7 minut čtení

Příběh společnosti Google – tajemství úspěchu nejrozšířenějšího vyhledávače

Možná není větší důkaz úspěchu Googlu než fakt, že se stal slovesem, které je synonymem pro vyhledávání na internetu (český ekvivalent „vygooglit“). V současné době googlíme informace ve stejném smyslu jako například pijeme vodu. Samotná společnost Google však roztáhla křídla a v dnešní době už zastřešuje mnohem více aktivit než pouhé provozování internetového vyhledávače.

Spoutání moře informací

Původním zaměřením společnosti Google bylo vytváření algoritmů, které lidem pomohly rychle a relevantně seřadit obrovsky rostoucí množství online obsahu. Místo toho, aby však společnost zaměstnávala editory nebo výzkumné pracovníky, kteří by spojovali odkazy na konkrétní dotazy, což by bylo časově nemožné, začala společnost, konkrétně dvojice Larry Page a Sergej Brin, vytvářet algoritmy. Ty zaznamenávaly obsah, jenž byl indexován podle konkrétních kritérií, pro které se vžil souhrnný název PageRank.

Google se v počátku zabýval vytvářením algoritmů, které pomáhaly lidem orientovat se v online džungli.

Mezi tato kritéria se zařadily nové pojmy, jako byly příchozí odkazy z důvěryhodných zdrojů nebo nově ustanovená měřítka – frekvence klíčových slov, titulky stránek a mnoho dalšího. To všechno dohromady tvořilo a dodnes tvoří jednotlivé střípky mozaiky, která rozhoduje o tom, na jakém místě bude jejich vyhledávač po zadání dotazu zobrazovat konkrétní stránku.

S využitím tohoto inovativního hodnotícího přístupu, dokázal Google poskytnout přesnější výsledky než většina tehdejších vyhledávačů, které mu na trhu předcházely. Pamětníci si možná vzpomenou, jak se u nás na začátku tisíciletí začal prosazovat Google na úkor již etablovaných vyhledávačů, jako bylo Yahoo! nebo Mozilla. Nicméně jeho cesta na náš trh nějakou dobu trvala samotné založení se datuje ke 4. září 1998.

Algoritmus Google byl, a stále je neustále vylepšován a aktualizován, aby dával uživatelům, co nejrelevantnější výsledky. Určitá kritéria jeho algoritmu, jak už bylo psané jsou známá a mnoho dalších zůstává obestřeno tajemstvím, Google si příliš do kuchyně nahlížet nenechá. Každopádně začala být rostoucí společnost stále vlivnější až se nakonec stala nejrozšířenějším vyhledávacím nástrojem na internetu.

Zpeněžení vyhledávání – AdWords

Spuštění a následné iterace vyhledávacího algoritmu nastavily metodu, kterou společnost Google přinesla ke každému následujícímu produktu. Ačkoliv se již ukázali jako úspěšní vývojáři produktů a jejich následných zlepšování, Google zpočátku nevydělával moc peněz, aby se mohl stát rychleji právě nejrozšířenějším vyhledávačem. Proto po třech letech existence společnost učinila první krok ke zpeněžování své současné pozice na trhu a zavedla Google AdWords – zobrazování reklam ve vyhledávání.

Zpočátku bylo v případě spuštění reklam používáno modelu CPM (Cost per Mille), kde inzerenti platí za pouhé zobrazení, nikoliv proklik na vstupní stránku. Google opět začal vylepšovat a aktualizovat platformu AdWords podobným způsobem, jakým vylepšoval algoritmus vyhledávače. Během dalších tří let se pak reklamní služba změnila na automatizovanou aukci reklamních kampaní s platbou za proklik, která přinesla zcela nový koncept digitální reklamy.

Služba Google AdWords přinesla zcela nový koncept digitální reklamy.

Google se nezaměřoval pouze na to, aby byly reklamní kampaně inzerentů prodávány k jakémukoliv klíčovému slovu, místo toho nabízel relevantní reklamy, které vedly k většímu počtu prokliků a vyšším výnosům pro vyhledávač samotný. Až do dnešních dní vytváří služba AdWords automatické výnosy, které napomáhají růstu dalších aktivit Google.

Zrození digitálního obra

Díky fungující reklamě, která doplňovala vyhledávání, začal Google se seriózními inovacemi. Některé jeho kroky byly zjevné, jako zřízení Google publishing a skupování digitálních aktiv, která by mohla přinést více výnosů z reklamy. Díky těmto prvním nákupům vzrostl jak objem návštěvnosti tak objem reklamních ploch. Mezi tyto první nákupy dále patří akvizice YouTube (2006), dnešních Google Maps (2005), Blogger (2003) nebo dnešní Google Finance (2006).

