6 minut čtení

Kde bude Facebook za 10 let? Snad na něj nebudeme pouze nostalgicky vzpomínat

Poslední rok byl pro Facebook velmi těžký. Potýkal se s fake news, uniky dat a narušením soukromí milionů uživatelů, pokutami ze strany regulátorů, zpomalením růstu tržeb i exodem klíčových vedoucích pracovníků. Mnoho mladších uživatelů se také platformě poměrně úspěšně vyhýbá, až nám přicházejí na mysl otázky ohledně jeho dlouhodobého růstu.

Ačkoliv hodnota akcií Facebooku od jeho debutu na trhu v květnu 2012 čtyřnásobně vzrostla, mají stále ještě prostor pro další růst, pokud by se začala společnost chovat trochu více kompaktně a nikoliv jednala jako společnost jednoho muže. Pojďme se podívat na dlouhodobější náhled, abychom zjistili, kde mohou být akcie Facebooku za deset let.

 

Rekapitulace nedávných plánů

Mark Zuckerberg odhalil desetileté plány své společnosti na konferenci pro vývojáře v roce 2016. V té době mimo jiné také prohlásil, že by společnost ráda strávila následující tři roky rozšiřováním základního facebookovského ekosystému.

Do roku 2022 se pak chtěl Zuckerberg zaměřit na růst šesti hlavních produktů: Video, Messenger, vyhledávání, skupiny, WhatsApp a Instagram. K dnešnímu dni jsme již viděli Facebook upgradovat všech šest produktů. Spustil video platformu Facebook Watch, rozšířil Messenger na platformu s in-app službami, přidal službu univerzálního vyhledávání napříč celou sítí a testoval specifické skupiny odběratelů, které umožnili administrátorům jim účtovat poplatky za exklusivní obsah. Rovněž spustil funkci Workplace pro firmy a rozšířil svůj Marketplace (dva produkty, které nahradily v následných revizích plánu Instagram).

Aby Facebook zpeněžil WhatsApp, představil v aplikaci reklamy a business rozhraní API pro bezpečné zasílání zpráv. Mezitím začal Instagram generovat vyšší příjmy díky většímu výskytu placené reklamy a sponzorovaných příspěvků. Instagram rovněž úspěšně instaloval řadu rozšíření svých konkurentů (především Snapchatu) jako jsou mizející zprávy, různé druhy filtrů nebo video story, což zvýšilo jeho popularitu u dospívajících uživatelů.

Instagram s úspěchem instaloval řadu typických rozšíření, které byly k vidění u jeho konkurentů.

Nedávné odchody zakladatelů obou aplikací, ať už se jedná o Jana Kouma a Briana Actona (WhatsApp) nebo Kevina Systroma a Mika Kriegera (Instagram) naznačují, že evoluce obou aplikací nemusela probíhat právě hladce.

Do roku 2026 pak chtěl Facebook zlepšit celosvětové připojení k internetu s využitím dronů, satelitů a programu Free Basics, který nabízí bezplatné používání Facebooku a dalších aplikací v rozvojových zemích. Facebook již tyto programy v některých zemích inicioval, ale například v Indii se setkal s odporem. Druhá nejlidnatější země světa odmítla Free Basics z důvodu strachu z porušení neutrality webové sítě. Další země by se tak v budoucnu mohly řídit příkladem Indie.

Facebook rovněž vidí velký potenciál ve využití umělé inteligence. Platforma by měla být schopna do budoucna lépe rozpoznávat fotografie, efektivněji filtrovat fake news či projevy nenávisti a dokonce vytvářet lepší chatboty a virtuální asistentky – které už jsou k vidění ve svých původních verzích.

Umělá inteligence by měla dopomoci k lepšímu filtrování fake news a projevů nenávisti či xenofobie.

A konečně také ve Facebooku věří, že se rozšířená a virtuální realita stane významným rozšířením jeho ekosystému – což by mohlo zvýšit prodeje brýlí Oculus – které by měly být novým pilířem růstu výnosů společnosti.

 

Můžeme stále očekávat dlouhodobý růst Facebooku?

Skeptičtí investoři věří, že aktuální problémy Facebooku nemohou být vyřešeny lidským činitelem ani algoritmy umělé inteligence. Věří také, že agresivní změny provedené v aplikacích WhatsApp a Instagram by mohly snížit počty dlouhodobých uživatelů zmíněných aplikací. Rovněž by mohly sociální platformě začít klesat příjmy z reklamy, neboť se stále objevují noví konkurenti jako je třeba Amazon, který používá méně násilných metod k vytváření cílených reklam.

Agresivní změny provedené v aplikacích WhatsApp a Instagram by podle skeptiků mohly vést k odlivu stálých uživatelů.

Na druhé straně býčí investoři věří, že má Facebook stále dostatek želízek v ohni. Analytik společnosti KeyBanc, Andy Hargreaves, odhaduje, že by Instagram mohl v letošním roce přinést společnosti příjmy ve výši téměř 9 miliard dolarů (16 procent očekávaných prodejů Facebooku), které by se do roku 2022 měly vyšplhat až do výše 22 miliard dolarů. Přidání rozšíření „social shopping“ do Instagramu, který má více než miliardu aktivních uživatelů měsíčně, by mohlo pomoci Facebooku úspěšně čelit výzvě v podobě Amazonu.

Další z řady ekonomů Scott Devitt nedávno předpověděl, že nové funkce, které by měli zpeněžit Instagram, by mohly zvýšit průměrný výnos Instagramu na uživatele z 15 dolarů letos na 20 dolarů do roku 2020. Devitt rovněž věří, že navzdory nejnovějším neúspěchům má Facebook stále svým uživatelům co nabídnout a očekává každoroční růst tržeb společnosti o 20 procent. Obrat Facebooku by se tak měl z letošních očekávaných 54 miliard dolarů vyšplhat na 94 miliard dolarů do roku 2021.

 

Stále nejlevnější FANG akcie

FANG představuje akronym pro nejvíce populární a nejlépe výkonné technologické akcie posledních let, které generují zajímavé výnosy pro své investory – Facebook, Amazon, Netflix a Google. Protože Wall Street očekává, že Facebook zvýší své příjmy v průběhu příštích pěti let v průměru o 22 procent, tak na základě této prognózy získáme PEG poměr (PE poměr/ roční růst zisku na akcii) roven jedné. Poměr PEG pod hodnotou 1 indikuje, že je akcie podhodnocená, což je pro vysoce růstové technologické akcie velkou vzácností.

Poměr PEG pod kolem hodnoty jedna je pro vysoce růstové technologické akcie velkou vzácností.

Další tři zástupci FANG mají pětileté PEG poměry poblíž čísla 2. To znamená, že pokud se domníváte, že Facebook skutečně může v příštích pěti letech generovat alespoň dvaceti procentní růst tržeb a růst zisku na akcii, pak je Facebook skutečně nejlevnější akcií z tohoto uskupení.

Analytici nenabízejí desetileté odhady, nicméně růstová dynamika Facebooku by měla pokračovat v souladu s desetiletým plánem růstu. Pokud jste také zaslechli nějaké zprávy o „smrti“ Facebooku, tak byly pravděpodobně přehnané. Jeho akcie se mohou během následujících deseti let vyšplhat mnohem výše.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.