2 minuty čtení

Uber kupuje arabský Careem za rekordní sumu a posiluje pozici na globálním trhu

Doslova jen pár desítek hodin před očekávaným IPO svého největšího rivala Lyftu na burze Nasdaq přišel Uber s mega investicí. Za 3,1 miliardy dolarů kupuje arabskou carsharingovou firmu Careem.

Snaha zastínit vstup konkurenta na burzu? Nebo prostě jen upřímný zájem o rozšíření svého teritoria? Pravdou budou pravděpodobně obě varianty, protože Careem je velmi úspěšný v oblasti Středního východu a načasování akvizice nemohlo být vhodnější.

Prodej musí samozřejmě schválit patřičné úřady, ale to je už pouhá formalita, která nezabrání tento rekordní obchod uskutečnit. Podle vyjádření zástupců firem se dokonce jedná o největší technologickou transakci v oblasti Středního východu v historii.

V Dubaji sídlící firma Careem má podle dostupných informací více než 30 milionů uživatelů ve 120 městech v Severní Africe, na Středním východě a také v jižní Asii a je tak nejsilnější carsharingovou platformou v oblasti mezi Marokem a Pákistánem.

Mudassir Sheikha, který firmu v roce 2012 založil, zůstane i nadále v jejím čele, obě společnosti totiž budou pokračovat jako nezávislé brandy. Samotná částka ve výši 3,1 miliardy dolarů bude rozdělena na 1,4 miliardy dolarů v penězích a 1,7 miliardy dolarů v konvertibilních dluhopisech.

Celá transakce je vhodně načasována nejen vzhledem k blížícímu se IPO konkurenčního Lyftu, ale hlavně směrem k IPO samotného Uberu. Ten by se měl na NYSE vydat v průběhu dubna a analytici očekávají ohodnocení kolem 120 miliard dolarů.

Kritici této očekávané valuace přitom často zmiňovali právě potíže Uberu při globální expanzi, kdy například v Asii narazil na místní konkurenci a musel se z trhu stáhnout. Jedná se tak o logický krok, který má investorům ukázat, že Uber je schopen i nadále globálně růst.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.