2 minuty čtení

Naivní nebo prozíraví? Investoři se chystají ocenit Lyft na 23 miliard dolarů. Možná i víc

Nejistá profitabilita? Příliš jednoduchý byznys plán? Nezodpovězené otázky ohledně autonomního řízení? To všechno jsou podle všeho natěšení investoři ochotni přehlédnout jen proto, aby jim neutekla příležitost zúčastnit se nejočekávanějšího IPO od vstupu Snapchatu na burzu v roce 2017.

Zakladatelé Logan Green a John Zimmer vyrazili se svým týmem tento týden na tradiční IPO road show, aby přesvědčili bankéře a investory o svých kvalitách. Zatím za sebou mají schůzky v New Yorku a podle dostupných interních informací to vypadá, že zájem bude velký.

Zástupci firmy tento týden informovali, že Lyft plánuje vydat 30,8 milionu akcií třídy A při ceně 62 až 68 dolarů, což by firmě propůjčovalo valuaci ve výši 21 až 23 miliard dolarů. Finální upisovací cena by měla být oznámena 28. března. Samotní zakladatelé budou mít ve firmě po IPO dohromady podíl ve výši asi 7 %, ale téměř polovinu hlasovacích práv.

Všechno vypadá skvěle, ale…

Kritici poukazují zejména na čísla, kterých technologická firma doposud dosahovala. V loňském roce se sice vyšplhala k obratu 2,16 miliardy dolarů, což bylo zdvojnásobení oproti roku předchozímu, zároveň však zvýšila ztrátu z 688 milionů na 911 milionů.

A nejsou to jen čísla, mnohým se nepozdávají také plány vyzyvatele známějšího Uberu. Zatímco Uber se snaží o horizontální rozvoj svých služeb a větší disrupci v dopravě, Lyft sází na maximální jednoduchost.

„Nejsem si jistý, jestli mají přesnou představu o tom, co chtějí dělat. Ale je samozřejmě brzy na hodnocení,“ řekl CNBC investiční manažer Rob Lutts z Cabot Wealth Management.

2019 a „show must go on“

Lyft je první z řady známých technologických firem, které se na burzu v tomto roce chystají.

Už v dubnu by měl následovat právě zmíněný Uber, což bude ještě větší záležitost než Lyft. Pokud se naplní předpoklady analytiků, měl by Uber dosáhnout valuace kolem 130 miliard dolarů, čemuž se může rovnat jedině IPO Alibaba Group z roku 2014.

A hned za dveřmi už netrpělivě čekají Pinterest, Airbnb či Slack. Rok 2019 tak bude z pohledu technologických investorů opravdu lákavý a dá se očekávat, že všeobecné nadšení kolem těchto známých firem bude hnát jejich ceny do astronomických vý­šin.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.