4 minuty čtení

Z nápadu lze založit startup během několika málo dní

Nepochybuji o tom, že v myslích vás všech vzniká obrovské množství skvělých nápadů, doku však nedojde k jejich realizaci, jsou vám víceméně k ničemu. Nevědomost, jak postupovat v případě nápadu na byznys, je vlastní mnoha lidem. První kroky přitom nepředstavují nic složitého a může jít dokonce o záležitost několika dnů.

Na počátku vaší cesty je idea. Nápad na to, jak něco změnit. Možná se už vidíte na obálce byznysového magazínu, v hvězdných panelových diskuzích nebo na pultech knihkupectví. A možná byste pouze jen rádi dělali, co vás baví. Ať už jsou vaše ambice jakékoli, je důležité si uvědomit, že hromady takových nápadů nosí s téměř absolutní jistotou většina lidí na světě. Filtrovat se začnou v momentě, kdy se má přejít od nápadu k činům. Nejprve je potřeba si položit jednu otázku:

 

Řeším něčí problém?

Na úplném začátku je potřeba zjistit, zda opravdu řešíte něčí problém, respektive zda pro váš produkt či službu existují zákazníci. „Nejlepší potvrzením je jít mezi lidi, kterých se problém dotýká. Ještě lepší validace pak je vytvoření prototypu. A v tomto případě není na místě nic odkládat,“ říká CEO společnosti ONEPROVE a inovátor Marvan Shamma.

Na začátku týdne vydefinujete problém. V úterý přijdete s nápadem. Ve středu máte prototyp*. Ve čtvrtek validujete

Nejlepší je vyrazit s vaším nápadem mezi lidi, kterých se řešení daného problému týká.

Prototyp přitom může být klidně i kus papíru, který budete cílové skupině ukazovat. V byznysových kruzích se pak říká, že k ověření nápadu stačí osm až deset relevantních lidí – potenciálních zákazníků. Není tedy na co čekat. Nalezení takového vzorku zákazníků vám zabere maximálně odpoledne. Teď si možná říkáte, kde na takovou parádu vzít finance?

 

Jde to i bez peněz

Máte prototyp na papíře a Lidé vám řekli, že jste nalezli řešení svého problému? Skvělé. Kde však sehnat ty správné kolegy, se kterými dokážete nápad realizovat? Předpokládejme, že nemáte na to, abyste je adekvátně zaplatili.

Mluvte o svém projektu, kde jen můžete.

Prvním krokem je všechny okolo sebe nadchnout. Mluvte o svém projektu, kde jen můžete. Myslete na to, že kdo nehoří pro svůj nápad nemůže zapálit ani nikoho dalšího. Do toho aktivně shánějte talent, což může znamenat ležet od rána do večera v LinkedInu. Když vymýšlíte nové věci, nejsou finance vším. Možná budete překvapeni, jak k sobě můžete nabalit skvělé spolupracovníky, aniž byste jim během prvních měsíců museli zaplatit korunu. Mnoho schopných lidí čeká na skutečně silný nápad.

 

Chcete jít se svým nápadem za investorem?

Pokud vám výše zmíněná metoda přijde příliš punková a rádi byste sehnali potřebné finance a strategického partnera, můžete se vydat za investorem. Upozorňujeme ale, že pokud se váš projekt nachází ve velice rané fázi, nebudete to mít s hledáním investora snadné. V Česku není dostatek angel investorů, kteří by svěřili své peníze startupu bez jakýchkoliv prokazatelných výsledků.

Pokud to ale přesto půjdete zkusit, mějte na paměti, že musíte umět vysvětlit, v čem jste dobří. Bývalý šéf evropského Microsoftu Jan Mühlfeit v tomto ohledu říká: „Když jste chytří a neumíte říct, že jste chytří, tak jste vlastně hloupí.“

Mějte na paměti, že musíte umět vysvětlit v čem jste dobří.

Důležitost komunikace pak zdůrazňuje i Marvan Shamma. „Jakmile jdete za investorem, tak ho zajímá problém, který řešíte a přidaná hodnota, kterou máte. Do třetice se pak zaměří na vás a na to, co máte za sebou. A základem všech těchto bodů je správná komunikace. Když umíte svůj nápad předat a naučíte svůj tým, aby uměl to samé, tak se stanou zázraky.“

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.