2 minuty čtení

Tohle jsou letošní finalisté Ceny Via Bona. Hlasujte, kdo v květnu ocenění získá

Obnova zchátralého hradu, vánoční kapr se salátem pro maminky v nouzi, benefiční tetování. To je jen čtvrtina z dvanácti příběhů dobra, které se umístily ve finále na Cenu Via Bona 2019.

Nadace Via právě odstartovala hlasování veřejnosti, která rozhodne o tom, jaké příběhy nakonec ocenění získají. Na stránce www.cenaviabona.cz je možné až do konce dubna dát hlasy svým favoritům.

Cenu Via Bona – ocenění pro ty, kdo jsou „na dobré cestě“ – uděluje Nadace Via již 22. rokem. Chce jím každoročně vyzdvihnout příběhy dárcovství a dobročinnosti a poděkovat všem, kteří nezištně pomáhají druhým, věnují svůj čas, energii, peníze či zkušenosti pro dobrou věc. Motivem letošního ročníku jsou dobrá sousedství. „Chceme čelit občanské pasivitě, rezignaci na veřejné dění, nezájmu o druhé, nedůvěře mezi lidmi. Proto jsme letos hledali příběhy těch, kteří jakýmkoli způsobem konají dobro pro své okolí, ať už v rámci nejbližšího sousedství, regionu nebo celé republiky – v duchu dobrého sousedství,“ vysvětluje Zdeněk Mihalco, programový ředitel Nadace Via.

Ze zaslaných nominací vybraly nezávislé komise tři finálové příběhy ve čtyřech kategoriích – Srdcař, Mladý srdcař (do 26 let), Dárcovská výzva a Dobrá firma. V každé kategorii bude oceněn ten příběh, který získá od veřejnosti největší počet hlasů. Mimo to vybere Nadace Via ze všech došlých nominací jeden příběh, kterému udělí čestné uznání za Dobré sousedství. Slavnostní předání cen proběhne 22. května v Praze v rámci takzvaného Sousedského týdne, který nadace rovněž pořádá.

A kdo jsou letošní finalisté Ceny Via Bona 2019? 

Kategorie Srdcař: Eva Lehotská, Bedřich Loos, Martina Seidlerová

Kategorie Mladý srdcař: Patrik Zadina, Bojovníci z Avalone, Martin Kasík

Kategorie Dárcovská výzva: Polévka, která pomáhá, Zkruhu, Ondřej Šimetka

Kategorie Dobrá firma: Vincentka, Vojanovy sady, Bonami

Hlavními partnery Ceny Via Bona 2019 jsou Nadace Kooperativy, PwC Česká republika a Tchibo, patrony Ceny jsou Hana a Dalimil Dvořákovi a Věra Výtvarová. Hlavními mediálními partnery jsou Česká televize, Český rozhlas a Aktuálně.cz. Záštitu nad 22. ročníkem již tradičně převzalo Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze.

Další informace poskytne Monika Skopalová, monika.skopalova@nadacevia.cz, tel: 734 257 140.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.