7 minut čtení

Jak získat prvních 100 zákazníků? 4 kroky, které vám k tomu pomohou

Říká se, že vydělat první milion je nejtěžší, pak už to jde víceméně samo. Jde samozřejmě o nadsázku, ale stejné přirovnání platí i pro start vašeho byznysu. Získat prvních 100 zákazníků je nejtěžší, pak už to jde, při správném přístupu, víceméně samo.

Pokud už máte start nějakého byznysu za sebou, určitě tento okamžik moc dobře znáte.

Po mnoha a mnoha hodinách příprav a tvrdé práce máte produkt připravený k prodeji, spustíte tedy webové stránky a…nic. Co jste taky čekali, že? Člověk si v tu chvíli uvědomí, že ta opravdová práce teprve začíná.

Jedná se však bohužel také o moment, kdy to mnoho dříve natěšených podnikatelů vzdá. Naivně si mysleli, že stačí spustit web, přidat odkaz na svůj Facebook a prodeje naberou raketové tempo.

Jenže takto svět byznysu nefunguje, ani když máte tak geniální produkt, jakým byl třeba právě Facebook. Vždycky totiž musíte udělat několik dalších kroků, které vám pomohou získat první zákazníky. S těmi už jde práce snadněji, jednak proto, že jste pochopili systém a pak také proto, že skuteční zákazníci dodají motivaci nejen vám, ale i vašemu týmu.

Pojďme se tedy nyní podívat na to, jaké kroky můžete udělat, abyste se co nejrychleji dopracovali ke svým prvním zákazníkům a nastartovali růst vaší malé firmy.

#1 Buďte součástí komunity

Tento krok by měl předcházet samotnému spuštění firmy. To může být složité, pokud rozjíždíte byznys v oblasti, o kterou jste se doposud příliš nezajímali, ale naopak relativně snadné, pokud se chcete realizovat v něčem, pro co hoříte už mnoho let vášní.

Říká vám něco jméno Palmer Luckey? To je mladík, který v roce 2014 prodal svou firmu Facebooku za 2,3 miliardy dolarů. Tou firmou byla Oculus VR, která vyrábí hardware pro virtuální realitu.

Luckey byl už od útlého mládí velkým fanouškem techniky a často si doma skládal různé technologické výrobky, rozebíral telefony či počítače a zase je dával dohromady. V pouhých šestnácti letech dokonce založil specializované fórum, kde mohli podobní lidé diskutovat o předělávání různých výrobků nebo například o kombinování starých a nových technologií.

Když se Luckey zamiloval do technologie pro 3D brýle, začal to aktivně probírat s ostatními členy komunity nejen na svém, ale i na mnoha dalších fórech. Ptal se na vše, co ho zajímalo a zároveň radil těm, kteří potřebovali pomoci. Ještě než vůbec založil Oculus VR, měl už několik stovek aktivních fanoušků, kteří sledovali jeho pokroky.

#2 Vybudujte si publikum

Pokud jste nevyužili příležitosti jako Palmer Luckey vybudovat si komunitu věrných sledujících díky aktivitě na diskuzních fórech či konferencích, stále ještě máte velkou šanci to napravit. A pokud už jste součástí komunity byli, máte možnost dostat svůj byznys okamžitě na mnohem vyšší level.

Abyste si získali pozornost potenciálních zákazníků, musíte jim ukázat, že máte nějakou odbornost, že vám mohou důvěřovat. A k zahození samozřejmě není ani to, když tito potenciální zákazníci budou vaši odbornost sdílet dál. Jak by to mělo vypadat?

Tím nejjednodušším krokem, které můžete udělat, je psaní vlastního blogu. Nechte si od programátora na webu udělat oddělenou rubriku, kam budete vkládat své články. Na hlavní stránku svého webu pak umístěte nejen odkaz na tuto podstránku, ale také například na dva nejčtenější články.

Pokud na to budete mít kapacitu, nebojte se být kreativní a natáčejte videa, dělejte podcasty a nebo třeba rozhovory se zajímavými osobnostmi z vašeho trhu. Tvořte něco hodnotného, něco, co vaši potenciální zákazníci ocení a případně budou sdílet dál.

