4 minuty čtení

Vědci přišli na 2 metody, díky nimž si zapamatujete jména všech lidí, které potkáte

Už se vám někdy stalo, že jste si jen pár vteřin poté, co se vám někdo představil, uvědomili, že nevíte, jak se jmenuje? Nejste sami. Darryl Harris a Janice Kay z Exeter University se na tuto problematiku podívali z vědeckého úhlu pohledu.

A chcete vědět, co zjistili? Že důvodem, proč si nepamatujete něčí jméno, je, že není dostatečně významné nebo výjimečné, aby vám na první poslech utkvělo v mysli.

Dvojice vědců Harris a Kay říká, že je pro lidi snazší zapamatovat si koníčky nebo například zaměstnání ostatních, protože ty spustí v našem mozku představivost. Jména ne.

Výzkumy naznačují, že zapamatovat si hned napoprvé jména ostatních je důležité, abychom s nimi mohli snáze navázat spojení. Není tedy divu, že se psychologové, sociologové a další vědci tímto problémem zaobírají. 

V článcích na toto téma naleznete hned několik „zaručených“ metod jako například zopakování jména po člověku, který se vám představuje, mnemotechnické pomůcky nebo tahák v podobě vyměnění vizitek. Ale jaká z nich je nejúčinnější podle vědy?

V psychologické studii z roku 2005, která nesla název „Strategie pro správné učení jmen: paměťové techniky opakování, významu jména a představivosti“ se to odborníci rozhodli zjistit. Autoři studie proti sobě postavili opakovací metodu a vytváření sémantických asociací, aby zjistili, která z nich v reálných společenských situacích lépe obstojí.

Použijte opakovací metodu

Opakovací metoda je snadná a funguje nejen na jména. Při opakovací metodě pracujete na uchování informace v mysli tak, že se vědomě snažíte vybavit si ji po různých časových úsecích. 

Ve společnosti to může fungovat takto: Když se vám někdo představuje, zopakujte po něm jeho jméno. Vědomě si ho pak vybavte po pár minutách (můžete jej například vyslovit během konverzace), poté si zopakujte jména všech lidí, které jste ten den potkali například po cestě domů a pak ještě druhý den.

Výzkumníci zjistili, že účastníci studie, kteří využili opakovací metodu, si zapamatovali o 28,5 % více jmen než ti, kteří ne.

Vytvořte si mnemotechnické pomůcky 

Mnemotechnické pomůcky neboli sémantické asociace fungují na jednoduchém principu nabalování informací na něco, co už máte uložené v mozku. Vytvořte si významové spojení mezi jménem člověka a snáze zapamatovatelnou informací.

Když uslyšíte něčí jméno, můžete si člověka spojit například s jeho slavným jmenovcem, který s ním má něco společného nebo s nějakým jiným člověkem stejného jména, kterého už znáte.

Další metodou je přiřazení jména k další informaci o daném člověku jako například jeho povolání, koníček nebo vzhled. Pro lepší ilustraci vymyslím pár příkladů:

  • Maxmilián s velkým nosem – velký nos, velké jméno
  • Blonďatá Lucka – blondýnka Lucie Vondráčková
  • Vysoký Honza – váš známý Honza, který je podobně vysoký
  • Kytarista Kuba – jeho jméno a nástroj začínají na stejné písmeno

Obecně platí, že čím osobnější je pro vás spojení, čím vtipnější nebo hloupější, tím snáze je pro mozek zapamatovatelné.

Ze studie vyšlo, že účastníci, kteří metodu mnemotechnických pomůcek používali, si zapamatovali o 25 % více jmen než ti, kteří ne.

Zkombinujte tyto dvě metody a budete nezastavitelní

Nejlepší systém je rozhodně užívání obou metod zároveň. Autoři studie totiž zjistili, že účastníci, kteří se o to snažili, si zapamatovali o 50 % více jmen než ti, kteří ne. Výzkumníci věří, že když používáte obě metody zároveň, vytvoříte si v paměti více spojení a díky tomu máte větší šanci, že vám jména zůstanou v paměti.

Až se tedy příště s někým seznámíte, opakujte si jeho jméno a vytvořte si k němu mnemotechnickou pomůcku. Věda vám zaručuje, že si jeho jméno zapamatujete rychleji a účinněji.

Máte zájem komentovat, lajkovat nebo přidat svůj vlastní článek? Registrujte se na Warengo teď hned!

#psychologie #sociologie #oblibenost #tipy #rady #studie #veda #osobnirozvoj #seberozvoj

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Jména jsou pro mě peklo, jsem v tom jako Kraus. Za to obličeje mám perfektní a často si podle nich pamatuju lidi, kteří už vůbec netuší, kdo jsem a že jsme se někdy potkali (akorát si zároveň nepamatuju, jak se jmenovali :D ).
    +1
  • Vždycky jsem měla problém se zapamatováním jmen. Jinak si myslím, že paměť mám docela dobrou. ? Děkuju za přehled pomůcek, Naty. ✨ Ráda vyzkouším! ?
    0