4 minuty čtení

Ray Dalio varuje: Spojené státy upadají, zatímco "moc Číny rapidně roste"

Napětí mezi Čínou a Spojenými státy dlouhodobě roste, povede ale nakonec k výměně hlavního globálního hegemona? Zakladatel fondu Bridgewater Associates a dlouholetý úspěšný investor si myslí, že ano.

Foto: Bloomberg

Sedmdesátiletý Dalio má dnes dle svých slov pocit, že dny americké globální hegemonie, jejíž základy byly položeny před téměř 150 lety, když se Spojené státy roku 1872 staly hospodářsky nejsilnější zemí světa, jsou sečteny. A v závětří již čeká ambiciózní Čína, aby uvolněnou pozici ihned obsadila.

"Jak můžete vidět, Spojené státy jsou nyní nejmocnějším impériem jen o kousek a navíc zažívají relativní úpadek, zatímco moc Číny rapidně roste a žádná další velmoc se k této dvojici ani nepřibližuje."

Jeden z hlavních investičních manažerů a spolusedící předseda představenstva Bridgewater Associates ve svém vyjádření vysvětlil, proč bude současná největší ekonomika světa brzy předběhnuta Čínou, nynější druhou největší ekonomikou, jež má ambice získat ještě mnohem víc.

Daliův komentář přichází ve chvíli, kdy po krátkodobém "složení zbraní" kvůli pandemii koronaviru začínají sino-americké vztahy opět velmi rychle chladnout a podkopávat tolik potřebnou důvěru v obnovu ekonomiky, kterou dnes trhy na celém světě potřebují.

Čínský parlament zrovna schválil kontroverzní bezpečnostní zákon týkající se Hongkongu, na který je pohlíženo jako na další krůček, který toto polo-autonomní území dostane pod definitivní kontrolu Pekingu.

Spojené státy si samozřejmě tuto příležitost nemohou nechat ujít, a tak už v Senátu připravují odvetu v podobě sankcí na všechny členy a úřady čínské vládnoucí strany, jež tento nový zákon podporují.

Americké zakleknutí na čínské společnosti

A zatímco prezident Trump pravidelně Čínu na svém Twitteru pepří uštěpačnými poznámkami o tom, že může za rozšíření koronaviru do světa a že šíří do světa lži a propagandu, jež jsou přímým útokem na Spojené státy a Evropu, je na stole i reálná možnost, že čínské veřejně obchodované společnosti budou mít výrazně stíženou cestu na americké burzy.

Američtí zákonodárci i vládní agentury se tento měsíc údajně velmi aktivně zabývají možností učinit kroky, jež by čínským společnostem značně zkomplikovaly až zcela zamezily přístup na americké kapitálové trhy.

Newyorská akciová burza Nasdaq již navrhla zavedení tří nových pravidel, jež by čínským společnostem výrazně ztížily možnost vstoupit na americké trhy. Zároveň ze své nabídky vyhodila čínskou společnost Luckin Coffee, jež se aktuálně potýká se skandálem okolo účetních podvodů, což je nepochybně příhodná záminka.

Dalio si nicméně myslí, že Čína má aktuálně lepší ekonomickou pozici a pevnější půdu pod nohama, takže by již brzy mohla Spojené státy definitivně předběhnout. Úspěšný investor, jehož jmění je odhadováno na 18 miliard dolarů, zároveň není prvním, kdo tuto předpověď vyslovil.

Například Standard Chartered Bank předpověděla, že by se Čína pravděpodobně mohla stát největší světovou ekonomikou ještě v letošním roce. Jednoznačnou dominanci čínské nad americkou ekonomikou očekává třeba i Elon Musk.

Při posledním srovnání na základě dat Mezinárodního měnového fondu dosahovalo americké HDP 21,44 bilionu dolarů, zatímco to čínské 14 bilionů dolarů. Avšak podle jiného srovnání, které bere v potaz i tzv. paritu kupní síly, neboli relativní kupní sílu dané země, by se čínské HDP dostalo na 27,31 bilionu dolarů.

Na druhé straně existuje analýza společnosti Capital Economics, podle které se Čína žezla světové hospodářské jedničky ve skutečnosti chopí jen velmi těžko, neboť čelí vážným strukturálním problémům.

Pokud náhodou vlastníte čínské akcie, jež jste nakoupili na amerických burzách, je nyní možná na místě trošku víc sledovat tady na Warengu novinky pro případ, že by se tenhle konflikt začal ještě víc vyhrocovat.

#cina #usa #ekonomika #hdp #hospodarstvi #nejvetsiekonomika #akcie #kapitalovetrhy #politika #hongkong #pandemie #raydalio

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.