3 minuty čtení

Bitva Apple versus Facebook graduje, kdo bude mít navrch?

Dlouhá léta se zdálo, že firmy jako Apple a Facebook toho nemají moc společného, jedině snad to, že v Apple Store najdete aplikace Facebooku ke stažení. Poslední měsíce však tyto dva technologické giganty výrazně sblížily, ale asi ne tak, jak by si představovali.

Pokud už mezi Applem a Facebookem existovaly nějaké neshody v dřívějších letech, nebylo to poznat. Zástupci obou společností jsou ve svých vyjádřeních tradičně diplomatičtí a zdrženliví, takže bylo těžké z toho vyvodit jakýkoli náznak boje. To se však nyní změnilo. A mohou za to uživatelská data.

Už od počátku tohoto roku bojuje Facebook se zabezpečením dat svých uživatelů, do kterého ho tlačí nejen uživatelská komunita, ale zejména představitelé jednotlivých států. Téma ochrany uživatelských dat se stalo technologickým tématem číslo jedna a Facebook se logicky jako největší sociální síť s více než 2 miliardami uživatelů ocitl pod obrovským tlakem.

Samo o sobě by to asi nebylo tak nepříjemné, pokud by tomu Facebook sám „nepomáhal“ neustálými skandály s úniky dat. Vše odstartoval březnový případ s britskou poradenskou společností Cambridge Analytica, která získala přístup k osobním údajům desítek milionů uživatelů a ty pak využila při volbách v několika zemích.

Posledním případem je záříjový hackerský útok, jehož výsledkem bylo nejméně 30 milionů napadených účtů. Jakkoli tedy zástupci Facebook veřejně proklamují, že dělají pro zabezpečení uživatelských dat maximum, stále to nestačí.

Apple využívá situace

A velkého tématu týkajícího se sbíraní a využívání uživatelských dat začal využívat Apple, konkrétně jeho CEO Tim Cook. Ten v posledních měsících několikrát nepřímo zaútočil na firmy jako Facebook či Google a uživatelům doporučil, aby takovým firmám nedůvěřovali.

Samotný Apple se chlubí tím, že uživatelská data jsou uchovávána pouze v každém jednom přístroji a Apple k nim nemá přístup a tedy je ani nevyužívá. Podle Cooka je vydělávání na uživatelských datech nemorální. A tím trefuje Facebook přímo „do srdce“, protože jeho hlavním byznysem je právě vydělávání na uživatelských datech, která zpřístupňuje reklamním partnerům.

Odezva na sebe nenechala dlouho čekat. Minulý týden vyšlo najevo, že Mark Zuckerberg, CEO a zakladatel Facebooku, nařídil všem členům širšího vedení firmy, aby přestali používat iPhone a přešli na Android.

Když se to provalilo v médiích, PR zástupci Facebooku se snažili okamžitě situaci uklidnit slovy, že toto nařízení už přišlo velmi dávno a to z toho důvodu, že Android je prostě nejpoužívanějším operačním systémem na světě. S vyjádřeními Tima Cooka to prý nemá vůbec nic společného. Ale věří tomu někdo?

Můžeme tedy nyní pouze zvědavě očekávat, jakého dalšího kroku se ze strany těchto dvou technologických obrů dočkáme a zda by se například mohlo stát, že aplikace Facebooku zmizí z nabídky Apple Store. Je to trochu sci-fi, ale člověk nikdy neví.

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.