2 minuty čtení

Miliardář Baron: Platit 50% daň je pro lidi jako jsem já v pořádku

"Přehlídka" názorů na progresivní daně pokračuje. Tentokrát promluvil známý americký miliardář a úspěšný investor Ron Baron.

Dá se vcelku logicky očekávat, že diskuze ohledně tématu progresivního zdanění bude směrem k americkým prezidentským volbám v roce 2020 nabírat na intenzitě.

Demokratická větev reprezentovaná zejména Bernie Sendersem či Elizabeth Warrenovou totiž přerozdělování bohatství ve společnosti považuje za jeden ze základních kamenů potenciálního úspěchu.

Jakkoli by se však mohlo zdát, že ve Spojených státech, kolébce kapitalismu, s touto mantrou narazí, opak je pravdou. Demokraté na svou stranu získávají čím dál silnější hlasy, často z řad těch nejbohatších.

Nedávno se na stranu progresivního zdanění postavily i takové legendy, jakými jsou Warren Buffett či Bill Gates. Oba shodně tvrdí, že systém není nastaven správně a že by bohatí měli platit větší daně.

Baron souhlasí s 50% daní

Ron Baron je americký miliardář a zakladatel investičního fondu Baron Capital, který má ve správě aktiva v hodnotě 28 miliard dolarů. Samotný Baron pak má dle odhadů majetek ve výši 2,2 miliardy dolarů.

Když došlo v rámci jeho rozhovoru pro CNBC na téma progresivního zdanění, šestasedmdesátiletý investor se postavil na stranu Buffetta a Gatese.

„Myslím si, že pro lidi jako jsem já, je 50% daň v pořádku,“ řekl vyznavač buy-and-hold strategie v rozhovoru.

Když byl následně dotázán, zda mu nevadí, že tím bude ohroženo jeho jmění, odpověděl tak, jak se na správně smýšlejícího podnikatele sluší.

*„Mým životním cílem není vydělávání peněz, které bych mohl utrácet. Chtěl jsem prostě jen vybudovat úspěšnou firmu, která pomůže svými službami těm, kteří se chtějí finančně postarat o své nejbližší,“ vysvětlil Baron svůj postoj.

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.