3 minuty čtení

Tesla stabilizovala objemy výroby, problémem zůstávají dodávky vozů

Schopnost výrobce elektromobilů vyrábět sedan Model 3 byla zpochybňována měsíce, nicméně automobilka včera uvedla, že dokázala výrobu „stabilizovat“. Společnosti se podařilo splnit cíle deklarované Elonem Muskem a vyrobila v třetím čtvrtletí více než 52 tisíc vozů. Se zvýšenou produkcí se však na druhé straně objevily problémy s dodávkami vozů. Kromě Modelu 3, Tesla vyrobila v posledním čtvrtletí ještě dalších 27 tisíc vozů.

“V průběhu třetího čtvrtletí se nám podařilo dostat výrobu modelu 3 na vyšší rychlost. Ze začátku čtvrtletí jsme vyráběli téměř výhradně modely se zadním pohonem kol, přičemž posledních několik týdnů jsme přešli na výrobu modelů s duálním motorem a pohonem obou náprav. Nejednalo se o nic jednoduchého, ale úspěšně se nám tento přechod povedlo provést a nakonec jsme vyrobili ve třetím čtvrtletí více modelů s pohonem obou náprav,“ uvedla Tesla.

Produkce údajně po celé čtvrtletí mírně kolísala, ale v posledním zářijovém týdnu automobilka vyrobila více než 5300 kusů Modelu 3, přičemž téměř všechny byly s duálním motorem.

Problém s dodávkami vozů

Společnost taktéž dosáhla mírně vyšší úrovně výroby modelů S a X, která činila téměř 27 tisíc jednotek. Ve své logistické síti však výrobce elektromobilů stále naráží na své limity, o kterých se v poslední době zmiňoval i generální ředitel, Elon Musk.

Zatímco se zabýval dopady vyšetřování ze strany Americké komise pro cenné papíry (SEC), zveřejnil na Twitteru, že se automobilka právě nachází v „doručovacím pekle“. Tvrdil, že má Tesla nedostatek vozů, které by přepravili Tesly jednotlivým zákazníkům, proto se rozhodla postavit vlastní. (Společnost se vůbec dopředu nezaobírala tím, kolik převozních zařízení bude třeba, nebo zda je třeba je vyrobit podle federálních standardů pro dodávkové vozy).

Další rozšíření výroby nutností

Tesla v úterý uvedla, že plánuje další zvýšení výroby v následujícím čtvrtletí, takže bude automobilka s dodávkami pravděpodobně bojovat i nadále. “V rámci tohoto úsilí plánujeme i nadále rozšiřovat přímé dodávky zákazníkům do jejich domovů nebo kanceláří, což je služba, kterou jsme odstartovali ve třetím čtvrtletí, abychom jim zajistili větší pohodlí,“ prohlásila dále automobilka.

Plánujeme i nadále rozšiřovat přímé dodávky zákazníkům do jejich domovů nebo kanceláří, abychom jim zajistili větší pohodlí.

Nyní můžeme odhadnout finanční výsledky společnosti ve třetím čtvrtletí, neboť by se společnost, jak sám Musk řekl, měla začít posunovat směrem k solidně profitabilní společnosti. Tesla v srpnu uvedla, že celková produkce vozů 7 tisíc týdně nebo-li 91 tisíc vozů za čtvrtletí – o 10 tisíc více než v posledním čtvrtletí – by mělo Tesle umožnit, aby se konečně po 15ti letech na trhu dočkala trvale udržitelných zisků. Proto si budou muset pravděpodobně akcionáři Tesly na zisk společnosti ještě počkat.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.