3 minuty čtení

Vadí vám, že iPhone nemá audio jack? Za dva roky už do něj nezastrčíte vůbec nic, bude zcela bezdrátový

Když Apple před 3 lety odstranil z nových iPhonů audio jack, který byl v té době považován za samozřejmou výbavu každého chytrého telefonu, způsobilo to šok. Nyní prý společnost připravuje podobně odvážný krok, a to odstranění i posledního konektoru.

Všechny telefony #iPhone bez ohledu na modelovou řadu či cenovku již od modelu iPhone 7 obsahují jen jedinou "zdířku", a to Lightning port, který slouží pro připojení nabíječky, drátových sluchátek i všeho ostatního příslušenství a gadgetů.

#Apple se však podle analytika společnosti #TFSecurities Ming-Chi Kua připravuje za dva roky svou vlajkovou loď mezi produkty i o poslední konektor připravit. Aspoň u vyšší řady telefonu, která má od letošního roku označení "Pro". iPhone 13 Pro/ Pro Max by se tak teoreticky mohl  stát úplně prvním telefonem Apple, který svým majitelům na podzim 2021 nabídne "čistě bezdrátové používání".

Kuo patří mezi nejuznávanější analytiky Applu na světě a vidí odklon od používání jakýchkoli drátů ve spojení s iPhony jako zcela logický krok. Společnost dle jeho názoru odstraněním Lightningu dosáhne vyšších objednávek i vyšší průměrné prodejní ceny špičkových modelů iPhonů. Cena telefonu bez jakéhokoli portu by pravděpodobně o nějakou zlatku poskočila už jenom proto, že by v základním balení musel místo drátových sluchátek obsahovat nějakou variantu bezdrátových Air Pods, které samy o sobě vyjdou na několik tisíc.

Spekulace o odstranění Lightning kabelu ze standardního příslušenství k telefonu není novinkou. Sám Kuo v roce 2017 spekuloval, že se Apple možná pokusí Lightning nahradit konektorem USB-C, který je v tomto odvětví aktuálně hojně využívaný. 

Společnost však k této změně nepřistoupila a i všechny letošní modely iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max, které byly představeny během zářijové Keynote, obsahují po jednom Lightning portu.

Apple rozhodně má i napříč svými ostatními produkty historii náhlého odstraňování portů, které už (na rozdíl od svých zákazníků) nepovažuje za důležité. Designérům rovněž zpravidla jde o to, aby byl telefon i za další 3-4 roky smysluplně použitelný. A je pravdou, že konkrétně audio jack už dnes pomalu a jistě mizí i od konkurence, jakou je například letošní Samsung Galaxy Note 10, který se s ním již také rozloučil.

Takže až budou za dva roky opět všichni nadávat, že už do svých nových iPhonů nebudou moci zapojit žádný drát, zamyslete se nad tím, kolik drátů budeme k obsluze chytrých telefonů používat třeba v roce 2024 a jak rozšířené již v té době bude bezdrátové nabíjení nebo bezdrátová sluchátka.

#aktuality

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.