3 minuty čtení

Investice do Uberu zachránila Armstrongovu rodinu. Kolik na něm vydělá?

Dlouho očekávané IPO dopravního startupu Uber se blíží, už v průběhu dubna vstoupí na slavnou NYSE. Odhadovaná valuace 120 miliard dolarů by mohla vykouzlit úsměv na tváři nejednoho investora.

Často ze všech stran slýcháme, jak bychom měli nad svými investicemi důkladně přemýšlet a neposílat peníze jen tak někam nazdařbůh. Jenže přesně takto se zachoval v roce 2009 Lance Armstrong, když vzal svých 100 tisíc dolarů a poslal je investorům, aby je vložili do zajímavých firem.

Slavný cyklista měl však v tomto případě štěstí, správcem jeho investice se totiž stal Chris Sacca, který byl například jedním z prvních investorů Twitteru. A Sacca, jak už dnes velmi dobře víme, sázel se svým tehdy začínajícím fondem Lowercase na startup, o kterém jsme se zmiňovali v úvodu, tedy Uber.

„Dal jsem do do fondu peníze a neměl jsem přehled o tom, jak přesně s investicí naložili. Nakonec to byla taková investice, která je dnes záchranou pro celou mou rodinu,“ komentuje své „štěstí“ Armstrong.

Proč záchranou? Od vypuknutí jeho dopingové aféry v roce 2012 se na Armstronga žaloby jen valí. Celková částka, kterou musí „vymazaný“ vítěz Tour de France uhradit všem poškozeným stranám už výrazně přesáhla 100 milionů dolarů. To už je samozřejmě suma, kterou si samotným sportem těžko vyděláte. A po celé aféře je pro Armstronga shánění jakýchkoli kontraktů v podstatě nemožné.

Kolik Armstrong vydělal?

A nyní tedy k té hlavní otázce – kolik na tom Armstrong vydělá? Jelikož bohužel nevíme, jak se finance od Armstronga na investici do Uberu přesně podílely a jak má s fondem nastavenou smlouvu, můžeme pouze odhadovat, ale přesto bude Armstrongovo zhodnocení zajímavě.

Jakkoli to dnes vypadá neuvěřitelně, v roce 2009 měl Uber valuaci 3,7 milionu dolarů. Tehdy tedy pouze opravdoví investiční vizionáři mohli odhadovat, jak bude Uber vypadat za celých 10 let. Jakmile za pár dnů Uber vstoupí na burzu, očekává se valuace 120 miliard dolarů! Neskutečná suma.

Podle několika odborných odhadů, které poskytl například i Bloomberg, by si měl Armstrong přijít na částku kolem 20 milionů dolarů. Samotný Armstrong se konkrétní odpovědi vyhýbá, v rozhovoru, na který se můžete podívat níže, však přiznává, že se jedná o částku mezi 10 a 50 miliony dolarů.

Ať už je správně kterýkoli odhad, jedná se o fascinující příklad zhodnocení a pro Armstronga peníze, které opravdu přijdou vhod.

Podívejte se na rozhovor s Armstrongem, kde celý příběh popisuje:

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.