3 minuty čtení

Proč Kevin O’Leary utrácí týdně 5000 dolarů (115,000 Kč) jen za jídlo?

Známý podnikatel a jeden z investorů v pořadu Shark Tank týdně za jídlo utratí tolik, kolik si průměrný Američan celkem vydělá. Proč? Jeho vysvětlení je (jako vždy) stručné: "Je to pro mě byznys."

#OLeary dokonce přiznal, že by jeho výdaje na jídlo druzí rozhodně neměli brát jako inspiraci. "Jsem rozhodně špatný příklad," přiznal investor, ale zároveň vysvětlil, kde takto velký účet vzniká.

"Jsem neustále na cestách, tak pět dní v týdnu. A to utratím denně za jídlo 1000 dolarů, takže zhruba 5000 dolarů týdně neboli 20000 dolarů měsíčně za jídlo, to říkám zcela upřímně" vysvětlil O’Leary, který si sám uvědomuje, že jeho finanční návyky ve spojení s jídlem mohou druhým znít "šíleně". On to ale vidí jinak - pro něj je to byznys a svým způsobem i investice.

Většina jeho obědů, večeří i snídaní ve všední dny jsou totiž zároveň byznysové schůzky a jak O’Leary vysvětlil, v jeho světě jsou podobné "hostiny" normou, aby si na konci mohl se svými protějšky podat ruku na znamení uzavřené dohody.

"Například dnešní snídaně mě stála 200 dolarů. Byla to velmi důležitá schůzka s někým, s kým musím obchodovat," vysvětlil investor, který si vysloužil přezdívku "Mr. Wonderful".

A ještě jeden podstatný fakt může za to, že O’Leary týdně nechá za jídlo v restauracích a kavárnách horentní sumy - pokud jde o byznys, je zcela zásadový v tom, že útratu platí on.

"Nechci nikomu nic dlužit. Takže nemám problém zaplatit útratu. Dělám to pořád."

Jedním dechem však dodává, že rozhodně nevyzývá k tomu, aby všichni ostatní za jídlo utráceli velké peníze. Ostatním by paradoxně poradil pravý opak.

"Pokud se svou kariérou teprve začínáte, podívejte se na svou výplatu a nikdy v restauracích neutraťte více než 20 % svého čistého zdaněného příjmu," radí O’Leary s tím, že pokud chcete být opravdu "chytří" a máte tu možnost, jezte doma, čímž ušetříte nejvíc.

"Chcete-li opravdu šetřit, jezte šest dní v týdnu doma a vyrazte si ven jen jednou týdně," radí.

O’Leary patří mezi milovníky dobrého jídla i pití, což je důvod, proč by podle něj každý měl při nakupování investovat do kvalitních potravin bez ohledu na svůj příjem: "Jídlo je motorem těla. O tom, co si každý den vkládáte do úst, byste měli vždy přemýšlet."

V segmentu zdravého jídla dokonce dnes vidí naprosto ideální byznysovou příležitost: "Miluju tenhle trh. A řeknu vám jednu věc, lidé najednou chtějí jíst zdravé jídlo. Dokonce i majitelé psů jim dnes chtějí dávat zdravé jídlo. Vymyslet něco v segmentu zdravého jídla je skvělou příležitostí, jak vydělat peníze."

#investovani #jidlo #vydaje #moneymanagement

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.