8 minut čtení

10 kroků, jak se stát intradenním obchodníkem?

Intradenní obchodník aktivně nakupuje a prodává cenné papíry, často i vícekrát během dne, bez toho aniž by zanechával otevřené pozice do dalšího dne. Všechny pozice nákup/prodej, které byly během dne otevřeny, jsou před uzavřením obchodování vypořádány. Intradenní obchodníci se liší od aktivních obchodníků, kteří mohou držet pozici i po více dní a investorů, kteří investují na delší období. Kromě toho tito obchodníci také využívají pákového efektu, aby zvýšily vliv denních pohybů na své obchody.

Proč ve světě, kde má téměř každý snadný přístup k internetu existuje jenom málo úspěšných obchodníků? Zatímco se davy snaží, pouze jedinci jsou úspěšní, ale který z investorů by si nepřál stát se intradenním traderem – obchodovat pohodlně z domova, být si vlastním pánem a sledovat, jak rostou zisky? V tomto článku vám popíši 10 kroků, které byste měli podstoupit, než se stanete intradenním obchodníkem.

 

#1 Provést poctivé sebehodnocení

Úspěšné denní obchodování vyžaduje specifickou sadu znalostí, dovedností a vlastností, stejně jako určitý závazek plnit stálý denní režim. Jste adeptem schopným vykonávat kvalitní matematickou analýzu, oplýváte finančními vědomostmi, uvědomujete si nástrahy behaviorální psychologie (u sebe i ostatních) a máte podnikatelského ducha? Intradenní obchodování totiž na rozdíl od všeobecně vnímaného obrazu pohádkového života a snadného vydělávání peněz charakterizuje trošku něco jiného:

 
  • dlouhá pracovní doba
  • velmi málo volného času
  • neustálé samostudium
  • schopnost zvládání rizika
  • nekonečný závazek ke každodenní práci
 

Správný způsob myšlení je nejdůležitější (a vůbec první) požadavek, pokud se chcete stát intradenním obchodníkem. Začněte tím, že provedete sebehodnocení, jak byste obstáli ve výše uvedených bodech. Pokud nejste připraveni věnovat obchodování čas, neustále se učit a nejste duševně připravení na případné ztráty, raději hledejte štěstí někde jinde. Knihy jako Trade Your Way to Financial Freedom od Van Tharpa nebo Psychology of Trading od Brett N. Steenbargera (anglicky nemluvící prominou – ani jedna z knih nevyšla dosud česky), jsou také dobrým prostředkem pro získání více informací o intradenním obchodování a provádění sebehodnocení.

 

#2 Nastřádat dostatečný kapitál

Nikdo nemůže konzistentně vytvářet zisky. Zisková období přerušují ztrátová a i ty jsou součástí intradenní obchodní hry. Může se stát, že obchodník utrpí i osm ztrátových obchodů v řadě a do zisku ho vrátí ten devátý.

Ke zvládnutí tohoto rizika musí mít takový obchodník dostatečný finančním polštář. Jak vysvětluje ve své knize Van Tharp: “Vstup do světa tradingu s malým kapitálem je jistá cesta k selhání.“ Před tím, než podáte výpověď ve svém zaměstnání a začnete se věnovat obchodování na plný úvazek, doporučuje autor knihy mít k dispozici na obchodování alespoň 100 tisíc dolarů. Začátečníci mohou začít i s menšími částkami v závislosti na zvoleném obchodním plánu a frekvenci obchodování, je třeba však mít na paměti výše citovanou myšlenku.

 

#3 Pochopit trhy

Intradenní obchodník musí disponovat solidním základem znalostí o fungování trhů, jednoduchými podrobnostmi (obchodní hodiny a svátky) počínaje a složitými detaily (dopad zveřejňovaných událostí, požadavky na marži či povolené obchodní nástroje) konče. Připravte se zkrátka na to, že si budete muset osvojit širokou paletu znalostí.

 

#4 Porozumět obchodům s různými cennými papíry

Akcie, futures, opce, ETF i podílové fondy se obchodují různým způsobem. Bez jasného pochopení charakteristik jednotlivých cenných papíru a obchodních požadavků můžou vést vaše obchodní strategie k neblahému konci. Obchodníci by si měli uvědomovat, jak výrazně požadavky na marži pro futures kontrakty, opce nebo komodity ovlivňují disponibilní obchodní kapitál nebo jak mohou dočasně přidělené nebo uplatněné opční pozice kompletně otřást obchodním plánem.

Nedostatek znalostí o těchto specifikách cenných papírů vede ke ztrátám. Aspirující denní tradeři by si měli osvojit kompletní znalost obchodování s vybranými cennými papíry.

