4 minuty čtení

Jak pracují a přemýšlí úspěšní #2: Dana Bérová

Příběhy nejúspěšnějších českých byznysových osobností už známe všichni téměř nazpamět. Jak ale tyto osobnosti tráví svůj volný čas, jak pracují se stresem nebo co by dělaly, kdyby o všechno přišly? Na to odpovídá tento seriál, ve kterém těm nejúspěšnějším Čechům podkládáme 10 otázek, které nám rozkrývají jejích způsob práce a přemýšlení.

Historicky druhým respondentem seriálu „Jak pracují a přemýšlí úspěšní“ je Dana Bérová, známá česká podnikatelka, také bývalá ministryně informatiky a dnes zejména aktivní investorka.

10 otázek pro Danu Bérovou

Jak vypadá vaše typické ráno?

Budík zvoní v 6, vařím čaj a připravuji synovi svačinu do školy. Přitom kontroluji noční e-maily a pokouším se protáhnout ztuhlé tělo, koukám z okna a rovnám si v hlavě, co mě ten den čeká. Pak jdeme pěšky do školy a já pokračuji dvacetiminutovou procházkou s naší fenkou Jacka Rusella.

Jak vypadá váš typický víkend?

V zimě jsme každý víkend na horách. Celá rodina jsme vášniví lyžaři takže jsme už brzo ráno na svahu, odpoledne pak vyrážíme na skialpovou túru, na běžky nebo na pořádnou procházku se saněmi.

Kolik hodin týdně pracujete a na čem?

To je velmi rozdílné, někdy je to i deset hodin denně, jindy je mnohem klidněji. Věnuji se více projektům a společnostem a záleží na tom, co se zrovna děje. Nejaktivnější jsem v tuto chvíli ve společnosti DataBreakers, která svým klientům pomáhá využít jejich data pro zvýšení obratu, zkvalitnění služeb nebo třeba při hledání nových obchodních strategií či marketingových přístupů.

Co Vás motivuje?

Baví mě vymýšlet nové věci a mám radost, když se je daří realizovat. Motivují mě hlavně lidé, se kterými spolupracuji.

Jak bojujete se stresem?

Snažím se řídit starým dobrým „co tě nezabije, to tě posílí“ a trápit se jen tím, co mohu ovlivnit. Také už vím, že spousta průšvihů vypadá na počátku hrozivěji, než ve skutečnosti jsou. Na čištění hlavy skvěle funguje pohyb nejlépe někde venku, pravidelně ráda chodím do sauny a spolehlivě mě uklidní poslech klasické hudby.

Co Vám pomáhá k pracovní produktivitě?

Naučila jsem se nelámat nic přes koleno. Občas mi věci vůbec nejdou od ruky tak chvilku počkám a když se daří, pracuji co nejvíc. Jeden den v týdnu mám bez schůzek a s vypnutým telefonem. Zavřu se doma a soustředím se na složitější a koncepční věci.

Co všechno potřebujete ke své práci? Jaké technologie využíváte?

Stačí mi notebook, mobilní telefon, dobré připojení, tiskárna a běžné aplikace. Vzhledem k množství projektů mám ráda Slack pro týmovou komunikaci, umožňuje mi udržet si průběžně celkový přehled, co se kde děje.

3 nejoblíbenější knihy a proč?

Čtu ráda a hodně a tohle je otázka, kterou každý vášnivý čtenář z duše nenávidí. Celý život miluji knihu Antona Myrera Poslední kabriolet, velký příběh skupiny přátel z university, které semele druhá světová válka i vlastní ega, vracím se i ke knize Sto roků samoty od Gabriela Garcíi Márqueze a pochopit mnohé z české historie a povahy mi pomohl Žert Milana Kundery.

Do čeho investujete svůj čas a peníze?

Čas věnuji především své rodině, ale čím jsem starší vím, že potřebuji i čas na cvičení a péči o sebe. Moje krásná babička vždycky říkala, že v módě je nejdůležitější dobré tělo takže raději než za oblečení utrácím za dobrého trenéra a nebo třeba masáže. Peníze investuji i do knih, koncertů, dobrého jídla a cestování.

Přijdete téměř o všechno, včetně kontaktů, zůstalo Vám jen 100 tisíc Kč a znalosti, co uděláte?

Našla bych si nějaký start-up v oblasti, kde se vyznám, nabídla jim své služby za malý plat a 50 tisíc jako investici.

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.