5 minut čtení

Největší hudební streamovací služba se chystá vstoupit na burzu

Spotify možná může být lídrem globálního hudebního streamování, pokud jde o počet placených předplatitelů, z hlediska velikosti celkové uživatelské základny se však nikdo ani neblíží Tencent Music. Během léta se objevily zprávy o tom, že se Tencent Music chystá stát veřejně obchodovatelnou společností. To by však ve skutečnosti mohlo finančně prospět právě i Spotify.

Obě společnosti, jež provozují podobnou službu spolu v loňském roce podepsaly akciový swap (kontrakt na nákup akcií k určitému datu v budoucnu), a tak z případného růstu akcií Tencent Music bude profitovat i zmíněná švédská společnost. Tencent Music, která je dceřinou společností Tencent, se nyní oficiálně zaregistrovala k zápisu ke vstupu na americkou burzu, zatím však nebylo oznámeno zda se jedná o Nasdaq či NYSE. Co by měli investoři před IPO společnosti vědět?

Nahlédnutí pod pokličku

Registrační prohlášení F-1 poskytuje investorům první náhled do hospodaření společnosti. To nabízí pár velmi pozoruhodných informací o celosvětovém trhu se streamováním hudby. Společnost Tencent music provozuje řadu platforem pro hudební streaming a sociální hudební služby. Mezi nejvýznamnější pak patří QQ Music, Kugou Music, Kuwo Music a WeSing.

Převážná většina pravidelných mobilně aktivních uživatelů (MAU) využívá službu bezplatně. Přičemž tržba na jedno uživatele (ARPU) online streamingu je přibližně 13× nižší než u uživatelů, kteří platí za sociální hudební služby. V tabulce můžete vidět náhled na uživatelskou základnu.

Metrika         Q2 2018
Online streaming MAU         644 milionů
Sociální hudební služby MAU         228 milionů
Online streaming platící         23,3 milionu
Sociální hudební služby platící         9,5 milionu
Online streaming ARPU         1,27 dolaru
Sociální hudební služby ARPU         16,28 dolaru
           

Je nutné podotknout, že Tencent Music započítává jako platící uživatele pouze odběratele. Uživatelé mohou rovněž nakupovat služby jednorázově, ale tyto příjmy jsou nepravidelné a kolísavé, takže je Tencent nezahrnul do počtu platících uživatelů. To je důležitý rozdíl, jak řekl v loňském roce viceprezident Tencent Music Bloombergu, společnost měla více než 120 milionů uživatelů, kteří platili za online streaming případně zakoupili hudbu. Většina z nich však není odběrateli.

Podíváme-li se pouze na online streamování, jak si na tom Tencent stojí v porovnání s konkurencí Spotify a Apple?

Metrika         Tencent Music         Spotify         Apple
Celkový počet uživatelů         644 milionů         184 milionů         40 milionů
Platící uživatelé         23,3 milionů         83 milionů         40 milionů
Podíl platících uživatelů         3,62 procenta         45,11 procenta         100 procent
                               

Je také zřejmé, že podnikání v oblasti sociálních hudebních služeb je mnohem lukrativnější než samotné streamování, a to jak v podílu placených uživatelů, tak především v částkách, které jsou ochotni jednotlivý uživatelé za službu platit. Uživatelé sociálních hudebních služeb, ač to zní lehce podivně, platí za nákup virtuálních dárků pro ostatní uživatele anebo za prémie pro umělce, kteří vysílají živě.

Tencent Music za první pololetí letošního roku vykázal čistý zisk 253 milionů dolarů, zatímco Spotify je ve ztrátě 140 milionů.

O těchto službách se dá přemýšlet podobně jako o Amazon Twitch, akorát videohry nahrazují originální hudební představení nebo karaoke. Tato část byznysu Tencent Music představuje více než 70 procent tržeb, ačkoliv je jeho uživatelská základna oproti online streamingu třetinová.

Segment         Q2 2018 tržby         Q2 2018 podíl z tržeb
Online streaming         189,1 milionu USD         29 procent
Sociální hudební služby         466,5 milionu USD         71 procent
Celkem         655,6 milionu USD         100 procent
                     

Podle iResearchu, byly na trhu s hudebním streamováním v loňském roce na americkém trhu na jednoho obyvatele 43× vyšší tržby než na trhu čínském, čehož si je Tencent dobře vědom. Na druhé straně jsou živá hudební vystoupení v Číně již delší dobu hůře přístupná v porovnání se západní velmocí, což vyvolává poptávku po živých hudebních interaktivních streamech.

Dejte si na Tencent Music pozor

Snad ten nejdůležitější rozdíl mezi společnostmi Tencent Music a Spotify spočívá v tom, že Tencent je po první polovině letošního roku v čistém zisku 253 milionů dolarů (provozní ztráta Spotify za první pololetí letošního roku 140 milionů dolarů). Tencent Music stejně jako švédská společnost platí licenční poplatky za jím poskytovanou hudbu, nicméně příjmy z tohoto segmentu jsou mnohem menší než v případě sociálních hudebních služeb, kde jsou náklady mnohem nižší. Většinu nákladů zde tvoří dohody o sdílení příjmů a další poplatky, které jsou placené tvůrcům obsahu.

První verze dokumentu F-1 stále obsahuje řadu prázdných míst – neřeší například otázku: Kolik amerických depozitních akcií firma prodá. Společnost Tencent Music předběžně počítá s nabídkou akcií v hodnotě miliardy dolarů s tím, že bude nadále pod kontrolou mateřské společnosti Tencent. Díky obrovskému potenciálu růstu čínského hudebního zábavného průmyslu v letech následujících, by měl každý investor o této investici minimálně popřemýšlet.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.