6 minut čtení

5 otázek, které byste si měli položit, než investujete do startupu

Investování finančních prostředků do mladé společnosti má potenciál přinést významný výnos, ale nejedná se o investici bez rizika. Neexistují žádné záruky, že se začne startupu skutečně dařit a pokud společnost neuspěje, investor může odejít s prázdnýma rukama. Pokud se chcete ponořit do vod angel investování nebo investovat do startupu prostřednictvím crowdfundingové platformy, měli byste si nejdříve položit pětici důležitých otázek.

#1 Jaká bude má angažovanost v řízení podniku?

Úroveň vašeho osobního zapojení, přímo odpovídá typu investice. Osoba, která investuje do startupu prostřednictvím crowdfundingové platformy bude mít minimální či nulovou interakci s týmem, který startup spouští. Angel investor však dostane do rukou naprosto odlišný scénář.

Je třeba si dopředu uvědomit jako moc chcete být angažovaní do vedení mladé společnosti.

Angel investor dostane výměnou za jím vložený kapitál majetkový podíl ve společnosti, což znamená, že bude mít také příležitost podílet se vedle zakladatelů společnosti na rozhodování o dalším směřování startupu. Je třeba si proto před takovou investicí uvědomit, jak moc nebo jak málo angažovaní do vedení startupu chcete být, než do něj vložíte svou investici.

 

#2 Jaký je časový rámec investice?

Na každý úspěšný startup zaplňující novinové titulky, protože uspěl takřka přes noc, připadají stovky možná i tisíce méně úspěšných společností, které potřebují roky, aby se dostaly do zisku. Investování je dlouhodobá hra, ve které je důležité mít nějakou představu o časové ose konkrétní investice, abyste ji mohli porovnat s osobním očekáváním. Zatímco někteří investoři budou spokojeni s návratností za deset let, jiní nebudou chtít čekat déle než pět let.

Zhodnocení dosavadní činnosti startupu může usnadnit přibližný odhad doby trvání investičního horizontu. Jedním ze způsobů, jak posoudit potenciál společnosti je výše současných nákladů na chod startupu. Pokud je společnost v rané fázi a její náklady na provoz výrazně přesahují výnosy, budete pravděpodobně jako investor čekat déle na zhodnocení vlastních financí.

 

#3 Jaký je očekávaný výnos?

Angel a venture kapitálové investice jsou často podněcovány touhou pomáhat začínajícím podnikatelům uspět, ale možnost zhodnocení vlastního kapitálu je samozřejmě také důležitým kritériem při rozhodování o uskutečnění investice. Analýza potenciální návratnosti investice spojená s konkrétním startupem je samozřejmou činností investorů, kteří se zaměřují na maximalizaci svých výdělků. Opět pak závisí na typu investice.

Investice do startupu může být podnícena i touhou investora pomoci začínajícím podnikatelům.

U angel investora je typické očekávat roční návratnost mezi 20 až 30 procenty. Venture kapitálové firmy předpokládají ještě větší míru rizika, proto očekávají také vyšší míru návratnosti. Kapitálový crowdfunding je pak stále relativně nový a je obtížné odhadnout průměrnou míru návratnosti.

Při odhadu výnosu nezapomeňte na žádné poplatky a náklady spojené s konkrétní investicí. Může například existovat roční poplatek za správu investice v případě venture kapitálové společnosti. Crowdfundingové platformy pak účtují investorům poplatky za využívání svých služeb. Čím vyšší jsou pak náklady spojené s určitou investicí, tím více se pochopitelně sníží výnosy, proto je důležité před realizací jakékoliv investice opravdu zvážit veškeré náklady.

 

#4 Jak investice ovlivní diverzifikaci mého portfolia?

Diverzifikace je měřítkem jakéhokoliv solidního investičního portfolia a cílem číslo jedna je minimalizace rizika bez omezení výnosů. Při zvažování investice do startupu musí investor vědět, jak zvažovaná investice ovlivní jeho celkovou kombinaci aktiv a úroveň rizika.

Zatímco investor s doposud konzervativním portfoliem, může směle investici do startupu realizovat, investor s rizikovým portfoliem by měl už zvážit něco méně riskantního. Nakonec však rozhoduje i rizikový profil konkrétního investora, co může být příliš riskantní pro jednoho člověka, nemusí představovat problém pro druhého. Nalezení správné rovnováhy však může být opravdu obtížným úkolem.

Obecně však platí, že čím více investorů vkládá do startupu peníze, tím větší jsou šance na dosažení cílové návratnosti.

U akcií existují jasné rozdíly mezi třídami aktiv, což usnadňuje rozložení rizika. V případě startupu však potřebujete jiný způsob myšlení. V podstatě se jedná o situaci podobné hodu mincí. Jde opravdu o to, jestli trefíte tu správnou stranu. Úspěch nebo krach – málokdy platí v případě startupů i něco jiného. Obecně však platí, že čím více investorů vkládá do startupu peníze, tím větší jsou šance na dosažení cílové návratnosti.

 

#5 Budu mít možnost okamžitého ukončení investice?

Každá správná investice by v sobě měla obsahovat určitou strategii jejího ukončení, ale v případě startupu je tato otázka ještě naléhavější. Investoři by měli mít dopředu jasno, kdy a jak budou moci svou původní investici vybrat a s jakými zisky. Angel investor by pravděpodobně rád věděl, kdy bude moci prodat svůj podíl, případně za jakou cenu.

Investor by pravděpodobně dopředu rád věděl, kdy bude moci prodat svůj podíl ve společnosti a za jakou cenu.

Opět je nutné si uvědomit časový rámec takové investice, abyste si byli jistí, že jste schopni společnost opustit v době, která vám vyhovuje.

 

Závěr

Investování do startupů je skvělou příležitostí pro investory, jak rozšířit svá portfolia a přispět k úspěchu začínajících podnikatelů. Taková investice vám však nepřinese žádné jistoty. I když může mít společnost velké plány na peněžní toky a vypadá dobře na papíře, nemusí ve skutečnosti nic z toho platit. Dostatek času na pečlivé prozkoumání startupové investice tak je něco, co si investoři rozhodně nemohou dovolit vynechat.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.