2 minuty čtení

Branson dokončil svou Cosmic Girl a dotahuje se na Muska

Vesmírné závody pokračují! Richard Branson se svojí Virgin Orbit, sesterskou společností Virgin Galactic, dokázal úspěšně otestovat vesmírnou raketu Cosmic Girl, která by měla být instalována pod závěs křídla speciálně modifikovaného letounu Boeing 747.

Specialistům z Bransonova vesmírného programu Virgin Orbit se zdárně podařilo dokončit nosnou raketu pod označením Cosmic Girl, resp. Launcher One. Tato raketa by měla být připevněna na Boeing 747, který následně raketu vynese do výšky až téměř 11 tisíc metrů a ta se zde po spuštění odpojí.

Poté by se měly aktivovat motory Newton, motory druhého stupně, díky kterým Launcher One vystoupá na cílenou oběžnou dráhu. Zde by podle Bransona a jeho týmu měl být vypuštěn potenciální náklad.

Zajímavostí je funkčnost Cosmic Girl, která je konstruována nikoli pouze pro jedno vypuštění nákladu, ale pro opakované. Jakmile tedy na oběžné dráze vypustí náklad, dokáže se vrátit na svou základnu, kde bude připravena k dalšímu odpálení. Tuto praxi už má úspěšně za sebou také SpaceX Elona Muska.

Systém sloužící jako plošina dokáže unést a následně do vesmíru vyslat náklad o váze až 500 kilogramů. Podobné systémy sice existují desítky let, ale až Bransonovi technici dokázali výrazně snížit náklady použitím pokrokových technologií jako je 3-D tisk nebo použití uhlíkových vláken. Hlavní výhodou systému je univerzálnost a schopnost rychlého znovupoužití. Náklady složené z vesmírných satelitů by tak mohly být vypuštěny za méně než jeden den.

Vědci z Virgin Orbit také dokázali otestovat elektrické systémy a software a poté radostně přidali, že se vše zdá být konečně připraveno k prvnímu ostrému použití.

Branson se tak stále drží plánu na příští rok, kdy chce zkusit první let na oběžnou dráhu. Společnost Virgin Orbit také předběžně vykalkulovala, že cena jednoho vypuštění se bude pohybovat okolo 12 milionů dolarů, resp. 300 milionů korun. S miliardovými investicemi ze Saúdské Arábie to pro Bransona a jeho Virgin Orbit jistě nebude žádný problém.

Ač se tedy vesmírné vize Sira Richarda Bransona zdály doposud vzdálené, opak je nakonec možná trochu překvapující pravdou. Jak zástupci Virgin Orbit doplnili, Cosmic Girl možná uvidíme ve vzduchu už na přelomu toho a následujícího roku.

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.