4 minuty čtení

Čekají studio Warhorse další světlé zítřky v rukou Rakušanů?

Akvizice v herním průmyslu většinou nebývají šťastné pro koncový produkt, tedy pro hru. Dopadne to podobně i u akvizice studia Warhorse, nebo to bude naopak skvělá injekce, která zajistí další posun?

Jak možná již někteří z Vás ví, tak v nedávné době proběhla akvizice studia Warhorse. Rakouská společnost Koch Media, která spadá pod společnost THQ Nordic, koupila české vývojářské studio za 42 milionu eur.

Menší uvedení do děje

Studio Warhorse v čele s Danielem Vávrou (scénárista a designér legendární a světu známé hry Mafia) stojí za úspěšnou hrou Kingdom Come: Deliverance, která se odehrává v českých krajích a ztvárňuje České království v roce 1403 a to vše s co možná největší historickou a reálnou přesností.

Nebudu zde rozepisovat celý příběh tohoto studia. Nicméně nemálo zajímavá informace je, že potřebné finance na vývoj hry se studio rozhodlo sehnat přes platformu Kickstarter, jelikož se  nepodařilo sehnat vydavatele. Nakonec studio vybralo na Kickstarteru v přepočtu okolo 36 milionu korun. V tu chvíli bylo jasné, že lidé mají o hru tohoto jedinečného konceptu zájem a vývoj mohl plně pokračovat.

Pro Vaši představu kompletní náklady na vývoj hry se pohybovaly přibližně okolo 750 milionů korun. A také nesmíme zapomenout na Zdeňka Bakalu, který pomáhal dále spolufinancovat vývoj s jeho 70% podílem ve studiu (mimochodem, jistě podařená investice).

Konec dobrý, všechno dobré

Po strastiplném vývoji, kvůli kterému bylo vydání hry i párkrát posunuto, spatřila hra světlo světa ve "finální" verzi. Nutno dodat, že úspěšně, dva dny po vydání se prodalo půl milionu kopií a k dnešnímu dni už přes dva miliony kopií. Tržby by měly tedy zcela jistě přesáhnout 2 miliardy korun. Shrnuto a podtrženo, k cíli se došlo úspěšně.

Nyní k jádru "problému"

Nebo spíše k jádru skvělého zakončení? Jak jsem již zmiňoval, studio Warhorse koupilo herní vydavatelství THQ Nordic. Zmiňoval jsem také, že akvizice v herním průmyslu častokrát nedopadají moc šťastně.

Dnes už jistě spousta lidí ví, že herní průmysl už dávno není pouze o menších nadšených vývojářských studiích, která mnohdy chtějí zkrátka přijít hlavně s něčím zajímavým pro hráče a být na svůj výtvor pyšná. Dnes se už jedná o klasický korporátní byznys, který sleduje především zisk. Na tom by samozřejmě nebylo nic špatného, kdyby tím mnohdy netrpěl samotný produkt.

Proč se tak děje?

Jako příklad si můžeme dát titul Mafia, nikoli tedy první díl, ale třetí. V roce 2007 proběhla akvizice společnosti Illusion Softworks, která stála právě za zmíněným titulem. Snaha nového vydavatele pokračovat v tomto úspěšném titulu se však bohužel setkala s nezdarem.

2K games (vlastník bývalé společnosti Illusion Softworks) titulu Mafia III velmi věřila a slibovala si od hry velký úspěch, proto také do vývoje putovaly desítky milionů dolarů, které se samozřejmě nevrátily tak, jak se očekávalo. Je dokonce otázka, zda se vůbec vrátily.

Důvodem může být právě přílišná “diktatura” ze strany vydavatele, kdy fungující týmy míchají mezi sebou, neustále tlačí k dokončení či mění a ruší již naplánované postupy. Tento příklad je samozřejmě jeden z mnoha a dala by se uvést další řada příkladů i na jiných společnostech, nicméně Černého Petra v mém příspěvku schytal 2K Games už jen z principu historického propojení s Danem Vávrou.

Bude se historie opakovat?

Já osobně věřím, nebo alespoň doufám, že v tomto případě se snad nic podobného opakovat nebude. Přeci jen, Dan už s podobnou akvizicí zkušenost má a dle vyjádření THQ Nordic by tým Dana Vávry měl fungovat stále nezávisle jako doposud. Nehledě na to, že podobné počiny jsou samozřejmě jednou z věcí, které dělají jméno České republice v zahraničí a troufám si říct, že pozitivně.

Jistě se ve světě dějí akvizice úspěšné, i ty méně úspěšné, a jistě si jde vzít z podobných situací příklad, že ne vždy je ideální sahat úplně do všeho.

Pokud máte vlastní pohled na to, jak podle Vás může tento krok dopadnout či máte svůj názor na podobné akvizice i třeba mimo herní průmysl všeobecně, klidně se o ně podělte v komentářích. :)

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.