3 minuty čtení

"Uhradíme Vaši fakturu okamžitě" od služby proplat.to nabírá na hodnotě pro firmy, ale i pro investory.

Portfolio partnerů, kteří využívají službu proplat.to jako alternativu pro stabilizaci svého cashflow a firemního financování bylo v prvních dnech března 2020 postaveno ze dne na den do neznámé situace. Omezení obchodů, podnikání, logistiky...

proplat.to posiluje pozice na trhu a financuje cashflow podnikatelů i firem. 

COVID-19 zamíchal ze dne na den podnikatelským prostředím. Je dobrou zprávou, že v rámci stabilizace jejich finančních toků jim pomáhá i naše služba. V rámci faktoringu se nejedná o úvěr, ale o před-financování již realizovaného zboží, naše služba tedy nebyla ovlivněna opatřeními Vlády ČR.

Nejasný stav „co bude“ měl nicméně krátkodobý vliv na obě strany naší služby. Velmi rychle ale dochází k nezbytným změnám podnikatelské orientace našich dodavatelů. Náhradní díly automobilového průmyslu do zahraničí byly rychle nahrazeny potravinami a materiálem napříč Českou republikou. Za pouze mírný výkyv vděčíme nejen rozložení našich partnerů napříč širokým spektrem výroby i vícero oblastí logistiky, současně i hodnocení partnerů CRIBIS již v minulosti. V těchto aktivitách pokračujeme i nadále a situace nám ukazuje, že se toto úsilí vrací.

Aukce, Dodavatelé a Investoři.

Z pohledu na celkový segment financování proplat.to nedochází k zásadním změnám. Je pro nás potěšitelné, že i skupiny hodnocení CRIBIS kopírují stav předchozích měsíců. Těší nás nárůst počtu aukcí v dlouhodobém měřítku, mírný pokles trendu na začátku března 2020 odpovídá obecnému stavu trhu, velmi rychle se však vrací k původnímu růstu.

 

Docházelo také ke krátkodobým výkyvům mezi poptávkou a nabídkou financování. Z této situace těží investoři s aktuálně volnou hotovostí, kteří tak mohou získat vyšší úrokové příjmy. Tato situace je nicméně akceptovatelná i pro dodavatele, kterým se v rámci bankovních úvěrů může omezovat nabídka a faktoring proplat.to je pro ně efektivním a rychlým řešením. Jakmile dojde k nárůstu úrokových sazeb, objem dostupných finančních prostředků se zvyšuje a jsou tak uspokojeni i ti dodavatelé, na které se v předchozím období nedostalo. V rámci postupného nárůstu financování a zotavení ekonomiky předpokládáme, že současní investoři budou dále profitovat z existujícího stavu konkurenčního prostředí a vyšší úrokové sazby tak podpoří rozvoj celého systému služby proplat.to.

Pro další růst služby jsme k 1.4.2020 přijali opatření pro zvýšení jistoty úhrady pohledávek – více ZDE. Opatření vedou k úpravě podmínek financování podle kvality odběratele a historických zkušeností, zvláště pak s jejich platební morálkou.

#fintech #faktoring #finance #investice #fakturace #investovani #factoring

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.