2 minuty čtení

Warren Buffett vydělal za den více než 2,6 miliardy dolarů, jenom díky rostoucím akciím Apple

Buffetta určitě potěšil středeční vývoj na burze, když akcie společnosti Apple, kde je jedním z velkých akcionářů, vzrostly o celých 6 procent. Jednalo se o pozitivní reakci na den staré oznámení o hospodářských výsledcích a pozitivním výhledu do budoucna.

Věštec z Omahy je předsedou představenstva a rovněž významným podílníkem v Berkshire Hathaway, proto díky posílení akcií Apple vydělal za jediný den kolem 2,6 miliardy dolarů.

Ke konci března držela Berkshire Hathaway 239,6 milionů akcií společnosti Apple, což představuje 5,89 procentní podíl, přičemž jenom v první čtvrtletí letošního roku koupila 75 milionů akcií – nově je zisk jenom na těchto akciích za 4 měsíce přibližně 8 miliard dolarů. Celkový podíl má pak hodnotu 48 miliard.

V květnu se Buffett, s majetkem ve výši 84 miliardy dolarů, nechal slyšet, že je velkým fanouškem technologického giganta z Cupertina: “Ta společnost je neuvěřitelná. Velice se nám líbí její hospodaření a možná ještě více vedení a způsob, jakým nad podnikáním uvažuje.“

Akcie Apple jenom v letošní roce připsaly celkem 19 procent a oproti stejnému období loňského roku jsou dokonce o 34 procent výše. V porovnání s Dow Jones indexem (jehož je Apple součástí), který za stejná období zaznamenal růst o 2,5 respektive 15 procent se jedná o skvělá čísla.

Apple už je blízko k tržní valuaci bilion dolarů. Ve středu jeho hodnota činila 973,2 miliardy dolarů. Chce-li společnost dosáhnout kýžené hranice, je třeba aby její akcie vrostly ze středeční zavírací ceny 201,5 dolarů minimálně na 207,04.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.