3 minuty čtení

Největší světový správce aktiv BlackRock se začal intenzivně zajímat o kryptoměny

Největší světový správce aktiv a poskytovatel ETF oznámil svůj zájem o svět kryptoměn. Údajně zkoumá příležitosti, jak se legálně podílet na trhu s kryptoměnami. Reakce trhu na sebe nenechala dlouho čekat – cena Bitcoinu okamžitě stoupla o 300 USD.

Šest měsíců poté, co generální ředitel BlackRock nazval Bitcoin jako „index praní špinavých peněz“, společnost vytvořila pracovní skupinu, která má za úkol zkoumat kryptoměnový trh a hledat příležitosti jak profitovat z rostoucího digitálního ekosystému.

London Financial News ve své zprávě uvádí, že správce aktiv ve výši 6,3 miliardy dolarů začal diskutovat o tom, zda investovat do Bitcoin futures a také zkoumá další způsoby jak získat seriózní podíl na trhu s kryptoměnami a blockchainem obecně.

Řada poskytovatelů ETF dosud neúspěšně usiluje o vytvoření a uvedení prvního bitcoinového ETF na regulované burze cenných papírů. Na druhé straně další velcí hráči na trhu se správou aktiv, včetně investičního bankovního giganta Goldman Sachs, zřizují bitcoinové obchodní platformy, které poskytují jejich klientům přístup k nové třídě aktiv.

Mluvčí společnosti BlackRock se ve zmíněné zprávě uvádí, že společnost sleduje blockchainovou technologii už několik let.

Změna postoje Larryho Finka?

Pracovní skupina bude podávat zprávy přímo vrcholnému vedení, což je skupina lidí zahrnující i generálního ředitele společnosti Larryho Finka. Ačkoliv Fink před pouhými šesti měsíci označil Bitcoin, jak už bylo zmíněno „indexem praní špinavých peněz“, zároveň vyzdvihoval blockchainovou technologii, která podle něj do budoucna změní naše podnikání.

V říjnu minulého roku učinil podobně skeptickou připomínku, kdy tvrdil, že humbuk kolem Bitcoinu jen ukazuje na velikost světové poptávky po praní špinavých peněz.

Nicméně nyní v krátkém rozhovoru pro agenturu Reuters Fink potvrdil, že BlackRock skutečně zřídil pracovní skupinu s úkolem zkoumat Bitcoin a další kryptoměny.

„Jsme velkými studenty blockchainu,“ řekl Fink, dále však zdůraznil, že nevidí velkou poptávku po kryptoměnách. Přesto však tento vznikající segment stojí BlackRock za pozornost.

Týdenní graf vývoje ceny Bitcoinu vůči americkému dolaru Týdenní graf vývoje ceny Bitcoinu vůči americkému dolaru

Cena Bitcoinu zaznamenala po zveřejnění zprávy zajímavé oživení, vzrostla o 4 procenta oproti předchozímu dni na 6 609 USD. Tržní kapitalizace nejznámější kryptoměny pak stoupla z 254,2 miliardy USD na 266,6 miliardy.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.