5 minut čtení

Jak zorganizovat perfektní firemní event?

Ať už jste přímo v roli ředitele nebo člena vysokého managementu, měli byste mít nějaké povědomí o tom, jak si poradit s organizací firemního večírku, nebo jak se na něm chovat. Připravil jsem pro vás jedenáct doporučení, které vám pomohou zvládnout firemní večírek jako zkušený mazák.

#1 Proč zorganizovat firemní večírek?

Na společenské akci dáte příležitost lidem lépe se poznat a navázat důvěrnější vztahy. Mohou se poznat i zaměstnanci napříč různými odděleními, kteří se spolu ve firmě běžně nepotkají. Určitě se mnou budete souhlasit, že utužení kolektivu není v žádné firmě na škodu.

#2 Koho pozvat?

Jste v pozici organizátora firemní akce poprvé a přemýšlíte, koho na večírek pozvat? Více než žádoucí je pozvat úplně každého zaměstnance z oddělení, která jsou zvána. Na počtu pozvaných nešetřete. Situace, že více lidí nepozvete než pozvete, by mohla vypadat zvláštně. Nebojte se pozvat asistentky a recepční. Samozřejmostí pak je pozvání i pro partnery zaměstnanců.

#3 Jakým způsobem hosty pozvat?

Nejpůsobivější je samozřejmě profesionálně provedená papírová kartička. Ještě lepší než kartička, by mohlo být osobní pozvání, to ale pravděpodobně bude mimo vaše časové možnosti.

#4 Jak vybrat prostředí?

Prostředí může být různé. Pěkná restaurace, klub, nebo i plesový sál. Podle vybraného prostoru volíme i doporučený dress code, který by měl být součástí pozvánky. Nezapomeňte, že dress code se vztahuje úplně na všechny! Pokud by bylo na akci určeno neformální oblečení, nemělo by se stát ani to, že přijde generální ředitel v obleku.

#5 Kdo uvítá příchozí hosty?

Hosty by měl u vchodu vítat někdo z managementu, jako projev úcty. Forma přivítání rozhodne o atmosféře večera a přiblíží hostům hned od začátku, jestli bude večer formální nebo spíš uvolněný a přátelský. Vítající osoba může hostům ihned sdělit, co se večer bude dít, nebo alespoň předat lísteček s programem.

#6 Jaký by měl být program večírku?

Večírek může mít konkrétní téma. Například halloweenská party. V tom případě by ale hosté měli být o tématu dopředu informování, aby si stihli připravit kostýmy. Firemní večírek ale nemusí být nutně tematický. Může postačit například jen působivé půlnoční překvapení, nebo zajímavý doprovodný program.

#7 Kdy a jak zahájit večírek?

Zahájení večírku by mělo proběhnout dvacet minut po oficiálním začátku. Večírek zahajujete vy jako ředitel firmy. Proslov by měl být krátký (určitě kratší než tři minuty) a co by měl proslov obsahovat? Přivítání zaměstnanců i jejich partnerů a poděkování za jejich spolupráci. Poté může následovat sdělení, co je večer čeká, a nakonec výzva ke konzumaci a příjemné zábavě.

#8 Kdo má na večírku jakou roli?

Zaměstnanci jsou na večírku především proto, aby se vzájemně poznávali a bavili se. Management má ale povinnost všechny zaměstnance obcházet, navazovat s nimi vztahy a konverzovat. Pokud by se šéfové bavili jen spolu a uzavřeli se do úzkého kroužku, byl by to velký společenský prohřešek. Na večírku by to měli být oni, kteří budou navazovat rozhovory a projevovat zájem o své zaměstnance i jejich partnery.

#9 Kdy opustit zábavu?

Jako ředitele či manažer byste měl opustit zábavu v nejlepším. Má to několik důvodů. Jedním z nich je zachování důstojnosti. Svým odchodem dáte jako šéf zaměstnancům možnost se svobodněji bavit, a zároveň sebe ani své zaměstnance nevystavuje nebezpečí zbytečného trapasu, kdyby se v pokročilém stadiu večera zábava příliš uvolnila.

#10 Firemní večírek pro klienty

Variantou firemního večírku je také firemní večírek pro klienty. Tato událost se liší tím, že bychom k hostům měli být ještě mnohem pozornější, než v případě firemního večírku pro zaměstnance. Úcta ke klientům by měla být patrná už při uvítáním. Můžete si najmout hostesky, které se po vašem přivítání klienta ujmou a zavedou ho do sálu, nebo ke stolu.

#11 Nezapomeňte se klientům věnovat!

Při večírku pro klienty platí mnohonásobně víc pravidlo, že by se měl management hostům během celého večera věnovat. Nesmí se stát, že by některý klient trávil večírek v osamění. Program pro klienty by měl být umírněnější než pro zaměstnance. Je to hlavně z toho důvodu, že všechny klienty tak dobře neznáme, a proto se raději nevystavujme riziku, že se jim netrefíme do vkusu.

Zaujal vás článek věnující se organizaci firemních večírků? Něco jste se dozvěděli, pomohl vám nebo máte tip na konkrétní zlepšení článku? Podělte se níže v komentářích.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.