6 minut čtení

Progresivní daň a odměny pro důchodce? Ne, raději kvalitní vzdělání pro mudly!

Snad ten název v nadpisu nikoho příliš nepohorší, ale přišlo mi to vhodné. Pokud by někdo náhodou nevěděl, mudlové jsou ve světě Harryho Pottera "obyčejní" lidé, kteří nemají schopnost kouzlit. Naši mudlové zase nedokáží obstát v kapitalismu.

Hodně se teď všude mluví o progresivní dani. O tom, jak je kapitalismus nespravedlivý a bohatí by se měli výraznější měrou podílet na rozvoji společnosti...než k tomu napíšu nějaké soudy, popíšu svůj poznatek z vlastního okolí.

Každé ráno chodím běhat do parku, který mám kousek od domu. Jelikož chodím kolem šesté hodiny, potkávám spoustu lidí, kteří buď teprve venčí psy nebo už vyrážejí do práce.

Kolem toho parku je jak relativně "luxusní" část, tak i část střední, představovaná panelovými domy a trochu dál část nižší, představovaná bytovými domy na způsob ubytoven. Zajímavý mix, který však poskytuje ideální podmínky k "pozorování".

Je to jen předpoklad, ale asi nebudu daleko od pravdy, pokud řeknu, že velká část těchto lidí, které potkávám při probíhání parkem, by byla pro progresivní zdanění. Jednoduše by tito lidé chtěli, aby "bohatí tolik nekradli" a více zbylo i na ně. A pokud se pletu, pak mi někdo musí vysvětlit současné rozložení politických sil...

"Kapitalismus funguje pro lidi, kteří jsou vzdělaní a chápou systém." Ron Baron

Z "ubytovny" vychází starší muž a intenzivně potahuje z cigarety. Dle vzhledu tipuju, že neskončí jen u té jedné. A že k cigaretám se v průběhu dne přidá alkohol. Nepochybně ho to na pár tisíc měsíčně vyjde. Při běhu kolem mě prochází mnoho lidí se psy. Tito lidé vycházejí buď z oněch "ubytoven" nebo starých panelových domů. Na kolik vyjde "provoz" psa, asi také pár tisíc měsíčně, že? Ještě vyšší level jsou ti, co mají psa a u toho kouří.

Kolem panelových domů stojí mnoho aut, některá starší, ale některá poměrně nová a nepochybně drahá, nechybí značky jako Audi či BMW. Člověk se neubrání dojmu, že hrdí majitelé prostě chtějí sousedům ukázat, že "na to mají". Bydlet v oprýskaném panelovém domě a vozit se v BMW, to je jako...jako sedět ve vězení a mít na ruce Rolexky. Jasně, rozumím, někteří z těchto lidí jsou na tom finančně dobře a jen se jim nechce opouštět byt, na který jsou zvyklí. Ale to je minorita. Zbytek utrácí a naříká zároveň.

Konec mého "omezeného" pohledu, pojďme se na to podívat trochu komplexněji...

Big picture

Jak už jsem zmínil, jedná se o můj "omezený" pohled zahrnující malou pražskou čtvrť. A naprosto chápu, že situace se liší v celostátním měřítku a ještě výrazněji v globálním, ale i tak podle mě existují určité principy a základy, které platí všude.

Tak, jak progresivní daň pojímají demokraté ve Spojených státech, to vyznívá, že chudí za svou chudobu absolutně nemohou, že jsou to jen nevinné oběti systému. A vlastně si myslím, že podobnou rétoriku má i premiér Babiš u nás - "ti nahoře kradli, zasloužíte si víc". To, že právě jemu jde o něco jiného, to je na jiný článek. 

A tak se všude možně tlačí na to, aby ti nejchudší získávali co největší výhody a ti nejbohatší co nejvíc přispívali. 

"Problém socialistů je, že nakonec jim dojdou i peníze druhých." Margaret Thatcher

Třeba takové přidávání peněz důchodcům. Když vidím dnes všechny ty lidi kolem, tak drtivá většina důchodců během svého života utratí statisíce, ne-li miliony, za zbytečnosti jako ony cigarety, alkohol, zvířata, auta nebo dovolené.

Pokud by tyto finance pravidelně investovali, byli by na důchod zajištěni více než dobře! Například podle statistik S&P 500 nebylo od 19. století žádné více než dvacetileté období ztrátové. Prostě jediné co potřebujete, je dlouhodobý investiční horizont. Viz. Warren Buffett. Tak jednoduché to je. Asi se nestanete miliardářem, ale pěkný milionový polštář mít budete.

