7 minut čtení

Oblíbený DJ celebrit se stal úspěšným angel investorem

Mick Batyske je všechno jenom ne průměrný DJ. Nikdy nečekal, že se jím stane a že ho bude mixování hudby živit na plný úvazek, natož aby vystupoval podobně jako Will Smith, LeBron James, Jay-Z nebo Prince v Bílém domě před zraky Michelle Obamové. Ačkoliv vždy projevoval velkou vášeň pro hudbu, představovala pro něj pouze prostředek, jak zaplatit vysokou školu v Ohiu. Batyske je však kromě toho také zaníceným startupovým investorem a motivačním řečníkem.

Rodák z Ohia má zkušenosti s hraním na nejvýznamnějších společenských akcích. Vystupoval například na hudebních cenách Grammy, filmovém festivalu v Cannes, předávání cen časopisu Time – Gala 100 nebo na All Star víkendu basketbalové NBA. Jeho klientský seznam je hvězdný, plný celebrit, za všechny lze jmenovat například Rihannu, z velkých světových značek pak hrál na akcích společnosti Addidas.

I když je Mick Batyske velkým nadšencem do módy a všeho stylového, věnuje se zejména práci s inovativními technologickými společnostmi, jako jsou Instagram, Twitter a Spotify, kde spolupracuje s významnými investory, jako je kupříkladu Andreessen Horowitz.

Není divu, že díky jeho neutuchající touze objevovat nové věci, kreativnímu úsilí a ostře koncentrované obchodní mysli ho mnozí považují za nejvíce podnikavého DJe. Zde jsou tři jeho jasné náhledy na startupové investování a podnikání obecně, které sdílel s veřejností:

 

#1 Podnikání je o lidech – vždy se snažte uspokojit zákazníka

Mick Batyske je bezpochyby lidový hrdina, který to s publikem umí. Jako DJ miluje vytváření nezapomenutelných zážitků pro lidi, a navíc má zvláštní superschopnost – dokáže lidem dát, co potřebují, i když nevědí, že to potřebují. Vysvětluje, že jeho primární zaměstnání není o tom že hraje své oblíbené písně, ale o tom, že hraje lidem písně, o kterých ví, že je budou poslouchat.

Absolvent univerzity Johna Carrolla, kde studoval MBA program se zaměřením na marketing, pokračuje i nadále ve zdokonalování svých obchodních i marketingových dovedností v rozšiřujícím vzdělávacím kurzu na Harvardské univerzitě. Stejně jako u hudby i u startupů využívá těchto znalostí a svého „šestého smyslu“, aby posoudil, zda společnosti, do kterých má v úmyslu investovat mají životaschopný a obchodovatelný produkt, který potěší spotřebitele.

Jedna z nedůležitějších chyb, které společnosti dělají, je podcenění myšlení svých spotřebitelů.

Domnívá se, že jedna z nejdůležitějších chyb, které společnosti dělají, je podcenění myšlení svých spotřebitelů. Často se stává, že vedení společností své konzumenty považuje za méně sofistikované než jsou oni sami. To je také důvod, proč se hodně soustředí na značku a design jednotlivých firem.

“Žijeme ve společnosti, která je poháněná značkami a designem. Chci vždycky vědět, jak dobře zakladatelé chápou své publikum a jak přemýšleli nad strategií vlastní značky. Vaše značka je frontální linií při útoku na akvizici nových zákazníků. Značka musí být dostatečně silná, aby se v případě změny vaší strategie mohla přizpůsobit s vámi. Spousta zakladatelů má dobré nápady, ale dobré nápady ve spojení se správným brandingem se stanou skvělým byznysem,“ říká Batyske.