 

#5 Vybrat si nebo navrhnout vhodnou obchodní strategii

Nováčci vstupující do světa tradingu mohou začít výběrem alespoň dvou zavedených obchodních strategií. Obě by se v případě jejich selhání nebo nedostatku obchodních příležitostí měly chovat jako vzájemné zálohy. Zkušenější jedinci se posléze mohou posunout i směrem k více strategiím.

Obchodní svět je velice dynamický. Jednotlivé strategie mohou vydělávat delší dobu peníze, ale kdykoliv se také může nezadařit. Je třeba pečlivě sledovat efektivitu vybrané obchodní strategie a případně ji nahradit.

 

#6 Integrovat obchodní strategie do většího tradingového plánu

Výběr správné obchodní strategie sám o sobě k úspěchu na trhu nestačí. Je třeba také zvážit následující úvahy a navrhnout tak konečný tradingový plán:

 
  • jak bude obchodní strategie použita (kdy vstupovat/vys­tupovat do/z pozice)
  • kolik kapitálu bude celkem na strategii k dispozici
  • jaká část z kapitálu bude použita na jednotlivé obchody
  • jaká aktiva budou obchodována
  • frekvence obchodů
 

#7 Trénovat a pochopit money management

Řekněme, že máte k dispozici milion korun obchodního kapitálu a vynikající obchodní strategii, která nabízí 70 procentní úspěšnost. Kolik peněz byste vynaložili na první obchod? Co když vám první tři obchody nevyjdou? (3 obchody z 10 jsou při této strategii ztrátové). Co, když úspěšnost vámi vybrané strategie klesne? Správný money management vám pomůže vyřešit většinu problémů a jeho dodržování je skutečným základem úspěchu každého tradera.

Efektivní hospodaření s penězi vám pomůže být v plusu i v případě, že máte ziskové pouze 4 obchody z 10. Trénujte, plánujte a strukturujte své obchody tak, aby byly v souladu s vaším money managementem.

 

#8 Vzít v úvahu makléřské poplatky

Intradenní obchodování zahrnuje časté transakce, které vedou k vysokým makléřským nákladům. Po důkladném průzkumu vyberte moudře nejvhodnějšího zprostředkovatele.

Kromě vykonávání obchodů nabízí makléři i další obchodní nástroje, které zahrnují obchodní platformy, integrovaná obchodní řešení, jako jsou kombinace opcí, obchodní software, historické záznamy, výzkumné nástroje, obchodní upozornění, grafy s technickými ukazateli atd. Některé z funkcí jsou zdarma, ale některé jiné mohou být přístupné za poplatek, který může snížit vaše zisky.

Vybírejte funkce v závislosti na vašich obchodních potřebách, abyste se vyhnuli těm, které by vám byly k ničemu a pouze vás finančně zatěžovaly. Začátečníci by měli začínat s co nejnižšími náklady a případně později začít využívat placené možnosti asistence v případě potřeby.

 

#9 Simulovat nebo zpětně testovat historické údaje

Jakmile je připraven tradingový plán, simulujte ho na testovacím účtu s virtuálními penězi, které nabízí většina zprostředkovatelů. Alternativně je možné tuto strategii vyzkoušet na historických datech. Pro realistické posouzení berte v úvahu i náklady na zprostředkování a případné poplatky z předplatného pro různé nástroje.

 

#10 Začít s málem a snažit se růst

I když máte dostatečné množství peněz a přehršel zkušeností, nepokoušejte se hned o velkou hru, pokud provádíte první obchody nebo zavádíte novou strategii do praxe. Novou strategii zkoušejte s menšími částkami a v případě úspěchů, můžete zvýšit objemy obchodů. Nezapomeňte, že trh i obchodní příležitosti se budou objevovat pořád, ale peníze, které jste jednou ztratily, můžete také dost obtížně získávat zpátky.

 

Slovo závěrem

Vy z vás, kteří uvažujete o intradenním obchodováním, byste se měli mít na pozoru před webovými stránkami a kurzy, které slibují instantní obchodní úspěch nebo nekonečné zisky. Malé procento intradenních obchodníků, kterým se podařilo uspět, investují čas a úsilí do budování vlastních obchodních strategií, které následně věrně dodržují.

Intradenní obchodník je v tomto velkém obchodním světě takovým vlkem samotářem. Než se vzdáte svého současného zaměstnání, abyste se jím stali, ujistěte se, že máte dostatek motivace se neustále učit, navrhovat vlastní obchodní strategie a převzít zodpovědnost za vaše rozhodnutí.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.