10 minut čtení

Cosa Nostra, Camorra, Ndrangheta a Sacra Corona Unita - 4 italské mafie, které musíte znát

Mezitím, kdy se tradiční korporace děsí miliardových ztrát, existují i firmy, které se neobávají ekonomických krizí či hromadného odlivu kapitálu. Nerozhodí je ani ztráta miliard. Tyto "firmy" jsou totiž ve skutečnosti zločinecké klany-mafie. Jde o sofistikované skupiny, které rozhodují úplatky a vydíráním o budoucnosti politiky nebo sportu. K manipulování se světem nepotřebují burzu ani honosná sídla v Silicon Valley, stačí jim nenápadné vesničky na italském pobřeží.

Již dávno není mafie něčím neznámým. Slova J. Edgara Hoovera, že mafie neexistuje, byla vyvrácena již za minulého století a stát musel pomalu uznat, že boj s organizovaným zločinem je prakticky dávno prohraný. Ať jde o jakoukoliv zločineckou skupinu, pravděpodobně se inspirovala italskými klany, které se během dvou set let transformovaly z vesnických skupin do nadnárodních společností a dnes mají prsty úplně ve všem.

Nekonečné miliardy jim každodenně přitékají z obchodu s drogami, alkoholem, tabákem, z financování teroristických skupin, ovládání bankéřů či politiků. Jsou vychytralí a brutální, ale nevšímají si nás – tedy až do chvíle, kdy jim zkřížíme cesty – pak se neštítí připravit kupř. tzv. kyselinové lázně, které okusily již stovky nepohodlných lidí. Vydělávají více než Deutsche Bank a McDonald’s doh­romady.

Desítky miliard dolarů poté investují do infrastruktury a legálních obchodů. Aniž bychom to tušili, kupujeme jimi financované zboží nebo obdivujeme jimi postavené budovy. Kdo jsou tedy tyto italské organizace, které tiše manipulují trhy a přitom se jich nedotkne ani zabavení zboží za několik miliard dolarů?

4 nejsilnější klany na italském území – Cosa Nostra, Camorra, ´Ndrangheta a Sacra Corona Unita

Cosa Nostra

Nejstarší italský zločinecký rod, resp. organizace. Tento sicilský gang se stal de facto vzorem pro ostatní v budoucnosti založené zločinecké skupiny. Původní sicilské skupiny ustanovily pevný systém, kterým se organizace řídí. Již během roku 1800 začaly skupiny praktikovat svou pověstnou lokální spravedlnost, která jasně říká, že co se mezi námi událo, to se mezi námi vyřeší. Policie ani státní složky se do toho přibírat nebudou.

Tehdy byla velká chudoba, stát se o vesničany nestaral a ti si tak logicky museli najít způsob, jak přežít, jak se nezávisle na státu postarat o rodinu. Během dlouhých let se vyvinulo z původně malých vesnických skupinek něco obrovského a nezastavitelného – skutečná chobotnice, jak mafii někteří Italové nazývají.

Cosa Nostra znamená „naše věc“ a jde o původní Mafii, podle které se začaly ostatní zločinecké organizace nazývat mafiemi. Ale původní Mafie (s velkým M) je jen jedna, a tou je sicilská Cosa Nostra.

Jejich proslulý kodex omerta, slib mlčení, je projevem hluboké loajality k organizaci. Kdo ho poruší, toho čeká vendeta – pomsta, neboli smrt, stejně jako to pro výstrahu a za trest nemine zrádcovo blízké.

Tehdy vydělávaly klany většinou kradením různého zboží, zajímavé je, že i dnes se tím stále některé skupiny spadající pod Cosa Nostru uživí. Vyloupené kamiony, obchody apod., to vše přispívá svým kouskem na celkovou miliardovou hromadu. Také se zaměřují na podkopávání soudů, kdy všemožně zpomalují řízení, aby se nakonec ukázala justice jako pomalá a neschopná.

Většina běžných lidí jimi ale opovrhuje především pro jejich tzv. pizzo – jde o vydírání legitimních podnikatelů, kteří si vlastně kupují penězi ochranu před vlastními ochránci. Zaplať nebo trp. Pizzo jsou tedy protekční peníze.

