3 minuty čtení

Populární automobilka proslavená díky filmům o agentovi 007 vstupuje na burzu

Jak jsme vás už informovali dříve v průběhu dne, britská automobilka vstupuje dnes na burzu. Pokud jste si chtěli alespoň trochu připadat jako James Bond měli jste doposud možnost si koupit automobil z dílny Aston Martin. Od teď máte možnost si koupit rovnou podíl v celé automobilce. Aston Martin se připojuje k řadě výrobců automobilů, kteří jsou již na burze upsaní.

Odborníci ocenili IPO společnosti na více než 5 miliard dolarů, ale hned první den obchodování na Londýnské burze neprobíhá úplně hladce. Jedna z nejpopulárnějších britských automobilek byla na burzu upisovaná za cenu 19 liber (24,7 dolaru), což jí dávalo zmíněné ocenění 5,6 miliardy dolarů.

Příliš vysoká očekávání automobilky?

Konečná kótovací cena byla o 16 procent nižší než původně plánovaných 6,4 miliardy dolarů. Tento fakt možná odráží investorské pochyby o tom, zda by měla být automobilka oceňovaná ve stejné lize jako je například její italský rival Ferrari. O určitých rozpacích investorské obce může vypovídat i to, že ihned po zahájení obchodování cena akcií klesla o dalších 6,6 procentní­ho bodu.

Proti současné situaci automobilky hovoří především skutečnosti, které by mohly narušit dodavatelské řetězce a trhy všeobecně:

  • Hrozba dovozních cel ze strany USA
  • Odchod Velké Británie z EU
 

Plusem Aston Martinu, který v minulosti čelil i bankrotu, nyní je, že vytváří poměrně stabilní a udržitelné zisky. V roce 2017 prodal více než 5 tisíc vozů, což je jeho nelepší výkon za posledních 9 let. Tyto prodeje vygenerovaly rekordní tržby ve výši 1,1 miliardy dolarů čili nárůst oproti předchozímu roku téměř o 50 procent.

Zisky za první pololetí letošního roku pak ukazují, že automobilka v pozitivním trendu pokračuje. Příjmy vzrostly o 8 procent oproti stejnému období loňského roku a zisk dokonce o 14 procent, alespoň dle údajů zveřejněných minulý měsíc.

Je vše skutečně tak růžové, jak se zdá?

Aston Martin se v posledních letech snažil vydělávat především na špičkové značce, nicméně analytici společnosti Bernstein vidí ve fungování výrobce automobilů hned několik potenciálních problémů.

Například tvrdí, že značka Aston Martin není ani zdaleka tak silná, jako je právě italské Ferrari. Automobilka z Maranella se může na rozdíl od britského konkurenta pochlubit několik desetiletí dlouhou závodní historií, během které vyhrála spoustu závodů šampionátu Formule 1. Kromě toho také pracuje Aston Martin mnohem nižšími maržemi na každém vozu než jeho Italský rival a „chlubí se“ znepokojující historii kolísavých prodejních čísel.

Pokud budou peníze získané z IPO vyčleněny spíše pro stávající akcionáře než na investice do dalšího rozvoje společnosti, může se Aston Martin také dočkat pořádného fiaska. Vedení společnosti vkládá velké naděje do nového SUV, ale je otázkou, jestli se na jeho úspěch nespoléhá přespříliš.

Aston Martin pracuje s mnohem nižšími maržemi než Ferrari a „chlubí se“ znepokojující historií kolísavých prodejních čísel.

“Vzhledem k současné finanční situaci a spíše méně silné poptávce je pro nás velkým otazníkem, jak by se mohl Aston Martin vyrovnat v ziskovost Ferrari. Nůžky mezi oběma společnostmi jsou velmi rozevřené a my v současnosti nevidíme, že by se na tom mělo něco měnit,“ napsali nedávno analytici z Bernsteinu.

Mezi majitele společnosti Aston Martin v současnosti patří například německý Daimler, soukromá private equity společnost Investindustrial a investoři se sídle v arabském Kuvajtu.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.