3 minuty čtení

Co by na to řekl Cristiano Ronaldo? Fotbalisté placení v kryptoměnách

Poloprofesionální fotbalový klub z jihu Pyrenejského poloostrova se stane prvním na světě, který bude částečně své hráče platit prostřednictvím kryptoměn. Tento krok oznámil majitel klubu Pablo Dana. Změny vstoupí v platnost od následující sezóny.

Gibraltar United: Kryptoměny a fotbal

Ačkoliv se může zdát v případě gibraltarského klubu hrajícího místní poloprofesionální Primera Division o maličkost, na popularitě mu nejnovější rozhodnutí určitě neuškodí.

Maličká země je jedním z největších zástupců adopce krypta a blockchainu. Už na začátku roku vláda navrhla legislativní rámec ošetřující primární nabídky mincí (ICO), který momentálně čeká na schválení parlamentem.

Podle vlastníka klubu nabízí Gibraltar perfektní podmínky: “Byli jsme první místem, které začalo regulovat sázkové společnosti, ačkoliv se nařízení nepotkala s velkými ovacemi, zavedli jsme mimo jiné nutné předpisy a opatření proti praní špinavých peněz – náš národ je dostatečně inteligentní, aby učinil totéž i s kryptoměnami.“

Sport a sázení: nezničitelná vazba

Sázení je bezpochyby jedním z rysů fotbalu, o čemž vypovídá i rostoucí počet týmů, které mají na dresech jako sponzora uvedenou sázkovou kancelář.

Michael Broughton, expert ze společnosti Sport Investment Partners, pojmenovává hlavní výhodu, kterou může blockchain přinést do oblasti sportovních sázek: “Může přinést více bezpečný sázkový systém, zajistí legitimitu všech sázek, což může být výhodou jak pro hazardní společnosti, tak sázející. Sázky budou prováděny s jistotou, že se skutečně jedná o zákonnou hru.“

Další potenciální výhody

Christina Henry, advokátka společnosti Wiggin LLP nastínila další potenciální možnosti využití distribuované knihy v oblasti sportu: “Jednou z velkých výhod blockchainu je i nepřepisova­telnost dat. Potenciálně tak může existovat blockchain používaný jako druh bezpečného systému pro správu záznamů o jednotlivých hráčích, jako jsou třeba výsledky sportovních testů. V souvislosti se záznamem výsledků dopingových testů by pak byla vhodnější soukromá blockchainová síť než její veřejná varianta, kam by měli přístup pouze příslušné osoby.“

Pokud půjdeme ještě dále, tak rozhodnutí Gibraltar United by mohlo snížit administrativní zátěž v řadě záležitostí. Zahraniční hráči by se například vyhnuli potížím se zřizováním místního bankovního účtu. Rovněž by převody prostřednictvím blockchainu snížily možnost nejrůznějších podpultových plateb, což by ve výsledku mohlo omezit korupční prostředí.

Stojí za to poznamenat, že se nejedná o první případ využití kryptoměn v nejrozšířenějším sportu na světě. V lednu turecký amatérský fotbalový tým, Harunustaspor, úspěšně dokončil první přestup hráče za využití Bitcoinu.

Co si myslíte o rozhodnutí Gibraltar United, vyplácet fotbalisty částečně v kryptoměnách? Dejte nám vědět do komentářů pod článkem.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.