2 minuty čtení

Apple otestoval Buffetta, prodělal mu 4 miliardy dolarů

Warren Buffett je znám jako fanoušek hodnotového a dlouhodobého investování. Snaží se tedy nekoukat na krátkodobé výsledky, ale na celkový potenciál firmy do daleké budoucnosti. A technologický gigant Apple "se rozhodl", že tuto strategii otestuje.

Na úvod je potřeba zmínit, že to od Applu nebyl tak úplně úmyslný tah. Po čtvrtečním zveřejnění jinak pozitivních výsledků však nastal hromadný výprodej a akcie firmy z Cupertina zažily nejhorší den za poslední více než 4 roky. Během pátečního obchodování jejich hodnota spadla o 6,6 procenta.

Co vyvolalo vlnu prodejů? Finanční výsledky sice dopadly jako už tradičně u Applu skvěle, ale dlouhodobá stagnace objemu prodaných kusů výrobků zejména u vlajkové lodi iPhone mnohé investory děsí. Podle odhadů navíc Apple očekává slabší prodeje v předvánočním období.

Aby toho nebylo málo, rozhodli se zástupci Applu ke snad nejhoršímu možnému kroku – už nebudou zveřejňovat počty prodaných kusů svých výrobků. Podle nich to již totiž není směrodatný ukazatel a není ho tedy třeba. Místo pochopení se však setkali s podezíravou reakcí a pokračování výprodejů akcií z portfolií investorů.

Co na to Buffett?

Jedním z nejznámnějších investorů Applu je shodou okolností ten nejvěhlasnější z nich, Warren Buffett. V červnové zprávě pro akcionáře Berkshire Hathaway se uvádí, že investiční společnost Warrena Buffetta vlastní 250 milionů akcií Apple. V srpnu však Buffett přiznal médiím, že od té doby ještě nějaké akcie přikoupil.

V září pak jistě s radostí Buffett a jeho tým sledovali, jak se Apple jako první společnost v historii přehoupla přes hodnotu jednoho bilionu dolarů. V pátek musel naopak Věštec z Omahy sledovat, jak z jeho virtuálního konta postupně mizí částka kolem 4 miliard dolarů.

Samotný Buffett však v srpnu médiím řekl, že nekupuje Apple kvůli krátkodobým výsledkům a čtvrtletním finančním výkazům, ale kvůli celkové kultuře, kterou Apple vytváří a kvůli tomu, že je pevnou součástí života milionů lidí po celém světě. Nezbývá tedy než věřit, že ani tento rapidní propad nenarušil Buffettovo silné přesvědčení a bude i nadále hrdým majitelem podílu v Applu.

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.