3 minuty čtení

Krabice od bot 2019: Když děti darují dětem

Diakonie spustila 8. ročník Krabice od bot, největší sbírky vánočních dárků v ČR. Až do 8. prosince 2019 mohou rodiče s dětmi přinášet dárky pro děti z chudších rodin na více než 100 sběrných míst po celé zemi.

„Už několik let jsem chtěla požádat o dárky z Krabice od bot pro své děti, ale stydlivost mi to nedovolila,“ vypráví Petra, matka pěti dětí a pěstounka dalších tří. „Dva starší kluci, které máme v péči, byli zneužívaní a mají těžké ADHD, mladší má mentální postižení a téměř nemluví. Kvůli jeho postižení nemohu moc chodit do práce. Manžel pracuje od rána do noci a já se snažím alespoň u nás v obci dělat pokojskou. Letos jsme ale opravovali střechu a doslova jsme se vydali ze všech peněz. Na dárky už prostě nezbývá. Díky Krabici od bot můžeme dopřát dětem hezké Vánoce,“ raduje se Petra.

Dárky ze sběrných míst Krabice od bot tak vedle azylových domů, ubytoven nebo nízkoprahových klubů pro děti a mládež putují i k rodinám v podobných situacích, jako je ta Petřina. „Seznamy potřebných dětí připravujeme dlouho před začátkem sbírky a s pomocí dobrovolníků pečlivě příjemce vybíráme tak, abychom se dostali i k těm, které žádný oficiální systém neeviduuje,“ vysvětluje manažerka sbírky Zdeňka Sobotová z Diakonie. Jak sbírka funguje, popisuje i toto krátké animované video.

Polovina dárků je už nyní rezervována

Krabice od bot se koná po osmé a každoročně roste – do sbírky dárků se zapojuje obrovské množství lidí. Ve sběrných místech operují čtyři stovky dobrovolníků, angažují se stovky škol i desítky firem od malých rodinných až po velké nadnárodní korporace. S rozdáváním dárků v regionech pomáhá na 300 různých organizací. A značný je také zájem veřejnosti. „Už před startem sbírky si lidé na webu krabiceodbot.cz rezervovali polovinu dárků, které je třeba vybrat. Další nápor očekáváme v těchto dnech,“ doplňuje Sobotová.

A na nápor se připravují i na více než stovce sběrných míst po celé zemi, právě jim totiž nastává každoroční čtrnáctidenní maraton. Na největším sběrném místě letos očekávají až 6 tisíc dárků.

„Krabice budou dárci přinášet na místa různorodá: do kostelů i garáží, recepcí firem i azylových domů. Někde bude sbírání dárků probíhat i při společenských akcích, třeba u svařáku při rozsvěcení vánočního stromu. Sbírka se zkrátka stává celospolečenskou záležitostí,“ uzavírá Sobotová.

Krabice online: dar, který může změnit kvalitu života

Kromě balení krabic od bot mohou lidé zvolit i jinou formu podpory: přes web www.krabiceonline.cz je možné poslat finanční dar v hodnotě, jakou si dárci sami vyberou. Takový dar může výrazně změnit kvalitu života mnoha dětí z chudých poměrů, bude totiž dělat radost nejen o Vánocích.

Akci organizuje Diakonie Českobratrské církve evangelické a z velké části její hladký chod zajišťují desítky dobrovolníků na sběrných místech po celé republice. Bez jejich ochoty, dobré vůle a obětavé práce by tento projekt vůbec nebylo možné realizovat.

Více informací o projektu, fotografie a zajímavosti najdete na www.krabiceodbot.cz nebo na Facebooku.

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.