4 minuty čtení

Uchazeč o místo ředitele dnes čeká v průměru 6 až 12 měsíců, než ho někde vezmou. Proč?

Všeobecně převládá dojem, že získat práci je dnes snadné. Nejsou lidi. Mluví se o náborových žních, na ředitele se čekají fronty. A přesto dnes uchazeč o místo ředitele čeká v průměru 6 až 12 měsíců, než ho někde vezmou.

Zní to jako paradox, ale důvod to má prostý. Doba se mění, nároky na dobrého ředitele jsou dnes jiné než před pěti lety. A za dalších pět let se zas trochu promění. Tady je několik obecných postřehů a rad, které se dotýkají nejčastějších důvodů, proč druhdy úspěšní ředitelé hledají místo tak dlouho.

Pracovní pozice se jmenují pořád stejně, ale sama práce je už jiná

Náplň činnosti finančních ředitelů, generálních ředitelů, ředitelů komunikace a dalších je dnes jiná než před pěti lety. A za dalších pět let bude zase jiná. A každý z těchto ředitelů je drahý. Je to velká investice. Jako skvělé luxusní auto, které si jistě rádi koupíte, když situace vyžaduje, abyste pravidelně cestoval mezi Prahou a Mnichovem.

Budete si ale chtít pořídit totéž auto i v situaci, kdy máte pravidelně cestovat mezi Prahou a New Yorkem? Nebude vám většinu času nečinně parkovat v garáži?

Čilost a pružnost myšlení

Ze všech ředitelů, které potkávám, je jen málo takových, kteří se sami vzdělávají nebo něco čtou. A snad jen jeden ze sta odcestuje na své náklady na důležitou světovou konferenci, kde se probírají věci z jeho oboru. Aby měl přehled. Připomeňte si, co je zajímavého a přitažlivého na mladých lidech? Mají v sobě jakési tajemství, jako by věděli cosi, z čeho mají ostatní strach. A vždycky přijdou s něčím novým, i když je to občas pitomost.

Málokterý ředitel ví, co chce, spíš má jasno v tom, co nechce.

Také si myslíte, že tohle si při hledání práce upřesňovat nepotřebujete, protože jste otevření, flexibilní a jako manažeři se uplatníte v jakémkoli oboru? A myslíte si, že je onen obor stejného názoru?

Zjistit, co skutečně chci, je docela dřina, které se většina lidí vyhýbá. Jestli se jí nebojíte, zkuste udělat první krok. Začněte se učit pozorovat sám sebe a své myšlenky, jako kdyby se vás netýkaly. Jako kdyby to byl film a vy jeho divák. Proč? Získáte odstup. Je to jako s obrazy v galerii. Někdy od nich musí člověk poodstoupit o pár kroků dál, aby zjistil, co znázorňují. Pokud víte, co chcete, řekněte, proč jste v tom nejlepší. Měřitelně. Když se zeptáte manažerů, v čem jsou dobří, často odpoví: protože umím řídit tým, umím dělat marketing, jsem v tom opravdu dobrý.

Umění řídit lidi, umět marketing, když jste marketingový ředitel, je něco, co se od vás jaksi přirozeně očekává, stejně jako vám přijde samozřejmé, že když jdete do restaurace, tak vám tam přinesou jídlo, které jste si objednali. To se v restauracích děje. Ale co očekáváte od té nejlepší restaurace ve městě, kam vezmete svou partnerku, abyste jí udělali radost?

V každém případě, jestli se vaše čekání na nové ředitelské místo protáhne, nebuďte z toho nešťastný. Protože, když se na to podíváte střízlivýma očima, patrně se ukáže, že vás vlastně nic netlačí. Jen vám může být nepříjemně, když vás potkají známí a zeptají se, jestli už máte práci. Tlačí vás jen dnešní společnost. Vězte, že dát si na půl roku či rok volno, je správné. Tedy, když je to volno plánované, pokud vás rozvíjí, naplňuje a připravuje na další životní etapu. Je to skvělá zkouška vaší osobnosti, síly a odvahy. Buďte za to vděčný, je to velký dar.

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.