3 minuty čtení

Stereotyp, nebo vědecký fakt? Studie zjistila, že muži vlastnící Mercedes či BMW jsou častěji arogantní ho*ada

Opravdu se na cestách chovají, jako by jim patřily, pouze řidiči luxusních aut, nebo jde jen o hloupý stereotyp? Aktivní řidiči by nepochybně mohli celou věc posoudit z vlastní zkušenosti, ale co na to věda?

Foto: Dhiva Krishna / Unsplash

Věda má jasno. Ano, ti spěchající arogantní řidiči, kteří vám to tam bezohledně pošlou, protože můžou, velmi často řídí luxusní vozy. Studie, jež vznikla za podpory finské Akademie věd a byla publikována v časopise International Journal of Psychology, po zhodnocení téměř 2000 řidičů zjistila, že majitelé drahých prémiových a luxusních vozů se opravdu často rekrutují z lidí, kteří jsou přirozeně velmi protivní narcisové (česky arogantní ho*ada).

"Výsledky byly jednoznačné: Muži, kteří potřebují být středem pozornosti, jsou svárliví, tvrdohlaví, nesouhlasní a chybí jim jakákoliv empatie, mají mnohem vyšší pravděpodobnost, že budou vlastnit prémiový automobil značky Audi, BMW nebo Mercedes," okomentovali vědci závěry své studie.

Studie, jež byla provedena formou dotazníkového šetření, oslovila celkem 1892 finských majitelů automobilů a zároveň u každého z nich na základě vyplnění odpovědí zanalyzovala typ jeho osobnosti. Za její tvorbou stojí Jan-Erik Lönnqvist a jeho dva kolegové Ville‐Juhani Ilmarinen a Sointu Leikas, kteří vypozorovali, že řidiči, kteří "nejpravděpodobněji pojedou na červenou, nedají přednost chodcům a všeobecně řídí bezohledně a příliš rychle, velmi často řídí rychlé německé automobily" jako jsou BMW, Mercedesy či Audi.

Lönnqvist, profesor sociální psychologie na finské University of Helsinki, zároveň vycházel z předchozích uskutečněných studií, které zjistily, že řidiči luxusních vozů mají skutečně větší tendenci ignorovat pravidla dopravního provozu a řídit "neeticky". U těchto výzkumů však vždy chyběla odpověď na jednu z vědeckého pohledu podstatnou otázku. Proč zrovna tito řidiči tak často porušují dopravní předpisy. Může za jejich aroganci jejich bohatství? Nebo jim bezohlednost a pocit nedotknutelnosti propůjčuje jejich luxusní vůz?

Profesor Lönnqvist se nakonec rozhodl jít na to jinak. Místo toho, aby se arogantních řidičů nesmyslně ptal, proč si myslí, že jsou tak arogantní, pokusil se místo toho najít odpověď na otázku, jací lidé řídí drahá auta. A dostalo se mu následující odpovědi: Drahá vozidla často řídí méně spolupracující, méně ochotní a méně ohleduplní muži. "Stejné osobnostní vlastnosti zároveň vysvětlují, proč takoví lidé porušují předpisy častěji než ostatní," vysvětlil Lönnqvist.

Dalším zajímavým výstupem studie je skutečnost, že v případě žen žádná korelace mezi sebestředností a drahými vozy neexistuje. Jinými slovy, další bod k argumentu, že ženy nejsou zákonitě vždy horšími řidičkami než muži.

Než se však s opovrženíhodným pohledem začnete dívat na každé luxusní auto, které okolo vás projede, pamatujete, že ne všichni majitelé takových automobilů jsou arogantní ho*ada. Někteří jsou ve skutečnosti pravým opakem: Studie totiž zároveň zjistila, že další skupinou, která často vlastní drahá auta, jsou svědomití muži i ženy - tedy lidé, kteří jsou organizovaní, ambiciózní, respektující a často vysoce výkonní.

Jejich motivy pro pořízení drahých, rychlých vozů jsou však od první zmíněné skupiny řidičů zcela odlišné. Lönnqvist se domnívá, že jde o odraz jejich obliby kvalitních věcí a potřeby prezentovat navenek obraz spolehlivosti. Poznat, na jaký typ řidiče v drahém voze jste zrovna narazili, lze snadno podle toho, zda zrovna letí jako blázen, kličkuje mezi ostatními účastníky provozu a téměř srazil paní na přechodu.

#osobnirozvoj #veda #rizeni #automobily #luxus #bmw #mercedes #audi #arogance #narcismus #bezohlednost #bohatstvi #predpisy #chovani #osobnosti #psychologie

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Vola na cestě sice poznám i bez vědecké studie, ale je pravda, že pokud chcete pocítit, jaké to je být pánem na silnici, zkuste si (aspoň půjčit) nějakou nablýskanou káru s V8, dvěma turby a německým rodokmenem. Vůbec se nedivím tomu, že si muži potřebující si něco na cestě dokazovat pořizují právě taková auta. Když vidíte, jak se k vám v levém pruhu řítí černý bavorák nebo mergl, který jede dvakrát rychleji než vy, klidíte se doprava. Nejen ze slušnosti, ale i proto, že to poslední, co chcete, je ve své 7 let staré fabii nebo octavii nabourat či odřít auto za 5 míčů a pak s jeho arogantním majitelem, který se bude ohánět policejními známostmi a právníky, řešit, čí to byla vina (a strachovat se, že to nakonec padne na vás). Lidé to vědí a vědí to i bezohlední řidiči luxusních sedanů, proto někteří z nich jezdí tak, jak jezdí. Zajímala by mě studie toho, jak rychle/pečlivě lidé parkují vedle identických/starých aut a jak by zaparkovali vedle zbrusu nového sedmičkového bavoráka nebo Rolls-Royce. Podle mě by si u těch luxusních aut dali dvojnásobně pozor, aby se k nim za žádnou cenu nepřiblížili, nebo se jich nedej bože ani hypoteticky nedotkli při otevírání dveří. Jak se ale ti stejní lidé chovají s dveřmi vedle obyčejných aut, zná každý majitel, který už s tím svým někdy parkoval na sídlišti nebo před obchodním centrem - vaše stříbrné auto má najednou na boku tu šmouhu červeného, tu zeleného, tu modrého laku od kolegů (a kolegyň), kteří mají vaše obyčejné auto zkrátka v paži.
    +2