4 minuty čtení

Osudová chyba s Nike připravila basketbalovou hvězdu o pohádkové bohatství

V životě každého člověka nastane situace, která se dá považovat za osudovou. Jeho výběr pak může výrazně ovlivnit jeho budoucnost. A přesně to se stalo Spenceru Haywoodovi, bývalé basketbalové hvězdě.

Spencer Haywood je dnes na první pohled spokojeným devětašedesátiletým důchodcem, který se v roce 2015 dokonce stal členem síně slávy basketbalové NBA. Během své bohaté kariéry stihl vyhrát jak Olympijské hry, tak i prsten pro vítěze NBA s týmem LA Lakers v roce 1980.

Za dobu svého působení v nejslavnější basketbalové lize světa si přišel na několik milionů dolarů a podle aktuálních odhadů má i dnes majetek v hodnotě kolem 3 milionů dolarů. Prostě spokojený starý pán, který toho v životě hodně dokázal a má na co vzpomínat. Jenže…

Jednu vzpomínku by pan Haywood pravděpodobně ze své mysli rád vymazal. Na začátku své bohaté kariéry totiž dostal zajímavou nabídku od firmy Nike. A kdyby neposlouchal svého agenta, dnes by byl miliardářem. Co se tehdy stalo?

Nike na scéně

Spencer Haywood byl opravdovou hvězdou. Takovým tím „zlatým dítětem“, o kterém se už od střední školy vědělo, že bude hrát důležitou roli v NBA. Haywood předváděl ohromné výkony a do NBA směřoval mílovými kroky. Když nadešla jeho chvíle, musel se jeden čas s NBA soudit, protože nesplňoval věkový limit. Nakonec bylo po jeho a tak jako nejmladší hráč v soutěži mohl naskočit do svých prvních zápasů.

Zázračného mladíka si samozřejmě všimla tehdy začínající společnost Nike. Tedy, Phil Knight, zakladatel Nike, byl v obuvnickém byznysu už sedm let se svou původní firmou Blue Ribbon Sports, ale teprve v roce 1971 spatřila světlo světa značka Nike.

Phil Knight velmi rychle pochopil, že když do svých řad získá úspěšné sportovce jako ambasadory, budou mu díky tomu automaticky přibývat zákazníci z řad fanoušků těchto hvězd. A jelikož Spencer Haywood před sebou měl dlouhou a velkolepou kariéru, Nike se rozhodl ho oslovit s nabídkou.

Životní nabídka

Za roli ambasadora a partnerství se značkou Nike mohl Haywood dostat jednu z těchto dvou odměn:

1. 100 tisíc dolarů ihned
2. 10% podíl ve firmě Nike

Než začnete sebejistě říkat, že tady by si správně vybral i blázen, uvědomte si, že byl teprve začátek sedmdesátých let a firma Nike jako taková vznikla teprve pár měsíců předtím. Navíc, částka 100 tisíc dolarů tehdy by se dnes rovnala částce kolem 650 tisíc dolarů, tedy téměř 20 milionům korun.

Pokud by vám dnes někdo dal takovou nabídku, rozhodli byste se pro 20 milionů korun, nebo pro podíl v nějaké začínající firmě, o které jste sami doposud neslyšeli? Není to jednoduché, že?

Rozhodnutí za 10 miliard dolarů

Přesto Haywood tehdy vážně zvažoval obě možnosti. Basketbalem samotným už vydělával relativně dost peněz a neměl tedy takovou nouzi, aby musel skočit po finanční volbě. Osud tomu však chtěl, že se do jednání vložil jeho agent a jednoznačně mu doporučil, aby si vybral možností číslo jedna, tedy finance. Podíl v nějaké neznámé firmě se může během pár let stát bezcenným a on jako jeho agent nechce, aby jeho klient prodělával.

Haywood tedy přijal první možnost a za 100 tisíc dolarů se stal ambasadorem značky Nike. Potom ještě dlouho pokračovala jeho hvězdná kariéra a jak už bylo zmíněno na začátku, Haywood dnes působí jako relativně spokojený člověk s pár miliony na účtu.

Smutný je možná pouze ve chvíli, kdy se podívá na hodnotu akcií Nike a zjistí, že valuace celé firmy je dnes 103 miliard dolarů a on tak mohl mít 10 miliard dolarů.

Až za vámi tedy příště někdo přijde s nabídkou podílu v začínající firmě, dobře si rozmyslete, jak se rozhodnete!

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.