Larry Page a Sergej Brin však měli ještě větší plány, a tak i samotný Google vytvořil řadu stránek a webových aplikací, které nebyly tvořeny s původním záměrem, aby také vydělávaly peníze prostřednictvím reklamy. Do této kategorii spadají například Google Books, neboť jde o úložiště knih, kde hrají reklamy velmi malou roli. Podobně také těžko najdete reklamy ve službě Google News, které v reálném čase shromažďuje aktuální informace z tisíců zpravodajský zdrojů, jenž si může každý na svém mobilu v dnešní době personalizovat.

Služba Gmail (2004) pak také začínala fungovat bez reklam a bezplatně, ale novější verze už nabízejí uživateli možnost volby mezi bezplatnou verzí s reklamami nebo placenou verzí s reklamou. První verze všech těchto stránek a aplikací zdaleka nebyly dokonalé. Google vytvořil pouze beta verze a poté velmi prozíravě umožnil uživatelům, aby sami našli a vybrali upřednostňovaná zlepšení, které budou zahrnuty i do další verze.

Inovace na internetu i daleko za jeho hranicemi

Googlu se i nadále daří rozšiřovat své tržby plynoucí z reklamy a průběžně také zlepšují jednotlivé stránky i služby, které tak z reklamy generují ještě vyšší tržby. Pro mnohé z nás, zvláště pak z mladší generace, už je možná složité si vzpomenout jaké bylo vyhledávání před automatickým doplňováním hledaných frází nebo zobrazování okamžitých výsledků. Rovněž je dnes poměrně vzácností adresa, kterou nenaleznete v Google Maps.

Zpeněžení jakéhokoliv produkt je pro Google poměrně snadné, pokud ho chtějí lidé používat.

Neustálé zdokonalování stěžejních produktů je samozřejmě základní obchodní praxí Googlu. Zajímavějším faktorem v pokračujícím úspěšném příběhu společnosti je jeho neustálé zaměření na inovace.

Vedení Google považuje hledání inovací za součást poslání společnosti a tak umožňuje svým zaměstnancům, věnovat část pracovní doby kreativnímu přemýšlení. Takto vznikla internetová společnost, která začala vyvíjet vlastní smartphony, mobilní operační systém, autonomní vozidla nebo se začala zabývat obnovitelnou energií. Peníze již nejsou hlavním zájmem společnosti Google, jelikož jich má tolik, že investiční kapitál nutný k vytvoření beta verze čehokoliv, vypadá v tomto porovnání jako pár drobných.

Firemní kultura je zaměřená v prvé řadě na inovace, poté získání reálných uživatelských dat a až nakonec řeší, jak nový produkt zpeněžit. Se schopností společnosti Google vytvářet prostřednictvím služby AdWords příjmy, je zpeněžení jakéhokoliv produktu poměrně snadné, pokud ho tedy lidé chtějí používat.

Sečteno a podtrženo

Google má v podstatě dvě jádrové komponenty. Jednou je jeho vyhledávač, který je preferován většinou lidí na celém světě a druhou pak samoobslužná reklamní síť, jenž generuje dostatek zisků nejenom z tohoto vyhledávače, ale i mnoha dalších digitálních aktiv, která společnost vlastní. Google pak tyto příjmy využívá k zaplacení rychlého prototypování nových nápadů, které často přinášejí další zdroje příjmu.

Tento jednoduchý model přinesl Googlu svobodu pracovat na projektech, které sám chce, i když návratnost investic není okamžitě jasná.

Příjmy z reklamy jsou využívány k zaplacení rychlého prototypování nových nápadů, které čsto přinášejí další zdroje příjmů.

Neznamená to však, že by se společnosti vyhýbala pochybení nebo selhání. Například vývoj služby Google Video byl ukončen po akvizici YouTube a vpád Google+ na pole sociálních sítí se s příliš velkým úspěchem také nesetkal. Ani tyto příklady však nezměnily model společnosti Google – vytvořit beta prototyp a pak ho upravovat na základě uživatelských dat.

Pokud produkt nepřináší dostatek uživatelských interakcí, je stažen a poté znovu uveden ve vhodnější čas. Získané zkušenosti se však uplatňují u nových nápadů. A v případě Google se zdá, že jejich pramen jen tak nevyschne.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.