6 minut čtení

Tweety, které nelítostně otřásly burzou

Původně pro zlepšení komunikace a zrychlení názorů založený Twitter, v současnosti začíná sloužit spíše jako nástroj pro ochromení ekonomik a nadnárodních firem. Tedy alespoň podle několika případů. Kauzy započaté skrze Twitter jasně ukazují, jak může jedno nevinné slovo nebo nepromyšlená idea bortit světové akciové trhy a posílat je k červeným číslům. Investoři, kteří vložili své tvrdě vydělané peníze do jakési hodnoty firmy, pak nevěřícně sledují, jak se jejich investice mění v obří ztrátu.

Člověk by si pomyslel, že muselo dojít k další válkou způsobené ekonomické krizi. Jenže v dnešní technicky přechytralé době stačí být super úspěšným člověkem jako např. Elon Musk, poté stačí v danou chvíli jeden nepromyšlený či záměrný tweet a hodnota firmy létá o miliardy.

Podobná situace nastává, když se světově známá osoba postaví za určitou firmu atd. a následný tweet tržní hodnotu značky vynese téměř do nebes. Tento případ nastal např. po únorovém projevu věhlasné Oprah Winfrey o podniku, resp. programu WeightWatchers (StrážciVáhy). Její téměř oscarový proslov, jak ho mnozí označili, přinesl této dietními programy zabývající se společnosti ještě větší popularitu mezi lidmi a samozřejmě nárůst tržní hodnoty.

 

Elon Musk Když v červenci tohoto roku Musk pronesl o jednom z potápěčů, kteří pomohli zachránit tým dětských fotbalistů ze zatopených jeskyní v Thajsku, že je pedofil, většina lidí se jen nechápavě ptala, co se s tímto proslulým vizionářem děje. Na Twitteru a v médiích se spekulovalo o Muskově mentálním zdraví atd., ale burza zůstala v poklidu a jedinou vážnější reakcí byla hrozba žaloby na Muska, ze strany potápěče Vernona Unswortha, za toto bezdůvodné označení pedofilem.

Počátkem srpna Elon Musk sdílel tweet, ve kterém napsal, že přemýšlí o přesunu Tesly do soukromých rukou a v tomto případě reagoval již celý akciový trh – tržní hodnota Tesly vzrostla na americké burze téměř o 13,3 miliardy dolarů, aby se během následujících čtrnácti dní vrátila ke své původní hodnotě.

Tržní kapitalizace Tesly na základě tweetu Elona Muska vzrostla o 13,3 miliardy dolarů.

Vzhledem k tomu, že se převzetí Tesly soukromou osobou nakonec neuskutečnilo, Americká komise pro cenné papíry (SEC) zvažovala podání žaloby na Muska kvůli podezření z podvodu. Na základě tohoto oznámení se hodnota společnosti v pátek 28. září naopak o 6,7 miliardy korun propadla. Během následujícího víkendu však došlo ke smíru mezi SEC a Elonem Muskem, který se dohodl s regulátory, že za svůj prohřešek zaplatí 20 milionů dolarů a Tesla samotná zaplatí taktéž tuto sumu. Díky tomuto aktu otevíraly akcie Tesly pondělní obchodování opět na hodnotách ze čtvrtka 27. září. V současnosti však nad Muskem, resp. Teslou stále visí hrozba žalob od poškozených investorů, tak uvidíme, jak celá situace nakonec dopadne.

Tento žert, jak Musk psal v emailech zaslaných vysokým činitelům Tesly, přišel firmu draho. Teslu opouští dva hlavní manažeři, výprodej akcií vyjma včerejšku pokračuje, Musk musel skončit ve funkci předsedy správní rady a investoři spekulují, zda se další investice do Muskovy vize v budoucnosti stále ještě vyplatí.

 

Donald Trump Bývalý realitní žralok Donald Trump se po svém zvolení do čela Spojených států stal jedním z významných faktorů, které drží světové burzy v napětí. Svými pichlavými výroky se často trefuje do nadnárodních korporací nebo do států, kterým hrozí ekonomickým bojkotem formou všemožných cel. Následkem jeho slov hodnoty akcií procentuálně padají a burzy se téměř vždy připravují na temné dny.

