6 minut čtení

Jak překonat vlastní stín? Mentální pasti, kterým je třeba se vyhnout

Většina z nás se narodila do určitých poměrů a je naprostou přirozeností ambiciózního jedince snažit se dosáhnout vyššího životního standardu než naši rodiče. Ne každý je však schopný nakonec uspět. Čím je to způsobeno? Vyrůstáme v prostředí, které nás nutí přijímat svět a názory takovým způsobem, aby nám bránily v našem rozvoji. Pokud jste se zasekli v kruhu a nemůžete z něho ven, je třeba se nejprve zbavit pastí, které nás do něho dostaly.

Jestli si myslíte, že se strach a falešné mýty omotávají pouze okolo krků chudáků, tak proč již dávno nejste tam, kde jste chtěli být? Skutečně bohatí a úspěšní lidé dosáhli svého úspěchu, protože přemýšlí jinak. Dokázali se vyhnout myšlenkám, které ostatní považují za vesmírné zákony bránící dosažení něčeho lepšího.

Nebudeme se zaměřovat na váš zevnějšek nebo vědomí, ale půjdeme trošku více do hloubky, podíváme se pod pokličku vašeho podvědomí, které vás ovlivňuje více, než si myslíte. Možná, že v následujících řádcích najdete přesně tu past, která vás svírá a brání vám v rozvoji.

 

Chci jen tolik, abych mohl žít komfortním životem

Každý den se tato fráze opakuje ve všech světových jazycích a způsobí více neštěstí, než krach na burze. Pokud si stanovíte úroveň komfortu, zamezíte tím jakémukoliv dalšímu rozvoji. Obzvláště podnikatelé by se měli takovým myšlenkám vyhnout. Nejedná se o skromnost, ale o zbabělé upuštění od vyšších cílů.

Je důležité být vděčný za to, co máme, ale nikdy by to nemělo představovat nejvyšší cíl, jakého chceme dosáhnout. Pokud budete takto uvažovat, stanete se jedním z článků nekonečného řetězu společnosti, který pouze přežívá ale nežije. Pokud se oprostíte od této nesmyslné fráze, budete schopní zajistit komfort nejen sobě, ale i rodině, lidem kolem sebe nebo své společnosti, a především budete mít možnost něco změnit. Vždycky míříte jenom tak vysoko, jak vysoko jsou umístěny vaše cíle.

 

Musím vydělávat peníze

Tato myšlenka je jádrem neúspěchu většiny lidí. Zcela si odporuje se skutečným nabýváním majetku. Zní to nesmyslně? I samotní vládní představitelé nás nutí, abychom přijali myšlenku, že je třeba vydělávat peníze. Samozřejmě, peníze jsou potřeba na bydlení, základní potřeby a zábavu, nicméně se tato myšlenka snadno zakoření a pak už neděláme nic jiného, než přemýšlíme, jak vydělávat peníze.

Přemýšlejte nad vytvářením hodnot, nad funkčními projekty a nad poskytování služeb ostatním. Jaký je v tom rozdíl? Když musíme vydělávat peníze, tak se zaměříte na produkci peněz, která vás omezí, jelikož budete myslet na limit, jaký můžete vydělat svou činností. Když se zaměříte na činnost a hodnoty, limity přestanou existovat a váš rozvoj již nebude mít žádného omezení.

 

Větší neznamená lepší

Přestaňte se opíjet rohlíkem, větší skutečně znamená lepší. Zapomeňte na minimalismus, nejlepší společnosti a světě jsou velké. Řídit velkou společnost sebere velké množství energie, ale oproti malému podniku se o příliš velký rozdíl nejedná.

Držte se tohoto pravidla: Dejte si za cíl, abyste byli alespoň desetkrát větší, než je potřeba. Nejen, že je to zábavnější, ale dává vám to nesrovnatelně větší šance dosáhnout úspěchu. Většina úspěšných majitelů firem přiznává, že jejich největší chybou bylo, že již od počátku nepřemýšleli ve velkém.

 

Více peněz znamená více problémů

Zajímavé je, že takto nejvíce přemýšlí lidé, kteří jsou téměř na mizině. Pokud máte málo peněz, vaše životní možnosti jsou minimální. Pokud jich je mnoho, možnost volby je větší, máme více možností něco udělat i dokázat. Chudí lidé mají problémy, kterým se nevyhnou, bohatí nemají více problémů, mají jen nové problémy, které mohou vzniknout náhodou nebo jejich špatnou volbou. Nevidíte v tom rozdíl? Tak se nad tím zamyslete.

 

Peníze jsou zlo

Mnoho lidí (povětšinou chudých) říká, že bychom se měli bez peněz lépe a že by neměly existovat. Lidé, kteří tvrdí, že jsou peníze zlo, pravděpodobně v životě nepomysleli na myšlenku, jak by vytvořili směnný systém, který by dokázal spravedlivě fungovat pro 7,5 miliardy lidí. Peníze nejsou zlo, to jen existují lidé a vlády, které s nimi neumí zacházet nebo které je využívají v neprospěch ostatních.

Pokud vlastníte nějaké peníze, tak vy rozhodujete, jestli budou zlem či nikoliv. Můžete si za ně koupit například krabičku cigaret anebo jimi můžete zachránit život nebo někomu udělat radost.

 

Za peníze si štěstí nekoupíš

Lidé mají zvláštní schopnost všechno přisuzovat penězům. Většina lidí, kteří se chorobně ženou za myšlenkou bohatství, nikdy nebudou šťastní. „Budu šťastný, až dosáhnu úspěchu.“ Ano, jenže jsme navyklí si laťku stále zvedat, takže kdy budeme opravdu šťastní? Šťastní můžeme být hned teď, nesouvisí to s penězi, zdravotním stavem, finanční situací, ale s postojem k životu. Vždycky lze o všechno přijít nebo naopak zbohatnout. Změní to snad přístup k životu? Nebo se snad mění úroveň štěstí podle toho, jak vám mizí peníze z účtu?

Ano peníze by neměli být tím mamonem, za kterým se ženeme, ale co si budeme povídat – s pořádným balíkem na účtu, je ten život přeci jenom příjemnější. Pokud aktuálně nejste šťastní, nespojujte štěstí s prací nebo s osobním rozvojem, jednoduše buďte šťastní, protože se chcete cítit lépe.

 

Bohatí lidé jsou sobečtí

Přiznejme si to, každý byl alespoň někdy sobecký. O bohatých lidech se často říká, že jsou sobci. Jistě už jste někdy slyšeli: „Když má tolik peněz, proč to nedaruje na charitu nebo proč mi ty peníze nedá, já bych věděl co s nimi.“

Mnoho lidí si plete závist se sobectvím, sobectví je zakořeněné v povaze a nemá s penězi nic společného. Nedávejte ovšem vinu lidem, kteří jsou bez peněz. Pokud má někdo problém uživit rodinu, sobectví je přirozená a zdravá vlastnost, jak se bránit proti chudobě a vlastní zkáze.

 

Tvoje nápady nemají žádnou hodnotu

Když se nad tím zamyslíte, tak žádný nápad nemá žádnou hodnotu, pokud ho někdo nerealizuje. Vynálezce suchého zipu také často slýchal, že jeho nápad za nic nestojí a nyní se používá suchý zip po celém světě. Hodnota nápadu spočívá v akci, kterou někdo provede, aby ho realizoval. Jak mohou druzí soudit hodnotu vašich nápadů, když je nedokáží realizovat? Nijak, jen vy udáváte hodnotu každé myšlence, která se vám zrodí v hlavě.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.