9 minut čtení

Chcete novou superschopnost? Naučte se přečíst knihu za 20 minut!

Dokážete si představit, jaké by to bylo, kdybyste přečetli stovky vzdělávacích knih ročně? Jaké netušené možnosti by se tím před vámi otevřely? Na jakou úroveň by se díky tomu váš život dostal? A co kdybychom vám řekli, že to není nic nemožného?

Myslíte si po úvodních slovech, že blouzníme? Ale kdeže! Že máme na mysli ty miniaturní padesátistránkové knížečky? Naopak! Opravdu vám ukážeme, že jakákoli třísetstránková kniha týkající se vašeho rozvoje se dá přečíst během pouhých 20 minut.

Proč číst knihy? A proč jich číst hodně?

Lidstvo je na zemi už mnoho tisíc let. A za tu dobu nasbíralo nepřeberné množství zkušeností. I kdybyste celý život jen experimentovali a zkoušeli, nemáte šanci osvojit si byť jen procento z toho všeho, co se lidstvo naučilo za tu velmi dlouho dobu.

Díky knihám však máte možnost získat nové informace a znalosti ve velmi krátké době a zároveň v poměrně velkém objemu. Máte možnost dozvědět se něco od lidí, kteří už například nežijí, nebo od těch, ke kterým byste se v normálním životě neměli šanci dostat. Knihy vám otevírají vědomosti celého světa a pokud máte ambici něčeho v tomto životě dosáhnout, nemůžete je přehlížet. Měli byste číst často a měli byste číst hodně.

Lidé se však bohužel často vymlouvají, že na čtení knih nemají čas, protože mají hodně práce a nebo se musí věnovat rodině apod. Lžou však pouze sami sobě. Člověk, který to se s svým sebevzděláváním myslí vážně a který si je vědom toho, že díky knihám dosáhne čehokoli, ten si čas ke čtení najde.

A tenhle článek vám dokonce ukáže nejen jak si najít čas na čtení, ale jak číst třeba i 5 knih týdně a nastartovat tak své vědomosti k netušeným výšinám. Sledujte a studujte pozorně:

3 kroky studování knihy

Abychom zde nemluvili jen teoreticky, pojďme se na celý proces podívat v praxi. Vybereme si náhodou knihu o osobním rozvoji, je nám jedno, jak je velká a kolik má stran. V knihovně nám padla do oka kniha „7 návyků skutečně efektivních lidí“ od Stephena R. Coveyho. To je opravdová klasika, kterou doporučuje mnoho lidí. Ti z vás, kteří už tuto knihu znají, nám jistě dají za pravdu, že to není vůbec krátká kniha, ba naopak, má slušných 361 stran. Tak pojďme na to.

1. krok – suď knihu podle obalu – 3 minuty

Staré pořekadlo „nesuď knihu podle obalu“ v tomto případě zapomeňte. Odborné knihy a zejména ty o osobním rozvoji vám toho mohou mnoho prozradit už na svém obalu. Ten dnes obsahuje kromě samotného názvu knihy také podrobnější popis myšlenky, přínos, který to pro vás bude mít a nakonec také několik referencí od významných lidí.

Například u námi vybrané knihy „7 návyků skutečně efektivních lidí“ jsou na zadní straně hned čtyři reference od osob, které už s ní přišly do styku. Co se z toho dozvíme? Například to, že kniha není jen návodem na podnikání, ale zejména návodem na přístup k životu a hledání jeho smyslu. To je první „aha“ moment, protože už z toho se dá vydedukovat, že smysl a cíle budou hrát v knize prim.

Po prohlédnutí vnějšího obalu je dobré se podívat také na vnitřní část obalu, tam totiž často najdeme nejen více informací o samotném autorovi, ale také stručný úvod k obsahu a shrnutí základní myšlenky. Zde konkrétně dokonce následuje dalších 17 referencí od čtenářů a významných osob z celého světa. Během prvních 3 minut jsme se tak dozvěděli, že vás kniha naučí 7 návykům, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů. Ba co víc, první tři návyky vám pomohou rozvíjet sebe samého, další tři návyky vám pomohou v interakci s ostatními a ten poslední vyzdvihuje potřebu neustálého zlepšování se.

2. krok – co je obsahem? – 7 minut

V tomto kroku už půjdeme trochu víc do hloubky a otevřeme si knihu v části s obsahem, kde se seznámíme se strukturou knihy. V případě knihy „7 návyků skutečně efektivních lidí“ je obsah poměrně krátký, takže rychle zjistíme, kde se co nachází a pokročíme dále.

Ve druhé části druhého kroku si projdeme jednotlivé kapitoly a pokusíme se odhalit stěžejní témata. Jak jistě víte, drtivá většina knih, zejména těch o osobním rozvoji, obsahuje spoustu „omáčky“, tedy textu, který jen doprovází hlavní myšlenky. Kdyby tam tato „omáčka“ nebyla, měla by kniha 20 stran a těžko by za ni potom někdo zaplatil několik stovek. Ale vy chcete být efektivní a tak hledáte epicentrum moudrosti každé knihy.

