3 minuty čtení

Ekologie? Ne, nás zajímá umění, řekla si čínská firma po tisíciprocentním růstu akcií

Že na vás nadpis článku působí trochu zmateně? Aby také ne, čínská firma zabývající se doposud výrobou ekologicky šetrných stavebních materiálů se totiž v říjnu tohoto roku rozhodla, že svůj stavební byznys prodá a půjde podnikat do úplně jiné oblasti - do umění. Co ji k tomu vede?

Název Yulong Eco-Materials vám asi nic neřekne. A nemusí vás to ani trápit, mění se totiž na Millennium Fine Art. A podnikat už se nebude v Číně, ale v New Yorku. Že už se v tom teď ale opravdu ztrácíte? Dobrá, pojďme si celý příběh povědět postupně a srozumitelně, je to totiž perfektní ukázka toho, jak se dá změnit byznys model v závislosti na tržních trendech.

Společnost Yulong Eco-Materials byla založena v roce 2011 a od svého počátku se zabývala výrobou stavebních materiálů, které byly šetrné k životnímu prostředí. Dobrý byznys, který může mít v dnešní době plné ekologických otázek poměrně velký potenciál. Ale šéfové firmy spokojeni nebyli a tak dostali šílený nápad.

Umění je cesta

Za 50 milionů dolarů se rozhodli koupit Millennium Sapphire, největší safír světa o váze 61.500 karátů. Vydali k tomu 25 milionů nových akcií po 2 dolarech za kus. Nejen že se jim podařilo celý obchod dotáhnout do konce, ale po zveřejnění akvizice raketově narostla cena akcií firmy o neuvěřitelných 950 %! Šéfové firmy to vzali jako dobrý signál a rozhodli se na tento trh více zaměřit. Ba co víc, oni se rozhodli na tento trh úplně přeorientovat.

Chcete trochu „nakopnout“ své akcie? Kupte nějaký ten drahokam.

Na konci listopadu tak následovala další akviziční akce, tentokrát na poli obrazů. Firma si vybrala dílo Crucifixion od slavného Michelangela. Cena? 75 milionů dolarů. Akcionáři byli po říjnovém úspěchu s cenným drahokamem přesvědčeni o správnosti cesty a tak akvizici obrazu bez námitek schválili. V rámci této akvizice bylo vydáno 7,5 milionu akcií při ceně 10 dolarů za kus. Pokud dojde v budoucnu k prodeji obrazu, investoři inkasují své dividendy.

“Zalíbil sem nám byznys model založený na akvizicích, držení a propagaci slavných uměleckých děl. Zatímco burzy s akciemi či komoditami jsou jako horská dráha, trh s uměním stabilně roste,” říká k novému směru firmy předseda představenstva Daniel Mckinney.

Firma tak nyní prodává svůj čínský byznys se stavebními materiály a chce se co nejdříve přesunout do New Yorku, kde by se již pod novým názvem Millennium Fine Art věnovala podnikání s uměním. Nechce však skončit pouze u akvizic, ale plánuje také vyrazit na turné po světových muzeích, kde by vystavovala své kousky a inkasovala vstupné. Stejně tak chce začít vytvářet televizní dokumenty, interaktivní hry a merchandising týkající se jí zakoupených uměleckých děl.

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.