3 minuty čtení

Co učí rodiče Gatesovi své děti? 2 důležité lekce

Co učí nejbohatší své děti, aby se z nich staly samostatné osobnosti, schopné obstát na vlastní životní cestě?

Výchova dětí může být z pohledu miliardáře poměrně náročnou disciplínou.

Pokud jim dopřeje příliš, mohou se z nich stát rozmazlené děti, které budou neustále natahovat ruku a nikdy se nepostaví na vlastní nohy.

Pokud jim naopak nedopřeje nic, mohou se při nezvládnuté výchově urazit a s rodiči nikdy víc nepromluvit. Ba co víc, všude o nich mluvit v negativním světle jako o „krkavcích“.

V rodině Billa a Melindy Gatesových to však zatím vypadá, že druhý nejbohatší muž a jeho žena zvládají výchovu dětí na jedničku.

Přestože v současné době aktivně řídí aktivity své obří nadace, vychovávají také tři děti: Jennifer (22), Roryho (19) a Phoebe (16).

Jaký je jejich recept na kvalitní výchovu potomků?

Jít příkladem

Když nedávno hovořili Bill s Melindou se studenty na univerzitě v New Yorku, mluvili právě o tom, jakým způsobem k výchově svých tří dětí přistupují.

Bill při té příležitosti zmínil zejména jednu věc, u které celá výchova začíná – jít svým dětem příkladem. Ukazovat dítěti cestu svým vlastním příkladem je podle Billa a Melindy ten nejlepší způsob výchovy.

„Svým vlastním příkladem toho můžete dát svému dítěti opravdu mnoho. Například já hodně čtu a pro mé děti to je dobrá ukázka toho, jak se v životě dostávat do hloubky jakékoli problematiky,“ řekl Bill studentům.

Kromě svého příkladného přístupu však Bill s Melindou učí své tři děti dvěma důležitým lekcím.

#1 Výběr partnera je nejdůležitějším krokem v životě

Práci nebo školu můžete změnit kdykoli, ale změnit svého životního partnera může být podstatně složitější a také bolestivější.

„Učíme své děti, nebo spíše jim často říkáme, že pokud se pro někoho rozhodnou jako svého životního partnera, je to pravděpodobně ta nejdůležitější volba v jejich životě,“ řekla Melinda studentům.

#2 Vaše pohlaví neurčuje, co můžete dokázat

Bill s Melindou učí své děti, že obě pohlaví jsou si rovna a že i dívky mohou dokázat uspět ve dříve mužských oborech.

„Rozhodli jsme se, pro dobro našeho syna i našich dvou dcer, že budeme rodinou, která u večeře probírá témata jako je rovnoprávnost pohlaví,“ vysvětlila druhou lekci Melinda.

Inspirujete se u rodičů Gatesových?

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.