí „obyčejných lidí“. Ale musíme si uvědomit, že spekulování je dovednost jako každý jiná a je to dovednost, kterou není snadné si osvojit a vyžaduje od spekulanta plné nasazení.

Pokud s investováním teprve začínáte, rozhodně byste se měli zaměřit na méně rizikové, dlouhodobé investice. Dobří spekulanti sice vydělávají mnohem více než dobří investoři, ale podstupují riziko, které je pro většinu lidí nepředstavitelné.

Profesionální spekulování

Mnoho lidí si myslí, že vidina vysokého výnosu je dostatečným odůvodněním pro podstoupení vysokého rizika. Pravdou ale je, že když někdo spekuluje profesionálně a ví, jak na to, může tím významně zvýšit své zisky. Spekulování je tvrdá práce. Pokud byste to brali jen jako koníček nebo zábavu, nejspíš přijdete o peníze. 

Udržitelné spekulování totiž vyžaduje více vědomostí, soustředění a hlavně nervů než investování. Zisková spekulace by měla vždy být založena na analýze. Bez ohledu na to, na jakém trhu spekulujete, potřebujete analyzovat mikro a markoekonomické faktory, pohyby trhu i historická data, než se rozhodnete. Pokud prostě něco nakoupíte a doufáte, vaše investování se nijak neliší od hazardní hry.

#investovani #akcie #investor #spekulovani #spekulant #akciovytrh #penize #bohatstvi

Hodnocení: +25
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.