5 minut čtení

Uhádnete, proč milionář James Altucher vlastní jen 15 věcí?

James Altucher je velmi podivuhodná osoba. Jeho životní příběh by vydal na knihu. Žádný div, že jich sám 22 napsal. Kromě toho je podnikatel, investor, motivační řečník a kouč. A přestože má jmění v hodnotě 50 milionů $, žije zcela minimalisticky.

Telefonát, který mu mohl zkazit život

James Altucher je proslulý především historkou o tom, jak z jediného telefonátu zjistil, že přišel o 9 milionů dolarů. Příběh je to opravdu zajímavý. Altucher se zrovna účastnil natáčení seriálu Billions, který se ještě nevysílal, ale už natáčeli pilotní díl. Uprostřed dne obdržel telefonát, který mu podle jeho slov mohl „zkazit rok nebo život, záleželo na tom, jak k němu budu přistupovat.“

Z toho, že se mohl účastnit natáčení jedné epizody, byl nadšený. Nikdy předtím se mu nic podobného nepoštěstilo a toto seriálové drama napsali jeho dva nejoblíbenější scénáristé – Brian Koppelman a David Levien. Podle jeho slov byl vděčný už jen za to, že tam mohl být a pozorovat štáb.

Ale v průběhu natáčení musel přijmout telefonát z firmy, mezi jejíž akcionáři zaujímal významné místo. A to, co slyšel, ho opravdu nepotěšilo. Jeho podíl na firmě tou dobou dělal 9 milionů dolarů. A během pár minut se dozvěděl, že největší akcionář dlouhodobě neplatil daně. 

To porušilo pravidla Wells Fargo, banky, která firmě půjčila peníze. Kvůli tomu mělo Wells Fargo právo firmu s okamžitou platností převzít. Bohatství Altuchera se v mžiku proměnilo z 9 milionů dolarů téměř na nulu.

Altucher se ale nenechal zlomit

„Byl jsem v šoku. Úplně mě to dostalo. Okamžitě jsem začal panikařit. Myslel jsem si, že jsem na mizině. Chtělo se mi zvracet. Ale pak jsem si pomyslel: Roky jsem psal o tom, jak jsem se postupem času naučil z podobných situací zotavovat. Toto je přeci skvělá příležitost aplikovat své vlastní rady a zkusit to znovu!“

Altucher dokonce tvrdí, že se dokázal vrátit zpátky na natáčení a užít si den. Prý to byl jeden z nejzábavnějších zážitků za dlouhou dobu. Po natáčení řekl svým přátelům, kteří byli ve štábu, co se stalo. A oni na to: „To by nás ani ve snu nenapadlo! Mysleli jsme, že jsi byl jen dlouho na toaletě. Po zbytek dne jsi vtipkoval a pokládal nám otázky!“

To byl tedy příběh o tom, jak Altucher dokázal svými radami pomoci sám sobě. Vzhledem k tomu, že je z něj dnes znovu dolarový milionář, tyto rady očividně fungovaly.

Tak už vás napadá, proč si Altucher naplno neužívá svého znovunabytého bohatství? Proč vlastní jen 15 věcí? Zmínil se o tom v rozhovoru pro New York Times, ale opravdu to vysvětlil až serveru Daily Stoic.

 

(Pokud vás životní příběh Jamese Altuchera zaujal, mrkněte se také na jeho TED Talk.)

„Nechtěl jsem už vlastnit věci“

Milionář se rozhodl, že už nechce vlastnit žádné další věci z mnoha důvodů. Najal si kamarádku, aby mu se začátky jeho minimalismu pomohla. Chtěl, aby s každým předmětem, který našla v jeho, bytě udělala některou z následujících věcí: Vyhodila ji, někomu ji darovala, prodala ji nebo ji nechala tam, kde je.

Zabralo jí to týden. Pomáhala jí s tím celá její rodina a pro přebytečné věci museli přijet dodávkou. Když se Altucher vrátil domů, neměl s sebou nic kromě tašky, oblečení, které měl na sobě (a jednoho dalšího outfitu), počítače, telefonu a kartáčku na zuby. A od té doby už tak prý zůstal. Když si koupí nové tričko, musí jedno staré vyhodit.

Chybí mu věci?

„Samozřejmě! Mým cílem nebylo se vždy cítit dobře. Neměl jsem žádný cíl. Prostě jsem takto chtěl žít. A je v pořádku se někdy cítit smutně. Často máme pocit, že potřebujeme lék proti smutku nebo sentimentalitě, ale žádný není. Něco mi chybí každý den.“

Ale díky tomu, že nemusí přemýšlet nad materialismem, má prý více času na věci, které jsou pro něj důležité, jako zdraví, přátelé, rodina, kreativita a duchovní růst.

„Uvědomil jsem si, že zážitky pro mě mají mnohem větší hodnotu než věci. Často jsem si něco koupil, použil to a poté mě to omrzelo.

Teď přemýšlím nad tím, co všechno můžu zažít, co se můžu naučit, co mě může bavit a možná taky co mohu sdílet s ostatními. Těším se na ostatní lidi. Mám je. Mohu vzpomínat na ně.“

Navzdory tomu, že Altucher perfektně splňuje definici minimalisty, sám se za něj nepovažuje.

„Nejsem minimalista. Lidé bez domova jsou minimalisté. Já tomu říkám, že jsem ‚výběrista‘. Většinu času strávím děláním věcí, které jsem si sám zvolil, namísto toho, abych ho strávil děláním věcí, které dělat musím. A díky tomu jsem si uvědomil, že dokážu žít za jakýchkoliv podmínek. 

Neexistuje nic, co bych potřeboval. Všeho jsem se vzdal. Nejde o tom, že nemám nic. Já naopak ‚mám nic‘.“

Dovedete si představit žít jen s 15 věcmi?

#minimalismus #jamesaltucher #milionar #uspech #penize #investice #osobnirozvoj #seberozvoj

Hodnocení: +67
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • A o tom to je přátelé. Kdo má dobré nápady a schéma na životaschopné procesy pro svůj život nepotřebuje se obklopovat předměty, penězmi a zdroji... on je rovnou tvoří.
    +4
  • Člověk podle mého gusta. Věcí mám víc. Ale snažím se vlastnit jen to, co opravdu potřebuji. A hlavně. Snažím se aby věci sloužily mně a mým cílům a ne já jim.
    +4
  • tak jsem na dobre ceste :-) sice vlastnim mnohem vice jak 15 veci, ale... :-)
    +2