3 minuty čtení

Legenda jménem Blockbuster odchází, na celém světě už je jen jedna prodejna

Jaké to je, být posledním svého druhu? To teď ví naprosto přesně manažerka videopůjčovny Blockbuster v americkém Oregonu.

Když v polovině roku 2018 ukončily svou činnost poslední dvě prodejny Blockbuster na Aljašce, stal se obchod Sandi Hardingové posledním na americkém kontinentu. V těchto dnech však přišlo ještě významnější „prvenství“.

Ukončení činnosti oznámila také jediná zbývající videopůjčovna Blockbuster v Austrálii a z té v Oregonu se rázem stala ta poslední a jediná v celém světě.

„Je to na jednu stranu smutné, byli jsme se všemi dalšími Blockbustery spřízněni,“ říká Sandi Hardingová.

Ale na druhou stranu?

„Jsme pyšní na to, že my máme stále ještě otevřeno,“ dodává manažerka jediné „přeživší“ prodejny.

Být posledním svého druhu totiž skýtá mnohé příležitosti. A sama Hardingová to potvrzuje. Do prodejny v Oregonu se nyní nostalgicky sjíždí lidé doslova z celého světa, aby zavzpomínali na časy, kdy člověk musel vyrazit z domu pro svůj oblíbený film. A pokud byl zrovna rozpůjčovaný, musel si vybrat jiný, nebo odejít s prázdnou.

Videopůjčovna v malém městečku Bend funguje už od roku 1999 a podle majitelky jen tak neskončí. A nejen kvůli nostalgickým turistům, ale také proto, že prodejna je schopná filmovým fanouškům nabídnout kousky, které Netflix nebo Amazon nedokáží.

„Můžete jít na Redbox a stáhnout si ty nejnovější filmy, ale ty starší nemají. A ani Netflix nebo Amazon nemají všechno,“ vysvětluje pyšná majitelka.

Busted Blockbuster

Přitom ještě před dvaceti lety byl Blockbuster suverénním vládcem trhu s více než desítkou tisíc videopůjčoven a čtyřiadvaceti tisíci zaměstnanci po celém světě. Pokud se někdo chtěl v klidu domova podívat na nový nebo i starší film, jeho kroky vedly logicky do Blockbusteru.

Jenže doba se mění a po přelomu milénia se začaly do popředí drát služby jako Netflix či Redbox, tedy ty, které se zaměřily na digitální půjčování filmů. A jelikož Blockbuster nebyl schopen na tento nový trend zareagovat, nastalo nevyhnutelné.

V roce 2010 vyhlásil Blockbuster bankrot a prodejny se začaly jedna po druhé zavírat. Někteří franšízanti se snažili prodejnu za každou cenu udržet otevřenou, ale ekonomická realita byla proti. V dubnu 2017 už zbývalo ve Spojených státech posledních 10 prodejen.

A nyní? Nezbývá, než té poslední držet palce…

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.