2 minuty čtení

Jeff Bezos trhá všechny možné rekordy. I ty, o které nestojí.

Že jsou majetky těch nejbohatších lidí světa spíše jen takové hry s čísly na papíře, to je každému se základními ekonomickými znalostmi jasné. Přesto se však občas člověk neubrání udiveným pohledům, co všechno je během krátké chvilky možné.

Jeff Bezos, zakladatel globálního e-commerce fenoménu jménem Amazon, je jednoznačně nejbohatším člověkem moderní éry. Dlouhodobý král žebříčku nejbohatších lidí světa Bill Gates pustil Bezose před sebe v loňském roce a ten si od té doby fenomenálně svou pozici pojistil.

Přitom ještě před pouhými čtyřmi roky měl Bezos „jen“ 30 miliard dolarů a Gatesovi s Buffettem, Slimem či Ortegou se pouze z dálky díval na záda. Jenže od té doby zažívá Amazon díky konjunktuře v západním světě nebývalý rozkvět a stejně tak cena jeho akcií. Po technologickém gigantu Apple se Amazon letos stal teprve druhou firmou v historii, která překonala valuaci jednoho bilionu dolarů.

Díky svému podílu vydělává na růstu Amazonu také samotný Bezos, jehož majetek během oněch čtyř let vyrostl z původně zmiňovaných 30 miliard dolarů až na závratných 170 miliard dolarů. Jen mezi zářím 2017 a stejným měsícem roku 2018 se jeho majetek zdvojnásobil z 85 miliard na onu rekordní hodnotu. Nic podobného moderní dějiny nepamatují. Jenže…

– $19.200.000.000

Žádný růst netrvá věčně a jelikož majetek Jeffa Bezose je velmi závislý na ceně akcií jeho firmy, každý pohyb trhu ho mění v řádech miliard. Stačí „nepatrný“ pokles o 10 % a Bezos přijde o majetek rovnající se tomu, na čem nejbohatší Čech Petr Kellner pracoval celých 25 let.

Letošním držitelem rekordu největší ztráty na majetku byl doposud Mark Zuckerberg, jehož sociální síť Facebook kvůli skandálům s ochranou dat odepsala v červenci ze své hodnoty 120 miliard dolarů a Zuckerberg tak přišel o 16 miliard dolarů. Během jediného dne!

Bezos tento rekord překonal minulý týden (jako by těch rekordů neměl dost, chtělo by se říct). Během pouhých 48 hodin se akcie Amazonu propadly tolik, že Jeff Bezos musel sledovat, jak mu postupně ubývá 19,2 miliardy dolarů. Sice virtuálních, ale příjemný pocit to určitě nebyl.

Pakliže se tak dlouho očekávaná krize stane brzy realitou, můžete nepochybně očekávat další rekordní propady na majetku těch nejbohatších. Vyzve někdo Bezose na souboj o titul?

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.