2 minuty čtení

Šéf Google vypovídal před Kongresem a pan Monopoly na to dohlížel

Sundar Pichai navázal na Jacka Dorseyho, Sheryl Sandberg a Marka Zuckerberga, kteří před senátním výborem vypovídali v září, potažmo dubnu letošního roku.

Hlavním tématem bylo opět shromažďování a nakládání s uživatelskými daty. Google je jako jedna z největších technologických firem světa a nejpoužívanější vyhledávač právem považován za jednoho z největších, ne-li největšího, shromažďovatele uživatelských dat.

Senátoři se původně snažili mít zástupce Googlu už na záříjovém slyšení, tam se však dostavili pouze zástupci Facebooku a Twitteru. Až nyní, tři měsíce poté, se kongresmani dočkali.

„Používají největších technologické firmy v Americe své nástroje ke svobodě nebo kontrole? Potřebujeme znát odpovědi a chceme si být jisti, že Google stojí na straně svobodného světa.“

Tak zněly úvodní otázky úterního slyšení, které se opět neslo v duchu občasného nepochopení ze strany postarších senátorů a ochotného vysvětlování ze strany CEO technologické­ho obra.

Jak se dalo očekávat, ani při tomto slyšení nezazněla z úst zástupce technologické firmy žádná překvapivá či objevná slova. Dá se však předpokládat, že američtí kongresmani budou ve svém snažení pokračovat a to povede k většímu tlaku také ze strany dalších států směrem k těmto společnostem. Výsledkem by mělo být naprosto transparentní nakládání s uživatelskými daty a možnost jejich smazání či kontroly ze strany samotných uživatelů.

Úsměvnou součástí úterního slyšení byl také pan Monopoly, pravým jménem Ian Madrigal. Ten přišel z recese na slyšení převlečen právě za postavičku ze stejnojmenné deskové hry v narážce na to, že Google je jedním velkým monopolem.

„Nemáme vůbec žádné slovo v tom, jak může Google nakládat s našimi nejcitlivějšími daty. Zároveň velmi pochybuji o tom, že by se Google sám začal nějak regulovat, senátoři do této hry vstupují moc pozdě. Jediným fungujícím řešením je přestat používat internet,“ vyjádřil se Ian Madrigal na sítích.

Podívejte se na několik momentů z výpovědi Sundara Pichaie před americkým senátním výborem:

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.