Cosa Nostra si ve Spojených státech vydobyla jméno především svou tvrdostí při vyděračských aktivitách. Dnes je aktivní stále hlavně v Chicagu a New Yorku, ale také v dalších pár městech. Svoji moc za oceánem nabírala okolo roku 1920, kdy začala éra prohibice a Cosa Nostra si tak podmanila obchod s nelegálním alkoholem.

Některé Italské klany operují globálně a soupeří tak o trh s dalšími skupinami ,,mafie“. Jde o Albánce, Čínské skupiny, Ruskou mafii či jejich bratrstva, motorkářské gangy apod. Jde skutečně o neviditelnou válku. Při některých aktivitách spolu však paradoxně různé gangy spolupracují a dělí se pak o zisk.

Již od minulého století se Mafie dokázala infiltrovat mezi policejní složky nebo politiky, kde manipulovala se soudy, vysokými postavami justice atd. Cosa Nostra toto prováděla kdysi pouze lokálně, ale dnes se nebojí ovlivňovat vysoké politiky po celém světě, včetně Spojených států.

V 90. letech minulého století stála Cosa Nostra za skutečnou válkou se státem, resp. italskou justicí. Tehdy byl kmotrem Cosa Nostry bestiální Salvatore „Toto“ Riina, který se neštítil zabíjet malé děti, nevinné příbuzné zrádců atd.

Jeho nelítostnou povahu pocítil stát 23. května roku 1992, kdy Riina nechal umístit pod silnici trhavinu, která vybuchla ve chvíli, kdy tudy projížděl prokurátor Falcone se ženou a bodyguardy. Palermo se silou nálože otřáslo, v silnici zůstal doslova kráter a hrdinný žalobce a soudce Giovanni Falcone byl po smrti. Cosa Nostra si mnula ruce, že vystrašený stát přestane jejich zločiny vyšetřovat, ale opak byl pravdou. Na místo Falconeho nastoupil neméně odvážný Paolo Borsellino, kterého po dvou měsících Cosa Nostra taktéž zabila náloží ve voze.

Dnešní boje Cosa Nostry se státem již nejsou takto extrémní. Gangy Cosa Nostry se nenápadně zaměřují na dotační podvody z fondů EU nebo dokonce cílí na oblasti migrantů, které sponzoruje stát. Mafie v těchto tzv. slumech válčí s migranty o území používané k prostituci. Podle FBI je ale dnes pro Cosa Nostru stále hlavním byznysem dovoz heroinu.

Camorra

Neapolská Camorra má podle odhadů téměř 5 tisíc členů. Jde o podřízené gangy z okolí Neapole nebo Caserty. Jejich hlavním zdrojem peněz je taktéž obchod s drogami. Podle oficiálních zpráv je Camorra v byznyse ještě brutálnější než Cosa Nostra. Vybírají peníze od stavebních firem, oděvních koncernů nebo profitují z obchodu s chemikáliemi a různými toxickými látkami. Také se zaměřují na Čínské trhovce, které si vybrali kvůli jejich kopírování italských oděvních značek. Poté je vydírají a ,,dovolují“ jim nakonec tyto značky kopírovat.

Světovému ,,objevení“ se dostalo Camoře po publikování knihy Gomorrah od autora Roberta Saviana. Tehdy osmadvacetiletý Saviano v utajení zdokumentoval šílený chod byznysu Cammory a když své poznatky vydal, ihned na něj byla vypsána kmotry mafie odměna. Dnes je Saviano stále pod ochranou, cestuje z místa na místo, sepisuje knihy za zataženými závěsy a sleduje úspěšný seriál Camorra, natočený na motivy jeho knihy. Sám Saviano před časem uznal, že s odstupem času to za to nestálo – nic se nezměnilo, Mafie nikdy nevymizí a ta ,,popularita“ mu klidný život s rodinou nenahradí.

Saviano ale taktéž upozornil, že Cosa Nostra již není tou ohromnou hrozbou z dřívějších let. Dnešní Ndrangheta a právě Camorra jsou již mocnějšími organizacemi. Přestaly uznávat staré tradice a zvyky, jsou méně hierarchicky orientované, ale zato právě jejich mladí šéfové udávají brutální a krvavý styl, kterým se tyto mafie vydaly. Svou moc přestaly víceméně koncentrovat v politice, aby se vrátily na ulici, kde se zaměřují na původní špinavý byznys.