Sílu sociálních sítí, resp. Trumpových slov pocítil např. už v prosinci 2016 letecký gigant Boeing. Prezident Trump tehdy na Twitteru kritizoval ohromné náklady na konstrukci prezidentského letadla Air Force One a samozřejmě – hodnota Boeingu se na burze propadala.

Trumpův tweet, ve kterém psal, že se náklady dosahující téměř 4 miliard dolarů, vymkly kontrole a který poté zakončil slovy ,,Cancel order!“ (,,Zrušte zakázku!“), následně snížil cenu akcií společnosti téměř o 2 dolary. Ve výsledku se akcie propadly o více než 5 procent a výrobce letadel přišel o tržní hodnotu ve výši téměř 3,5 miliardy dolarů.

Akcie Boeingu na základě příspěvku Donalda Trumpa odepsaly 5 procent své hodnoty.

Pravděpodobně nejvíce reagovaly na Trumpova slova burzy v červenci tohoto roku. Americký prezident napsal, resp. prohlásil, že uvalí další cla na čínské zboží. Hrozba uvalení desetiprocentního cla na dovoz zboží v ohromné hodnotě 200 miliard dolarů ochromila světové burzy v New Yorku, Frankfurt, Šanghaji atd. Samozřejmě se začalo polemizovat o vypuknutí ekonomické války nedozírných důsledků, a tentokrát se světové burzy opravdu otřásly.

Nejvíce tuto hrozbu pocítily právě čínské akcie, které ztrácely skoro 5 procent své hodnoty. Šanghajská burza se nakonec propadla ,,jen“ o 3,8 procenta, i tak se ale investoři děsili toho, s jakou náladou se Trump probudí do dalšího dne a co opět svými tvrdými výroky dočasně ochromí. Tyto Trumpovy psychologické hry a tlaky okomentoval investiční stratég Čang I-tung ze šanghajské Industrial Securities slovy: ,,Jde o nejtemnější hodinu. Nejtrýznivější okamžik prvního pololetí.“

 

John McAfee Tento kontroverzní mogul stojící za svým antivirovým impériem McAfee, v prosinci 2017 navnadil své sledující na twitterovém účtu tím, že jim doporučil nakoupit tzv. altcoiny, tedy alternativní a menší kryptoměny, které se snaží být více ,,anonymní“ než Bitcoin. Tyto altcoiny jsou ale častěji nestálé a tedy rizikovější pro investování. V této situaci McAfee na rozdíl od Trump a Muska žádný finanční trh neochromil, naopak hodnotu zvýšil. Opět jen díky slovům skrze Twitter.

McAfee konkrétně doporučil investování do kryptoměny SAFEX. Velké počty sledujících McAfeeho účet toto volání vyslyšelo a několik chvil poté se cena kryptoměny SAFEX zvýšila o 92 procent.

Tuto situaci s doporučením přes Twitter opakoval následující týden, kdy nabádal k investování do kryptoměny Electroneum, jejíž hodnota vyletěla nahoru o 57 procent.

Výrok Johna McAfeeho katapultoval hodnotu kryptoměny SAFEX o neuvěřitelných 92 procent.

Dále doporučil nákup kryptoměn Burst, Digibyte, Factom atd. Zajímavé je, že jen dvě kryptoměny, Factom a Humaniq, na McAfeeho investiční doporučení nereagovaly stabilním nárůstem hodnoty a na své vrchní body, které si držely před McAfeeho tweetem, se již nedostaly.

Jde tedy o přecitlivělost a nestabilitu akciových trhů, nebo jsou sociální sítě opravdu tak neskutečně silným nástrojem, který slouží mocným lidem při prosazování určitých cílů?

Ať je to tak či tak, bude zajímavé sledovat státníky či další populární osobnosti, jakým způsobem a z jakého důvodu se v budoucnosti opět stanou faktorem, který investorům bere nebo naopak dává.

Hodnocení: +3
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.