4 minuty čtení

Přední světový řečník radí, jak překonat strach z veřejného projevu

Veřejné vystupování patří mezi nejobávanější situace vůbec. V některých průzkumech lidských strachů dokonce předstihuje smrt. To znamená, že mnoho lidí by raději umřelo, než aby měli proslov. Co radí přední světový řečník Aaron Beverly?

Z nerváka mistrem světa v řečnění

Před deseti lety Aaron Beverly v úžasu sledoval veřejný projev Baracka Obamy a vzpomněl si na své vlastní řečnické neúspěchy. Během druhého ročníku vysoké školy v Pensylvánii dostal za úkol pronést proslov, který nešel tak úplně podle jeho plánů. „Dostal jsem úplné okno, můj největší strach se stal skutečností,“ řekl CNBC. 

V tu chvíli roku 2009 se rozhodl se svým strachem bojovat a zapsat do neziskové organizace Toastmasters International club, která pomáhá lidem zbavit se strachu z veřejných výstupů a zlepšit jejich řečnické dovednosti.

A očividně to Toastmasters International dělá opravdu dobře, protože v roce 2019 Beverly porazil 30 000 účastníků světového šampionátu v řečnění a stal se v této disciplíně mistrem světa. Podle Beverleyho za tímto úspěchem stojí především hodiny a hodiny cviku. Ale markantní zlepšení v této oblasti se dá prý pozorovat celkem rychle. Pokud řečnění není zrovna vaší silnou stránkou nebo si ho chcete vypilovat, určitě vám přijdou vhod následující Beverleyho poznatky.

Musíte pojmenovat svůj strach

„Mám strach mluvit před lidmi,“ je věta, kterou jste již z úst některého kolegy či přítele určitě slyšeli. Ale podle Beverleyho to není ve většině případů pravda. Má za to, že lidé se bojí jen určitého aspektu mluvení před lidmi. U něj to byl strach ze zapomenutí projevu. Někdo se může bát, že se zesměšní nebo že se zakoktá či přeřekne.

„Strach se mnou sice zůstal nadále, ale alespoň jsem věděl, na čem musím pracovat. Před svým prvním mistrovstvím v roce 2009 jsem zůstal vzhůru celou noc a memoroval si čtyřminutový projev doslova dvacet hodin,“ 

dodává Beverley. A své udělá také praxe. Každý další projev je o kousek snazší. Od vysoké se Beverleymu ještě mnohokrát stalo, že mu část řeči vypadla, ale dokázal zachovat klid a pokračovat v projevu.

Poznejte své publikum

Abyste dokázali skutečně oslovit své publikum, musíte vědět, jakým způsobem chce mít informace podané. Beverly radí nejen udělat si rešerši o publiku, ke kterém budete mluvit, ale dokonce zjistit, jaká slovní zásoba je mu blízká. Vaším cílem je, abyste lidi zaujali a aby vám porozuměli. 

„Někdo rád používá žargon a jiný zase odborné termíny, ale musíme si uvědomit, že takovým výrazům ne všichni rozumí. Proto musíte být schopni to lidem vysvětlit pro ně přístupným jazykem.“ Pokud máte na výběr, i téma si zvolte tak, aby bylo pro diváky blízké.

Například Beverleyho letošní vítězná řeč s názvem „Neuvěřitelný příběh“ byla komická historka z indické svatby, na které byl jediným afro-američanem. Říká, že si toto téma vybral, protože v mezinárodním publiku sedělo mnoho lidí, kteří by se s ním mohli ztotožnit.

Procvičujte a nahrávejte se

Říkejte si přednes před zrcadlem, abyste viděli svou řeč těla a vyhnuli se rukám v kapsách, opakováním jednoho gesta stále dokola nebo založení rukou na prsou. A Beverlyho doporučení je: Nahrávejte se. Poté si nahrávku pouštějte stále dokola a vychytávejte chyby.

Beverly sám se prý při přípravě na projev nahrává a pouští si nahrávku vždy několikrát. S poznámkovým blokem v ruce tak odhaluje mnoho chyb, které by mu jinak protekly mezi prsty.

Jestli vás zajímá, jak vypadá projev nejlepšího řečníka na světě, pusťte si záznam z Toastmasters' 2019 World Championship of Public Speaking. A pokud máte pocit, že takové dokonalosti jako Beverly nikdy nedosáhnete, vzpomeňte na to, že už se této činnosti věnuje deset let a hodně mu v tom pomohla právě nezisková organizace Toastmasters. Nebojte se tedy také vyhledat pomocnou ruku a zapsat se třeba do kurzu rétoriky.

#osobnirozvoj #rozvoj #publicspeaking 

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.