„Spousta zakladatelů má dobré nápady, ale dobré nápady ve spojení se správným brandingem se stanou skvělým byznysem.“

Generální ředitel dotdotdash, jedné z investic v portfoliu rodáka z Ohia, řekl o své zkušenosti z angel investorem toto: “Mick velmi přispěl k našemu růstu – od jeho původní investice, která přispěla k novým rozsáhlým projektům, přes konzultace a spolupráci na naší dlouhodobé marketingové strategii. Hmatatelně ovlivnil naše podnikání tím, že využil svých zkušeností, vlivu a vize, v celé oblasti kultury.“

 

#2 Naučte se důvěřovat svým instinktům a buďte připraveni na rychlou akci

Vystoupení na akcích pro LeBrona Jamese nebo Jay-Z, představovala více než pouhou účast na těchto exklusivních večírcích. Batyske si uvědomil, že mu také otevřela dveře do této společnosti. Navíc sbírání komplimentů jak ze strany generálních ředitelů, tak špičkových sportovců nebo bavičů mu pomohlo si uvědomit, že je schopný plynule hovořit jazyky obou skupin těchto úspěšných lidí, k čemuž mu dopomáhá i jeho výborná intuice.

I když má Batyske silný pocit přesvědčení, s jakou hudbou úspěšně zaujme své publiku, říká, že je vždy připraven v případě potřeby své plány změnit. Vysvětluje: “Je to hodně podobné práci v technologiích. Nejdříve prostě přijdete s něčím novým a sledujete, co se stane a pak děláte stále to samé, případně s malými úpravami, zkrátka zlepšujete, co je zapotřebí. Stejně jako v případě nové technologické inovace, tak i právě hrané písničky však díky instinktům poznám během třiceti sekund, zda se novinka setká se zájmem spotřebitelů či nikoliv. Pokud to tak není tak se obracím za jiným nápadem nebo jinou písničkou.“

„Díky instinktům poznám za třicet sekund, zda se novinka setká se zájmem spotřebitelů či nikoliv.“

Kromě toho Batyske také rozhodně nebude investovat do lidí, kteří se mu na první pohled nezdají. Říká, že nemusí být hned nejlepšími přáteli, ale určitě musí být schopen se s nimi „spojit na osobní úrovni“. Je to částečně také proto, že má tendenci se angažovat ve všech společnostech svého portfolia, kterým poskytuje vše od poradenství až po networking.

Hodnocení produktově obchodní strategie je pro Batyska samozřejmě také důležité, ale největší důraz klade na postoje a schopnosti zakladatelů. Chce investovat do zakladatelů, kteří skutečně znají své zákazníky a trhy, ale jsou také natolik inteligentní, aby rozpoznali, že potřebují změnit svou strategii a dost akční na to, aby změny skutečně dosáhli.

“Neexistuje žádný kouzelný recept na úspěch v podnikání, ale skvělí zakladatelé si vždy dokážou racionálně zhodnotit situaci i v průběhu těch nejhorších scénářů,“ říká angel investor.

#3 Držte diverzifikované portfolio

“Rozmanitost je skvělá věc. Pokud mixuju hudbu, tak nechci, aby všechny stopy zněly stejně. Stejnou strategii aplikuji i na své investiční portfolio, snažím se držet podíly ve startupech z různých odvětví jako je cestování, jídlo a nápoje, wellness nebo zážitky,“ říká Mick Batyske. Ačkoliv jsou jeho investice poměrně rozmanité, v současné době se zaměřuje především na prostor přímého marketingu, který cílí na přímou komunikaci se zákazníky.

„Rozmanitost je skvělá věc. Pokud mixuju hudbu, tak nechci, aby všechny stopy zněly stejně.“

“Všechno je to o objevování spotřebitelů. Vidím mnoho úspěšných společností využívajících přímý marketing jako je například Away, který přináší velkou kreativitu do oblasti cestování. Investoval jsem do Winc kvůli tomu, jak inovují v oblasti vína. Moje poslední investice pak míří do společnosti Backdrop, která se myslím stane průkopníkem nové fotografie,“ zdůrazňuje DJ.

Mick Batyske v současnosti píše knihu o vývoji své jedinečné kariéry, která by měla spatřit světlo světa v roce 2020. Rovněž by měl ke konci roku odstartovat vysílání podcastu „The Business of Culture“, který vyjde na webu Anchor a kromě toho také přednáší o značkách a kultuře na různých konferencích, univerzitách a firemních akcích po celém světě.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.