5 minut čtení

Marihuanová bublina? Už brzo může prasknout

Po letech lobbování a měsících náročných rozprav přichází pro Kanadu významný den – 17. říjen. Poté co parlament schválil zákon o konopí, je Kanada na cestě stát se první průmyslově rozvinutou zemí a druhou celkově po Uruguayi, aby rozvlnila pomyslnou zelenou vlajku.

Jak vám řeknou analytici a drobní investoři na Wall Street, legální průmysl s kanabisem je odvětvím s obrovským potenciálem. Výzkumná společnost ArcView zabývající se konopným trhem, konstatovala, že prodej legální marihuany v Severní Americe vzrostl v roce 2017 meziročně o třetinu na 9,7 miliardy dolarů. Zároveň očekává do roku 2021 dosažení hranice 25 miliard dolarů. Velkou částí by k tomuto krátkodobému růstu měla přispět právě Kanada s odhadovanými 5 miliardami ročně.

Stručně řečeno – očekávané prodeje lékařského konopí v objemu stovek milionů dolarů přes vývoz do zahraničí, kde je konopí legalizováno, v objemu miliard, vedlo investory výraznému ocenění marihuany v očekávání tohoto růstu.

Historie říká, že budou investoři akcie marihuany nadhodnocovat

Bohužel, akcie konopného průmyslu se pravděpodobně stanou obětmi trvale udržovaného akciového trendu, který nadhodnocuje dopad a rentabilitu nové technologie nebo produktu s vysokým potenciálem růstu.

Obvykle trvá několik let, než jsou společnosti spojené s novou technologií nebo rychle rostoucím produktem schopné položit zdravé základy. Nicméně investoři se zřídkakdy koukají do minulosti na dřívější pozitivní odhady růstu a v důsledku toho riskují, že se jejich investice vypaří komínem.

Stačí se podívat do historie posledních 25 let, kdy téměř jakoukoli novou technologii nebo produkt postihl podobný osud. Ať už se jedná o příchod internetu, B2B obchodování, dekódování lidského genomu, zavedení 3D tisku nebo vznik blockchainu, byl výsledek vždy stejný. Ve všech případech došlo k rychlému nárůstu ocenění obchodních společností v těchto oborech, který následovalo zklamání a pozdější výrazně nižší cena akcií.

To neznamená, že přelomové technologie neuspěly v dlouhodobém horizontu. Mnoho internetových společností vydělalo svým investorům obrovské bohatství i po výbuchu dot-com bubliny. Znamená to ale, že často trvá roky, než se nová technologie stane dostatečně zralou a očekávání investorů se přizpůsobí reálné perspektivě růstu.

Jak je na tom konopný průmysl?

Podle zavírací hodnoty severoamerického indexu marihuany, který sleduje ceny předních konopných akcií na trzích USA a Kanady se hodnota Indexu od svého vrcholu v polovině ledna do poloviny července snížila o 46 procent. I když jsme oproti únoru 2016 stále na pětinásobné hodnotě, zdá se, že praskání konopné bubliny už možná probíhá.

Jak se očekávání investorů dostala tak daleko před skutečnost? Největší problém tkví pravděpodobně s budoucími hospodářskými výsledky akcií marihuany. Investoři jsou přesvědčení, že budou akcie prudce posilovat, jak budou rychle růst tržby. Wall Street je toho názoru, že se budou akcie především snažit získat smysluplný zisk na akcii.

Rozdíl mezi názory vzniká ze dvou klíčových důvodů

Výhled na velikost nabídky a poptávky není znám, jak už bylo řečeno, neexistuje žádná jiná rozvinutá země, která by už legalizovala rekreační marihuanu. Proto je výhled jednou velkou neznámou. Ačkoliv by mohla zpočátku poptávka nabídku překonat – mnoho kanadských pěstitelů ještě není na své plné kapacitě – do roku 2020 by mohlo dojít k výraznému poklesu domácí poptávky. Navíc i na ostatních trzích hrozí růst produkce a neexistují žádné záruky, že by byly schopné mimoamerické trhy vykoupit například 1 milion nebo více kilogramů přebytku.

Existují zde i příklady ze Spojených států, kde se v některých místech rekreační marihuana také legalizuje, jako jsou Colorado, Washington nebo Oregon. Ve všech třech případech se nabídka enormně zvýšila během prvních čtvrtletí, čímž se cena maloobchodní i velkoobchodní sušené marihuany snížila o 80 procent.

Zdá se, že je pravděpodobnější spíše komodizace sušeného konopí, což bude mít nepříznivý dopad na marže a konopné akcie, tak mnohem složitěji dosáhnou vysokých očekávání investorů.

Ředění počtu akcií má nepříznivý vliv na poměr ceny akcie k zisku na akcii

Nafukování počtu akcií zahrnuje prodej běžných akcií, konvertibilních dluhopisů nebo akciových opcí za účelem získání kapitálu. Do schválení marihuanového zákona je prakticky nemožné, aby společnosti z konopného průmyslu financovaly růst svých výrobních kapacit prostřednictvím tradičních finančních institucí, a tak jim ani nezbývá nic jiného.

Zvyšující se počet akcií však logicky při stejném zisku společnosti snižuje zisk na jednotlivý cenný papír. Například Aurora Cannabis zaznamenala nárůst počtu z 16 milionů na konci roku 2014 až téměř k miliardě cenných papírů, když potřebovali zafinancovat její akvizici MedReleaf v hodnotě 2,5 miliardy dolarů. Stejný způsobem financovala i další projekty jako medicínské zařízení Aurora Sun v Albertě. Společnost by musela vykázat roční zisk 100 milionů kanadských dolarů, aby získala zisk na akci ve výši 10 centů. Na základě její současné ceny akcií by však bylo stále její P/E poměr 60, což není žádná sláva.

Jinými slovy pro konopné akcie může přijít velmi složitá doba, jak se bude bublina dále smrskávat, a to velkým očekávaným příjmům navzdory.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.