3 minuty čtení

Gatesův trik na vybudování miliardového byznysu. Zkusíte to také?

Dnes už je Bill Gates pohodově si žijící miliardář, který se stará hlavně o to, aby se lidé na světě a zejména v chudých zemích měli lépe. Může si v podstatě dělat co chce a v ničem se nemusí omezovat. Ale před 40 lety tomu bylo jinak...

Bill Gates dnes píše svůj blog a díky tomu se jeho fanoušci i celá podnikatelská obec mohou dozvědět nejen jaké knihy doporučuje, ale také o čem přemýšlí a jak přistupuje k byznysu a životu.

Ve svém nedávném blogovém příspěvku se Gates věnoval meditaci, to však nyní není podstatné. Jen tak mimochodem se přitom totiž zmínil o něčem, co mu pomohlo vybudovat miliardový byznys jménem Microsoft a nutno uznat, že to je velmi podstatný faktor. Co přesně tedy Gates ve svých 20 letech udělal?

„OFFLINE“

Mluvit o „offline“, když se jednalo o konci sedmdesátých a začátku osmdesátých let, je možná trochu nadnesené, ale přesně to vystihuje krok, který Bill Gates podnikl, aby vybudoval úspěšný byznys.

Většina z nás zná ten příběh o tom, jak při tvorbě první verze Basicu předvedl Gates dokonalou ukázku soustředění, které se jeho společník Paul Allen podivoval ještě mnoho let poté. Mladičky Gates tehdy osm týdnů v kuse programoval, v podstatě ani nechodil spát, jen občas položil hlavu na stůl, dvě hodinky si zdříml, aby se zase rychle rozkoukal a pokračoval tam, kde skončil. Jediným vyrušením byly krátké přestávky na pizzu z blízkého bufetu. Takhle se tvoří budoucnost!

Byla to opravdu perfektní ukázka nepřerušeného stavu „flow“ a výkon, který v podnikatelském světě nemá obdoby. Ani potom však Gates neusínal na vavřínech. V době, kdy už se firma Microsoft rozjížděla k velkolepé budoucnosti, se Gates stále nehodlal smířit s „nezodpovědným“ přístupem.

Rozhodl se proto, že nebude sledovat televizi a poslouchat radio, ani žádnou hudbu. Trochu radikální přístup i na jeden měsíc že? Gates to však vydržel celých 5 let!

Pokud vás zajímají tajemství budování velkých podniků, tohle je jedno z nich. Je potřeba se absolutně odpojit od okolního světa a soustředit se pouze na svůj byznys. Žádná zábava, žádné rozptýlení, pouze absolutní fokus. Sám Gates říká, že se potřeboval soustředit pouze na výrobu softwaru, proto k tomuto řešení s názvem „blackout time“ přistoupil.

Nutno však zdůraznit, že pokud byl tento úkol náročný v osmdesátých letech, jak je tomu asi dnes, v době počítačů a chytrých telefonů? Místo beznadějných vyhlídek to však můžete vzít jako pozitivní věc, protože pokud něco takového dokážete, máte velkou šanci, že vás nikdo neporazí. Takže, vyhoďte televizi, zrušte konečně ten zbytečný účet na facebooku a pusťte se do práce!

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Nejsem si jistý, jestli je to dnes vůbec možné. Všechno se rychle mění, potřebujete být in a vědět, co se okolo děje, abyste mohli produkt přizpůsobovat trendům a připravovat se na budoucnost. V 80. letech čas neletěl tak rychle jako v posledních 5-8. Aby to neznělo jako fňukání závisláka, FB nemám, dokonce ani chytrý telefon :))
    0
  • Zajímavá výzva. Tohle stojí za zkoušku. :-)
    0
    • Ale jen zkoušku, 5 let dneska nikdo nevydrží :)
      0
  • Challenge accepted B-)
    0