My jsme u naší knihy zjistili, že prvních 77 stran je jen všeobecný úvod k tématu, kde se autor zmiňuje o tom, že je potřeba nejdříve začínat se změnou v sobě a až potom se ji snažit aplikovat navenek. Zároveň se zde čtenář dozví, co jsou to ty návyky a jakou roli mohou hrát v jeho životě. My už to víme z obalu – návyk je nějaká aktivita, kterou provádíme opakovaně. A díky správným návykům se dostaneme ke svým cílům a budete šťastnější. Jednoduché, že?

Zároveň vycházíme ze zkušenosti, že konec knih o osobním rozvoji je většinou spíše motivačního charakteru a pouze se snaží čtenáře vybídnout k akci. A je tomu tak opravdu i v případě knihy „7 návyků skutečně efektivních lidí“, kde na straně 293 začíná sedmý návyk. Sedmý návyk nám po přečtení prvního odstavce říká, že se musíme naučit také odpočívat a najít si čas na aktivity, které doplní naší mentální a fyzickou energii – dobrý čas s přáteli, sport, koníčky apod.

Velmi rychle jsme tak zjistili, že z celé knihy o 361 stranách nás zajímá pouze 216 stran, na kterých budete hledat to nejdůležitější, tedy nové zkušenosti a znalosti pro náš opravdový rozvoj. Buďte proaktivní – Začínejte s myšlenkou na konec – To nejdůležitější na první místo – Myslete způsobem výhra-výhra – Nejdříve se snažte pochopit, potom být pochopeni – Vytvářejte synergie. Toto jsou základní body knihy a trochu zkušenější čtenář už si z toho velmi snadno dokáže vyvodit pro sebe důležité poznatky. Během prvních 10 minut tak víme, kam přesně se zaměřit a co by odhadem mělo být těmi novými zkušenostmi, které si z knihy odneseme.

3. krok – nasáváme informace – 10 minut

Ve třetí fázi už jdeme opravdu do hloubky a v pro nás důležité části knihy se začteme do celých odstavců i stran knihy. Dá se říci že u návyků týkajících se spolupráce s ostatními rychle zjistíme, že celá část je o tom nebýt sobecký, snažit se vždy myslet na druhé, umět svět vidět jejich očima a hledat a rozvíjet vhodná partnerství a spolupráce. Pokud budete cítit opravdovou potřebu, můžete se dle libosti začíst do jednotlivých částí, nadpisy vám velmi usnadní orientaci.

V první části týkající se vlastního přístupu se zase dozvíme, že nemáme být pasivní, ale proaktivní, přinášet vlastní iniciativu, k výzvám se stavět čelem. Musíme si uvědomovat, že téměř každý kousek našeho života můžeme ovlivnit. Také se zde dozvíme, že pokud budeme silně myslet na svůj cíl, na své poselství, pak se i náš život začne přesně podle toho utvářet. Měli bychom mít každý den před očima svou vizi a podle toho jednat. A v neposlední řadě se také dozvíme, že bychom měli umět plánovat svůj čas a třídit priority, a to tak, aby na prvním místě bylo vždy to nejdůležitější.

Během těchto deseti minut už zvládnete opravdu nasát podstatné množství informací. Samozřejmě, pokud budete jednoduše cítit, že vám to ještě nestačí, můžete dalších deset minut přidat. Ale vaším cílem je efektivita, takže se snažte skutečně vejít do zmíněných 20 minut. A můžete si gratulovat, právě jste během cesty metrem přečetli téměř čtyřsetstránkovou knihu a víte několik zajímavých věcí, které můžete ve svém životě využít.

Opakování je matkou moudrosti

Pokud budete mít po prvních několika knihách přečtených tímto stylem pocit, že jste se toho moc nedozvěděli, nezoufejte, vše je pouze otázkou tréninku. Zejména pokud se bavíme o knihách o osobním rozvoji, valná většina obsahu těchto knih se často opakuje, takže čím více knih nastudujete, tím rychleji se budete v každé další orientovat.

V konečném součtu bude vaše studium vypadat tak, že si v každé nové knize najdete jednu jedinou hodnotnou myšlenku, kterou budete pro svůj život potřebovat a tu si důkladně pročtete. Zbytek knihy nastudujete pouze „obrazně“.

Co je také důležité, ke knihám se vracejte. Nejsou to romány, které člověk přečte celé během prodlouženého víkendu a pak už se k nim celý život nevrátí, protože ví o čem celý příběh je. Vzdělávání probíhá celý život a to co vám včera v nějaké knize mohlo připadat nevýznamné, může zítra rozhodovat o vaší budoucnosti. Každopádně jakmile se tímto stylem dokážete naučit to nejdůležitější z 5 knih týdně, během roku naberete moudrost z nějakých 270 knih. Nedávno ještě nepředstavitelná věc, že?

Malý tip na závěr: Přidejte do svého každodenního režimu alespoň 20 minut meditace, která vás naučí, jak se dokázat na 20 minut absolutně soustředit. Díky tomu pak z každé knihy během tohoto času doslova nasajete maximální možné množství informací.

Hodnocení: +18
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Doporučuji kombinovat se Speed Reading metodou, viz. např. kniha Speed Reading for Dummies.
    +1
  • To bych nemohla dělat už z toho důvodu, že si chci knihu opravdu vychutnat. I když už ty informace třeba znám, četba knihy je pro mě prostě relax, nikoli závod.
    0