Neváhejte také využít pozvánky na konference. Ze začátku se může jednat o komorní odborné akce, kde budete pár minut mluvit v rámci panelové diskuze. Ale pokud se dobře připravíte a vnesete do diskuze svěží vítr, můžete se brzy dočkat pozvánek na větší akce a třeba i k samostatnému vystoupení. A to má velkou cenu!

#3 Nabídněte bezplatnou verzi

Možná se vám tento krok bude příčit, protože máte obavy, abyste hned na začátku neznehodnotili svůj byznys tím, že budete cokoli dávat zdarma. Pravdou ovšem je, že se jedná o trhem prověřenou strategii, která může získávání prvních zákazníků rapidně urychlit.

Pokud jste postupovali podle prvních dvou kroků, nepochybně už máte k dispozici alespoň malou skupinu lidí, kterým můžete nabídnout free verzi svého produktu. Může to být třeba betaverze nějakého softwaru, ale stejně tak to může být káva zdarma ve vaší nové kavárně.

Pokud chcete, aby o vás lidé začali mluvit a nejlépe v pozitivním smyslu, musíte tento krok udělat. Tím si vytvoříte malou skupinku ambasadorů, kteří vám budou dělat propagaci. Nesmíte jim však při poskytnutí produktu zdarma něco takového říkat, nebo to po nich nedejbože vyžadovat!

Jak dlouho budete produkty zdarma nabízet, to je jen na vás, pravdou však zůstává, že čím více a déle budete tento benefit nabízet, tím větší propagaci získáte. A nejen to, získáte také hodnotnou zpětnou vazbu, kterou můžete okamžitě využít pro vylepšení produktu a jeho přípravu na spuštění ostrého prodeje.

Pro technologické firmy je to poměrně jednoduché, nabídnou zákazníkům jednodušší free verzi a ti pokud budou v budoucnu potřebovat více funkcí, zaplatí si už za plnou verzi. Pokud byste neomezeně rozdávali kávu zdarma ve své kavárně, pravděpodobně byste dlouho nepřežili, takže tam se bude jednat spíše o první desítky či stovky zákazníků a na to navážou menší dárky jako sladkost ke kávě apod.

#4 Sbírejte kontakty a hlavně emaily

Emailová nebo CRM databáze je pokladem, který by každá firma měla střežit a opečovávat jako ten nejvzácnější poklad. A je naprosto jedno, v jakém oboru firma působí, pokud nebudete mít databázi stávajících a potenciálních zákazníků, je odsouzena k záhubě.

Pokud budete lidem nabízet produkt zdarma, vždy si vyžádejte jejich emailovou adresu. Online to je o něco jednodušší, v reálném světě musíte být opatrní, aby to potenciální zákazníky příliš neobtěžovalo. Emaily můžete samozřejmě sbírat už od úplného začátku, kdy diskutujete na fórech nebo si vyměňujete vizitky na konferencích. Nikdy nezahoďte příležitost získat kontakt!

Zpočátku však nevyužívejte tuto databázi na prodej. Tím byste mohli donutit většinu uživatelů k okamžitému odhlášení z odběru a tím je nadobro ztratit.

Pro začátek zvolte občasný newsletter s novinkami, odkazy na články na vašem blogu a například zajímavostmi z trhu, které by pro tyto zákazníky mohly být relevantní. Nebojte se s nimi i touto cestou konverzovat, ptejte se jich na názory, na jejich příběhy či nápady.

Jakmile bude databáze dostatečně obsáhlá (minimálně několik stovek kontaktů, dle oboru), můžete pomalu a velmi decentně přejít k propagaci placených služeb či produktů. Sledujte reakce uživatelů a podle toho vylepšujte budoucí komunikaci.

3, 2,1 start

Začátky byznysu jsou zábavné a plné adrenalinu. Pokud ovšem podnikatel podcení proces, který vede k získání prvních zákazníků, může se dřívější vášeň změnit ve stresující dřinu, která nikam nevede.

Využijte tedy tento návod a dostaňte svůj byznys co nejrychleji k prvním zákazníkům, kteří vám mohou dát neocenitelnou zpětnou vazbu a zároveň vás doporučit ve svém okolí. Získání dalších 100 zákazníků už bude hračka.

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.