Dobře, možná, že tohle těžko někdo mohl říkat studentům za dob socialismu, ale já studoval na přelomu tisíciletí a nikdo mi to neříkal na základní, střední ani vysoké škole. Celkově správa osobních financí v rámci výuky naprosto chyběla. A mám silný pocit, že tento stav trvá. Čímž si zaděláváme na nemalé problémy.

A nejsou to jen finance. Hodně se dnes řeší zdravotnictví a kvalitní lékařská péče. Přitom to je pouze řešení následků, nikoli příčin. Opět by se mělo na škole učit zdravému životnímu stylu. U nás na škole znamenala tělesná výchova rozcvičku a florbal. Tenkrát nám to přišlo fajn, ale dneska mi to nepřijde dostatečné. Pokud se lidé budou schopni starat dostatečně o své tělo, bude se do nemocnice chodit jen na občasné preventivní prohlídky a se zlomeninami. Na to ovšem nepotřebujeme investovat miliardy do zdravotnictví. 

Stejně tak by se měla už od mala v dostatečné míře vyučovat psychologie, aby lidé uměli pracovat se svými myšlenkami a emocemi, etiketa, aby se uměli chovat...jednoduše je potřeba kompletní renesance školství, aby ze škol vycházeli schopní lidé připravení na všechny nástrahy života. A kapitalismu.

Koukám na rozvrhy tříd na mé bývalé základní škole a jediný rozdíl oproti našim rozvrhům je v angličtině od třetí třídy (my si museli počkat do šesté) a informatice od páté třídy (opět jsme museli čekat do šesté). Tohle jsou jediné dvě, a velmi decentní, změny, za posledních více než 20 let! Svět se posouvá extrémní rychlostí a tohle je reakce? 

Dobře, asi neříkám nic nového a revolučního, tohle přece všichni dávno vědí, ale...

Přijde mi, že tohle téma nerezonuje společností dostatečně. Že ho vlády neřeší tak intenzivně, jak by v současné chvíli bylo třeba. Vždyť vzděláváním začíná úplně všechno. Tady se pořád řeší následky - zdravotnictví, sociální podpory, energetika...a přitom tohle všechno, jakkoli se to nemusí zdát, začíná u školství.

Já samozřejmě chápu, že celá ta problematika je mnohem složitější a že je potřeba dělat spoustu kompromisů, zejména kvůli chybějícím financím, ale i tak bych očekával mnohem akčnější přístup a prosazování kvalitnější a mnohem praktičtější výuky už od útlého věku. 

Dal bych tomu jednoznačnou prioritu, protože ať se nám to líbí nebo ne, vzděláváním občanů začíná prosperita státu. Ne sociální podporou, ne vyššími důchody a ne progresivním zdaněním. A dokud si tohle vlády neuvědomí, budeme na cestě do socialistického pekla...

#spolecnost #sociologie #vzdelavani #stat #vlada #osobnifinance #psychologie #dane

Hodnocení: +33
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Naprosto souhlasím. Podepisuji se pod každý řádek a odkaz na tento text rozesílám! Svět se začíná tvořit v "mateřské školce" a podle toho, co na výchově a vzdělání dětí zanedbame, tak nekvalitní pak bude. V zásadě to vychází už i z Freuda. Nechápu, proč si tak jednoduchou premisu lidé neuvědomují. Asi proto, že dobrá polovina populace má IQ VLEVO od středu Gaussovy křivky :( bohužel.. 

    +2
    • Díky za komentář @PatMa ! Je to přesně tak, svět se začíná tvořit už v mateřské školce. Socialisté tohle všechno moc dobře vědí, jen nechtějí do budoucna přijít o voliče :))

      0
  • Já s tím souhlasím, vzdělávání nejen u nás kriticky zaspalo dobu a bude hodně těžké to dohnat.
    +2
  • Souhlasím :-) Kdyby měl někdo zájem začít se vzděláváním dětí již v raném věku, tak u nás ve FasTracKids centru rozvoje nabízíme formou hry různé programy pro děti již od 6 měsíců. Ukázkové lekce jsou navíc zdarma. https://fastrackids.cz/praha6/ Za viditelné výsledky ručíme :-)

    +1
  • Souhlas (y)
    +1
  • Ono to vážně nebude tak jednoduché :-)
    0