Vcelku netradiční je i využití ženských členů organizace. Ženy z rodinných klanů fungují jako účetní, také jsou kurýry a vyplácejí členům peníze za služby. V podstatě se zabývají finanční stránkou obchodu.

Drogový byznys Camorry se sice orientuje hlavně na Španělsko, ale prioritním územím pro ně zůstávají chudinské předměstí Neapole, resp. Scampia, Secondigliano či Ostia. Zde dennodenně zásobují drogově závislé, které občas zneužijí k nějaké nelegální činnosti a záhy tyto bezvýznamné žoldáky popraví.

´Ndrangheta

Tato kalábrijská skupina kdysi vznikla jako odnož proslulé Cosa Nostry. Své aktivity soustřeďuje především v okolí Sicílie. Název této mafie je odvozen od řeckého výrazu „andragathia“, znamenající kuráž nebo loajalitu. Drogy, loupeže, podvody, profit z kasin a další ilegální aktivity vynášejí Ndranghetě podle odhadů 30 miliard dolarů ročně.

FBI odhaduje, že počet členů přesahuje 6 tisíc, a ti se koncentrují v těch nejchudších italských regionech. Odtud řídí své kokainové trasy vedoucí skrze celou Evropu.

Ndrangheta je napojena na zločinecké kartely v Mexiku a Kolumbii, odkud dováží prvotřídní zboží, které poté naředí např. moukou, nebo dokonce jedem na krysy. Cokoliv, co připomíná bílý prášek, tak je pro finální namixování vítáno. Podle odhadů kontroluje Ndrangheta až 80% evropského kokainového obchodu.

Ndrangheta je velmi aktivní např. v Německu, kde se kromě drog zaměřuje na obchod s bílým masem, budování hotelů nabízející sexuální služby atd. Velkou pozornost si právě v německém Duisburgu zasloužila událost ze srpna 2007 – po odchodu z pizzerie zde bylo samopaly postříleno 6 Italů, kteří byli napojeni na Ndranghetu, resp. šlo o členy jedné rodiny z oblasti San Luca. Zabila je skupina ze znepřáteleného klanu Strangio-Nitra. Tyto dva klany spolu válčí už od roku 1991.

Ndrangeta dokázala taktéž využít situace s africkými migranty, kdy čerpá ohromné dotace na ,,pomoc“ těmto běžencům. Ve skutečnosti si peníze nechává pro sebe a jedinou tzv. pomocí, kterou Afričanům nabídne, je zapojení jich do pouličního prodeje drog.

Sacra Corona Unita

Tato ,,čtvrtá“ italská mafie je nejméně brutální a v podstatě pro běžné lidi neškodná. Vznikla ve vězení jako odnož Camorry, kdy tuto organizaci roku 1981 oficiálně založil Giuseppe Rogoli, který se mj. inspiroval strukturou Camorry a Ndranghety. Koncentruje se v oblasti Apulie, na ,,podpatku“ Itálie. Odtud má perfektní kontrolu nad příchozím zbožím z Blízkého východu, resp. z Balkánu. Aby mohly především asijské a balkánské gangy využívat Apulii jako vstup do Evropy, musejí zde členům SCU vyplácet nemalé všimné.

Původně mělo jít o skupinu zabývající se obchodem s vínem a olivami, ale nakonec se jako lukrativnější ukázal obchod se zbraněmi, pašování drog nebo praní špinavých peněz. Největšího rozmachu byznysu docílili během 90. let, kdy byl velmi populární obchod s cigaretami, alkoholem a bohužel i lidmi. Tehdy bylo do všelijakých aktivit zapojeno na 5 tisíc členů.

Dnes se odhaduje, že vliv SCU je oproti dřívější době již nepatrný. Příčinou toho má být neobvykle vysoké číslo tzv. pentitů – bývalých mafiánů spolupracujících s policií. I tak má Sacra Corona Unita okolo 2 tisíc členů, kteří se stále aktivně podílejí na kontaktech s asijskými organizacemi nebo právě s těmi balkánskými.

Mimo to se angažují v ovlivňování politiků, kterým slibují za budoucí výhody velké množství hlasů. Heroin, alkohol, cigarety, to zůstalo stále v ,,portfoliu“ této nenápadné mafie, která si i tak přijde na zisky ve výši miliard dolarů.

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.