5 minut čtení

Je mu teprve 22 let, trpí Downovým syndromem a dělá úspěšný byznys

Počasí, stáří, mládí, povinnosti, jídlo, kolegové...je opravdu mnoho a mnoho věcí, na které si dokáže průměrný člověk každý den stěžovat. Často takový člověk vůbec nevidí to, že je zdravý, má kde bydlet, má co jíst a kolem sebe milující rodinu. Vidí hlavně to negativní v každém detailu a dokáže se dokonale vymlouvat. A pak jsou tu tací, kteří prostě vezmou to, co mají, a rozhodnou se žít naplno. Jedním z nich je i dvaadvacetiletý John Cronin z amerického New Yorku.

Když se mladý John Cronin v posledním ročníku na střední škole rozhodoval, kam povedou jeho další kroky, neměl tak jednoduché rozhodování, jako většina jeho spolužáků. John totiž od narození trpí Downovým syndromem, chromozomální anomálií, která se projevuje zejména zdeformovanými fyzickými predispozicemi, mentální retardací, sníženými reflexy či slabou imunitou.

Jakkoli se přístup společnosti k lidem s tímto postižením v posledních letech zlepšuje, stále pro ně není samozřejmostí například sehnání pracovního místa. Chybí dostatečný počet chráněných dílen či speciálně navržených kurzů, díky kterým by pro lidi s Downovým syndromem bylo jednodušší zařadit se do normálně pracující společnosti.

Johnův otec Mark byl tedy oprávněně nervózní, když jeho syn vstoupil do posledního ročníku střední školy a bylo potřeba začít řešit jeho budoucnost. Naštěstí pro něj se však ukázalo, že jeho syn nehodlá být v životě jen tak pasivní a čekat, co pro něj společnost udělá.

„Jednoho dne přišel ze školy domů a řekl, že chce začít podnikat. A že chce začít podnikat se mnou,“ říká dnes s úsměvem hrdý otec Mark. Tomu se synův nápad zalíbil a tak nezbývalo, než najít trh, na které by mohli svůj byznys nastartovat.

S ponožkami je zábava

Jejich prvním společným nápadem na byznys byl pojízdný vůz s jídlem. Byl to tehdy docela zajímavý trend s minimálními vstupními náklady. Po důkladném zvážení všech pro a proti však přišli na jeden zásadní problém – ani jeden z nich neumí vařit. A tak se oba začínající byznysmeni rozhodli podívat po jiném trhu.

„Když jsme tak jednou seděli a přemýšleli, řekl jsem Johnovi, že musíme začít podnikat v něčem, co ho baví. Po chvilce odpověděl: "Ponožky, s těmi je zábava!“. Což byla pravda, měl tehdy spousty různobarevných ponožek a bral je jako něco jedinečného, co utváří jeho osobnost," říká dnes k začátkům ponožkového byznysu Mark.

Bylo tedy rozhodnuto a oba podnikatelé se dali do práce. Byla právě vánoční sezóna a to byla ideální chvíle na otestování životaschopnosti nového byznysu. Mark s Johnem si nedělali žádný byznys plán ani průzkum trhu. Prostě si řekli, že se pustí do práce a buď to vyjde, nebo ne.

Webové stránky John´s Crazy Socks spustili v prosinci 2016 a hned první den jim dorazilo 42 objednávek, většinou ze sousedství. John totiž své budoucí zákazníky šikovně navnadil už před spuštěním vlastního webu, kdy na Facebook umísťoval svá videa, kde mluvil fascinovaně o ponožkách a svém novém byznysu.

Růst, sloužit a pomáhat

Že by John radostně poslal těch prvních 42 objednávek poštou a v teple domova si užíval hřejivý pocit prvního byznysového vítězství? Ale kdeže! Teple se oblékl a vyrazil ven, kde byl prosincový mráz a sníh. Rozhodl se totiž, že objednávky doručí všem zákazníkům osobně.

Každá objednávka byla pečlivě zabalená v úhledné červené krabici a kromě samotných ponožek obsahovala ručně psaný děkovný dopis a nějakou sladkost. „Byl to můj nápad. Ťukal jsem lidem na dveře a oni mě vítali a také se se mnou fotili. Měli z toho radost,“ říká ke svému proklientskému přístupu mladý podnikatel.

Johnova pověst se díky tomu začala šířit a objednávky přibývaly. Během prosince vyřídili John se svým otcem 452 objednávek v hodnotě kolem 13 tisíc dolarů. Od té doby už vzniklo doslova ponožkové království, kde najdou fanoušci této části oděvu, mezi které patří také několik známých osobností jako bývalý prezident Bush či herečka Eva Longoria, mnoho zajímavých druhů ponožek.

„Mám Downův syndrom. Downův syndrom mě nezastaví.“ John Cronin

John však není typickým podnikatelem, který si z vydělaných peněz pořídí luxusní automobil, velký dům a módní oblečení. Ačkoli se jeho firmě daří, John se svým otcem Markem stále přemýšlí, jak se o svůj úspěch podělit s těmi, kteří to potřebují.

Jejich firma dnes zaměstnává 35 lidí a z toho 18 trpí některým druhem nemoci jako je například autismus či Downův syndrom. Firma navíc odvádí 5 procent ze zisku na konto nadace Special Olympics.

Kromě tradičních bláznivých ponožek také vznikají speciální edice, které mají za cíl šířit povědomí právě o Downově syndromu, autismu a mnohých dalších nemocech, které komplikují postiženým lidem život. A co víc, všechny příjmy z těchto speciálních edicí jdou na konta nadací, které lidem s postižením pomáhají.

John se svým otcem také často navštěvují politické představitele a veřejně bojují za práva a větší možnosti osob s jakýmkoli postižením. „Několik našich zaměstnanců pracuje pouze na poloviční úvazek, protože kdyby pracovali na plný úvazek, přišli by o státní podporu na zdravotní péči. A my nechceme, aby se tito lidé museli takto těžce rozhodovat, proto mluvíme se státními představiteli a snažíme se o prosazení pozitivních změn,“ říká k jejich poslání Mark.

Že jde růst firmy a pomoc postiženým dohromady ukazují finanční výsledky John´s Crazy Socks. V roce 2017 vyřídila firma 42 tisíc objednávek a dosáhla obratu kolem 1,6 milionu dolarů.

Podívejte se v krátkosti na Johnův podnikatelský příběh:
Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.