4 minuty čtení

Ve věku 65 let zemřel Paul Allen – miliardář, filantrop a zakladatel Microsoftu

Paul Allen opustil softwarovou společnost už během prvních úspěchů, to že ji však s Billem Gatesem spoluzaložil už mu nikdo neodpáře. Po osmileté kapitole v jedné z nejvlivnějších společností 20. století, strávil dalších 35 let rozšiřováním svého jmění, investováním do nadějných společností, případně dobročinnými aktivitami.

Nelze shrnout životní dílo Paula Allena, aniž byste nezačali tím, že spoluzaložil se svým přítelem Billem Gatesem Microsoft. Ale omezit jeho kariéru na tento jediný úspěch by bylo rovněž velkým zjednodušením.

V jeho 21 letech začíná příběh založení Microsoftu, když v lednu 1975 zakoupil v harvardském novinovém stánku výtisk oblíbeného technologického magazínu Popular Electronics. Toto číslo magazínu popisovalo novinku společnosti MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems), počítač Altair 8800. Jednalo se o průlomovou sestavu mikropočítačů typu „postav si sám“ (build-it-yourself). Allen a jeho přítel Bill Gates, v té době harvardský student, byli článkem natolik pohlceni, že se rozhodli využít nové příležitosti a napsat pro Altair verzi programovacího jazyka BASIC, ačkoliv neměli vlastní model počítače, aby ho otestovali.

Éra Microsoft

Jejich verze programovacího jazyka pro Altair však sklidila takový úspěch, že se duo rozhodlo založit společnost s názvem Micro-Soft, kde by psali programy v jazyku BASIC i pro další počítače. Netrvalo to dlouho a firma postupem času vytvořila další programovací jazyky, operační systémy, textové a tabulkové editory, emailové aplikace, webové prohlížeče a mnoho dalšího.

Na začátku své dráhy si Allen s Gatesem budoucí úspěch společnosti nedokázali absolutně představit – téměř každý počítač v jakékoliv domácnosti běžel na softwaru společnosti Microsoft. Ale časem se ukázalo, že vizí společnosti je, být stále větší a větší.

 
Životopis Paula Allena z roku 1974 (rok před založením Microsoftu), kde požadoval po zaměstnavateli roční plat 15 tisíc dolarů
 

Velká část z této expanze softwarové společnosti přišla potom, co Allen v roce 1983 opustil své stálé pracovní místo v Microsoftu, ne dlouho poté, co mu byla diagnostikována Hodgkinova nemoc. Jak však vysvětlil ve své autobiografii Idea Man, dalším z důvodů jeho odchodu bylo také rostoucí napětí v jeho pracovním vztahu s Gatesem. Se svou sestrou Jody pak založil společnost Vulcan, která se později stala zastřešující organizací pro celou řadu jeho aktivit – investice do startupů, sportovních klubů a zábavy, investice do nemovitostí a filantropie.

Vlivný občan, filantrop a investor

V roce 2014 byl spolu s Billem Gatesem oceněn rodným městem Seattlem za jeho záchranu, když se v roce 1979 rozhodli přemístit rostoucí Microsoft z Albuquerque právě do Seattlu. V průběhu čtyř desítek let získal Allen ve městě velký vliv nejenom jako technologický podnikatel, ale také jako realitní magnát, zakladatel muzeí věnovaných pop kultuře nebo počítačům a také jako hudební producent. Pravděpodobně žádný jiný magnát ze Silicon Valley neměl tolik lokálního vlivu, po tak dlouhou dobu.

 
Kytarové sólo Paula Allena
 

Paul Allen se stal v roce 1990 dolarovým miliardářem a v průběhu času se zapojoval do spousty projektů, které se nikdy neztratily. Kromě společností s počítačového světa však rozpouštěl svůj kapitál i v jiných oblastech. Investoval do společnosti zkoumající jadernou fúzi, stejně tak byl aktivní i v oblasti sociálních médií. Pokusil se také přeměnit kabelovou společnost na komunikačního obra nové generace, a také propagoval soukromé lety do vesmíru.

Spoluzakladatel Microsoftu je v USA možná stejně proslulý i jako vlastník týmu americké NFL a basketbalové NBA.

Byl mimořádně štědrým filantropem, když přispíval na záchranu života oceánů nebo výzkum eboly. Spoluzakladatel Microsoftu je v USA možná stejně proslulý i jako vlastník týmu americké NFL – Seattle Seahawks nebo basketbalové NBA – Portland Trail Blazers. Mohli byste strávit hodiny a stále nalézat další zajímavé příběhy – financoval také tým, který našel ztracenou letadlovou loď z druhé světové války.

Vynakládal peníze na věci, které považoval osobně za zajímavé a jak se zdá, užil si na své životní cestě mnoho zábavy bez ohledu na to, jaké výzvě čelil. Po společnosti Microsoft již nezaložil dalšího obra, ale napsal desítky možná menších příběhů, které dohromady tvoří jeho dědictví.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.